Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, prosím o radu. Kolik dáváte panadolu 4 letemu dítěti s váhou 20kg? Vím, že je tu něco rozepsane ale nevím, jestli je to dávka, kterou můžu dát několikrát denně nebo je to dávka na celý den. Dá se střídat s nurofenem po 4hodinach? Díky moc za rady
Na obale se píše 10ml na tu váhu. To je jednorázová dávka, s nurofenem to můžeš střídat po 4 hodinách.
@Kriss Tina
Díky moc. Od rána 38,3,teď 39. Vždycky to na chvilku zabere (Nurofen) a pak to vylitne znova. Má zimnice, je spávý a už fakt nevím jak mu ještě pomoct. Zábal jsem zkoušela 3× na zápěstí a kotníky, hystercil, AIe možná i to trochu pomohlo… Chápu, není mu dobře, tak se nedivim, ale mám o něj strach. Navíc jsem nepojizdna. Kdy ev. volat záchranku nebo něco víc podnikat?
Da se to srazit ještě nečím? Třeba zábaly sprcha nebo tak něco? Četla jsem o tom, ale moc z toho nejsem moudra, protože všude pusou něco jiného
Jestli jo, tak jak?
@Kriss Tina
Jinak nechat vypotit nebo spíš na lehko obléct? Všude pusou něco jiného. Ale moc se Teda nepoti ![]()
Znama snizovala horecku tak, ze napustila do vany vodu o teplote 38 stupnu. Dala do ni dite a nechala vodu pomalu vychladat. Neni to takovy sok jako zabal.
@Kitia1 při zimnici nechladit. Pokud je horečka ode dneška, tak hlavně nepanikařit, je to brzy, nejspíš by na něm nic moc nenašli a je klidně možné, že byste si druhý den výlet zopakovali. Nurofen je na krabičce poddávkovaný (ta obyčejná tabulka na krabičce).
Ma studené končetiny? Jestli jo to tak nedělej, ale jestli má horké i nohy, tak dej octové ponožky (smichas ocet a vodu a namocis do toho ponožky, nazujes je dítěti a dáš přes to ještě jedny tlusté ponožky). Jinak bych klidně dala chladnější vanu, ne studenou, třeba 35-36 stupňů a nechat si tam dítě chvíli hrát. Ale 38,3 bych nesrážela, až když je teplota přes 38,5. Jinak ať hodně pije a leží, dala bych deku ať se spoti. Ale takové teploty jsou u dětí běžné, kdyby to lezli přes 39 a nešlo to ani trochu dolů po lekach, tak volat pohotovost, jinak bych čekala a šla kdyžtak ve středu k Dr, dřív jak po 3 dnech teplot se stejně nemá nikam chodit.
Sleduj celkový stav dítěte, ne že se nikdy nechodí k lékaři dříve než po třech dnech.
Když se roční dceri blížily horečky ke 40, soupla jsem ji za řevu do vlažné vody. A zhruba dvě minuty celou oplachovala. Pak jsem ji zabalila do ručníku a županu. Do 30ti minut horečka klesla. Voda nesmí být studená! Pouze vlažná- příjemná na dotek aby nedošlo k soku. Tělo se musí ochlazovat pomalu.. jinak se dávají zábaly do trisel. Střídá je nurofen s panadolem. Nurofen je na krabičce poddavkovany.
@Kitia1 píše:
@Kriss Tina
Díky moc. Od rána 38,3,teď 39. Vždycky to na chvilku zabere (Nurofen) a pak to vylitne znova. Má zimnice, je spávý a už fakt nevím jak mu ještě pomoct. Zábal jsem zkoušela 3× na zápěstí a kotníky, hystercil, AIe možná i to trochu pomohlo… Chápu, není mu dobře, tak se nedivim, ale mám o něj strach. Navíc jsem nepojizdna. Kdy ev. volat záchranku nebo něco víc podnikat?
Da se to srazit ještě nečím? Třeba zábaly sprcha nebo tak něco? Četla jsem o tom, ale moc z toho nejsem moudra, protože všude pusou něco jinéhoJestli jo, tak jak?
Hlavně nesil. Místo de. bilho nurofenu mu kup ibalgin pro deti. Dceři taky nurofen nepomáhal. Horečka byla klidně za hodinu opět nahoře. Po paralenu/panadolu vydržela bez horečky i několik hodin
@Kriss Tina píše:
Ma studené končetiny? Jestli jo to tak nedělej, ale jestli má horké i nohy, tak dej octové ponožky (smichas ocet a vodu a namocis do toho ponožky, nazujes je dítěti a dáš přes to ještě jedny tlusté ponožky). Jinak bych klidně dala chladnější vanu, ne studenou, třeba 35-36 stupňů a nechat si tam dítě chvíli hrát. Ale 38,3 bych nesrážela, až když je teplota přes 38,5. Jinak ať hodně pije a leží, dala bych deku ať se spoti. Ale takové teploty jsou u dětí běžné, kdyby to lezli přes 39 a nešlo to ani trochu dolů po lekach, tak volat pohotovost, jinak bych čekala a šla kdyžtak ve středu k Dr, dřív jak po 3 dnech teplot se stejně nemá nikam chodit.
Studené končetiny má v době, když mu leze teplota nahoru. To ma končetiny i mramorové
. Dala jsem octove ponožky,… Pije, ale ne moc, teď si dal piškoty, přijde mi spíš vysileny, unaveny, (asi z té teploty), leží od rána, poslední teplota 39,1, za chvíli premerim.
@Kitia1 píše:
Studené končetiny má v době, když mu leze teplota nahoru. To ma končetiny i mramorové. Dala jsem octove ponožky,… Pije, ale ne moc, teď si dal piškoty, přijde mi spíš vysileny, unaveny, (asi z té teploty), leží od rána, poslední teplota 39,1, za chvíli premerim.
Mramorové myslím v dobu, kdy mu leze ta teplota nahoru
@mackA159 píše:
Hlavně nesil. Místo de. bilho nurofenu mu kup ibalgin pro deti. Dceři taky nurofen nepomáhal. Horečka byla klidně za hodinu opět nahoře. Po paralenu/panadolu vydržela bez horečky i několik hodin
Snažím se nesilet, jen chci být připravena. Na teplotu mu zabírá víc nurofon než Paralen, odzkoušeno v minulosti. Jinak ibalgin a nurofen má stejnou účinnou látku ![]()
@Kitia1 jestli má studené nohy, tak mu ty ponožky nedávej nebo od nich ještě prochladne.
Naše dvouletá je teď taky nemocná, půlku včerejšího dne, celou noc a celý dnešní den s ní prostě ležím v posteli. Ona spí, občas se vzbudí, něco sní a zas usne. Asi potřebuje spát ![]()
Párkrát jsem zkoušela vstát, ale ona spíš pospává a jak se probere a zjistí, že tam nejsem, je nešťastná. Horečku má mezi 38 a 39,v noci jsem jí dala jednou Panadol, to měla 39.2,to už mi přišlo moc. Jinak nic speciálního nepodnikám, prostě si potřebuje pospat. Když se probere a premluvím jí, tak ji svlečenou položím na sebe (taky svlečenou), ten kontakt kůže na kůži prý pomáhá snížit horečku. Každopádně mě to uklidňuje, že něco dělám, a jí to nevadí. Když sleze, tak pak spí už zase vedle mě.
Edit: já jen že mi nepřijde nutné tu horečku za každou cenu srážet… Kdyby dítě naříkalo, nemohlo spát, kdyby to lezlo ke 40… Ale když má 38,8 a spí, tak ať si spí i s horečkou.