Piškotové těsto

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1140
2.3.12 15:27

valkil, to jsem taky zvědavá, jak dopadneš ;)
Já chci upéct našemu ročním k narozeninám, piškotý korpus jsem nikdy nepekla, takže tenhle víkend chci upéct zkušební :lol: . Sice už mám jeden za sebou, ale bohužel mi to robot moc nenašlehá, těsto tak bylo poměrně tuhé, takže jsem si půjčila elektrický šlehač od mámy a uvidíme :lol: .
Možná, že v pondělí ještě ráda zavolám do výrobny, ať mi na pátek upečou piškotový korpus :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
3.3.12 12:28

slíbila jsem to ověřené těsto na dortový korpus od švagrové:
4 vejce + 200 cukru + 10 lžic horké vody + 150 g hladké mouky + 1 prášek pudinku + prdopeč

žádné dělení na bílky a žloudky

vymazaná forma a 180 C v elektrické troubě

a jdu péct dort. manžel bude skákat radostí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1140
3.3.12 17:21

tak já jsem nakonec upekla mámin recept
4 vejce + cukr, co váží vajíčka mínus 4dkg + polohr. mouka, co váží vajíčka mínus 5dkg + 4 půlky skořápek vody žloutky utřít s cukrem a s vodou ušlehat do pěny, pak smíchat se sněhem z bílků a moukou. Pekla jsme to při 165 40 minut.
Krásně mi naběhl, je naprosto vláčný, lehký… tak budu doufat, že se mi povede i „na ostro“ příští týden :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
3.3.12 19:59

:potlesk: :potlesk: :potlesk: :palec: :palec: :palec: Paráda… ten musel chutnat! Hned bych si dala taky :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1140
3.3.12 21:55

:potlesk: :potlesk: :potlesk: nádhera :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.7.19 21:25

Holky, pekařky, prosím o radu, na sobotní oslavu budu dělat minidortiky z piškotoveho těsta, těsto dám na plech jako na roladu a pak skleničkou vykrajuji kolečka na minidortiky, dve kolečka na sebe, jenomže tentokrát nás bude hodně a jeden plech mi nebude stačit. V rámci úspory času (budu ještě varit pro všechny oběd, na večer chystat maso, zeleninu na grilování a dělat výzdobu) bych chtěla udělat piškot vyšší, abych ho mohla rozkojit, a nemusela péct dva plechy. Dvojnásobná dávka se mi zdá moc. Nemáte některá lepší odhad než já, kolik vajec použít, podle toho bych si už odvodila cukr a mouku, nebo klidně nějaký osvědčený recept? Děkuji. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22880
5.7.19 06:52

@Mamazkoncesveta Já už dělala několik korpusů a nejlepší byl asi od mistra cukráře na youtube.
Teď jsem z něj dělala dceři dort, byl krásně vysoký (viz foto pro představu) a jiný už nedelám pokud chci rozkrojit..

Recept zkopírovaný:
Cukr krupice - 210 g
Hladká mouka - 210 g
Vejce - 7 ks
Máslo - na vymazání formy
Polohrubá mouka - na vysypání formy
Uvedené suroviny stačí na dort o průměru 24 cm.

Postup přípravy

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh.
Nyní do směsi zašleháme žloutky. Vmícháme hladkou mouku. Vše pečlivě rozmícháme. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou - stačí dno formy (dle typu formy). Těsto dáme do formy a mírně jej odhrneme od středu k okrajům formy. Formu vložíme do předehřáté trouby (cca 150°C) a pečeme cca 1 hodinu.
Korpus má mít zlatavou barvu. Špejlí můžete zkontrolovat, zda je těsto upečené - zda se ještě nelepí uprostřed korpusu na špejli. S dortovou formou po vytažení z trouby nijak nebouchejte - upečený korpus by se mohl uprostřed propadnout. Až forma vychladne tak, že na ni můžete sáhnout rukou - vyklopte hotový korpus z formy.

A když dělám roládu, tak dělám zase podle tohoto receptu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.7.19 08:17

@lucynka25 Jeee, supr, děkuji moc, tak asi pro změnu vyzkouším zas něco jiného, recept se mi líbí a sama jsem odhadovala tak sedm až osm vajec, aby to bylo dost vysoké. A dortík se ti moc povedl ;) jak mě honí ty těhotenské chutě, hned bych si dala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22880
5.7.19 08:38

@Mamazkoncesveta diky :kytka:
Piškot, mascarpone s jogurtem a slehackou, jahody a maslovy krem.Za nas nejlepší kombinace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí