Kolik přispívají vaši potomci?

Anonymní
30.11.22 13:36

Kolik přispívají vaši potomci?

Dobrý den, zajímalo by mě kolik musí přispívat vaše dospělé děti do společné domácnosti? Samozřejmě myslím ty, co už normálně pracují. Začíná být drahý plyn a nám naše dcera platí malou symbolickou částku, aby se rozkoukala a hned nám nechtěla utéct z domu, pracuje teprve od 5 měsíců. Přemýšlíme, že trochu kvůli nynější situaci přitlačíme z nynějších 3000 korun alespoň na 5000. Proto by mě zajímalo, jak to chodí jinde. Dcera vydělává 25.000 čistého, takže o moc nepřijde.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
696
30.11.22 13:38
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímalo by mě kolik musí přispívat vaše dospělé děti do společné domácnosti? Samozřejmě myslím ty, co už normálně pracují. Začíná být drahý plyn a nám naše dcera platí malou symbolickou částku, aby se rozkoukala a hned nám nechtěla utéct z domu, pracuje teprve od 5 měsíců. Přemýšlíme, že trochu kvůli nynější situaci přitlačíme z nynějších 3000 korun alespoň na 5000. Proto by mě zajímalo, jak to chodí jinde. Dcera vydělává 25.000 čistého, takže o moc nepřijde.

Já bych naopak nenavyšovala, právě proto aby našetřila na osamostatnění se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35776
30.11.22 13:40

A v tom je i jídlo, praní, drogerie atd nebo jen nájem a energie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41141
30.11.22 13:49
@Anonymní píše:

Záleží co v těch 3000 vše je a jak se podílí na práci v domácnosti. Přece jen by to mělo být spíše výchovné a cílem by mělo být naučit ji hospodařit, ale aby si i byla schopna něco našetřit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10860
30.11.22 13:51
@Keyllah píše:
Záleží co v těch 3000 vše je a jak se podílí na práci v domácnosti. Přece jen by to mělo být spíše výchovné a cílem by mělo být naučit ji hospodařit, ale aby si i byla schopna něco našetřit…

Ja bych i zohlednila kolik ted setri, pokud tech 22 utrati za kraviny, zvedla bych ten prispevek a setrila ji trosku sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21308
30.11.22 13:57

Tohle je strašně individuální a záleží na povaze tvé dcery.
Kamarádčini rodiče po nich s bratrem nechtěli nic. Kamarádka si našetřila na hypotéku a dávno bydlí jinde. Naopak její bratr všechno prochlastal a utratil a bydlí u nich dodnes.
Druhá kamarádka musela doma zase udělat stojku po každé výplatě, dělala úřednici a plat nic moc. Jejich barák s 3 patry strašně žral už tehdy, a ještě jí nadávali, že jako jediná nejmladší jim smrdí doma. Viděla bych to tak, že bydlí doma doteď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65166
30.11.22 13:59

Tak my pred lety dostavali od dcery 3000, mela doma plný servis. Ale meli jsme sami dostatecne vydelky, takze dcera ty peníze dostala pri stehovani do sveho zpet. I jsme prispeli na vybaveni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
30.11.22 14:03

To je dost individuální, záleží na vztazích, vašich výdajích, jak se zapojuje do chodu domácnosti, co si kupuje pro sebe ze svého. Ono za 5 tisíc už si může pomalu pronajmout nějaké spolubydleni a být vlastním pánem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1680
30.11.22 14:10

Ja nedavala nic, ale jako pracujici jsem u rodicu bydlela necele ctyri mesice. Rodice ale vedeli, ze si setrim na kauci a vybaveni a hned jak to slo a nasel se vhodny byt, tak jsem vypalila do podnajmu. Bracha tam bydlel jeste asi tri roky a ten platil 5000, mama mu teda z toho i sporila, ale vychovne mu to takhle natahla uz kvuli tomu, ze doma mel mama hotel. Obcas neco nakoupil, ale vesmes mel vse od maminky :lol: ted uz bydli taky sam, po me v pronajmu, ja uz davno u manzela :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.11.22 14:13

To je hodně individuální záleží co všechno se do toho počítá… Já když jsem bydlela před 10lety s rodiči tak bratr vydělával okolo 30tis a přispíval 5tis já chodila na vejšku a z brigád jsem musela také přispívat 5tis při tom moje výplata byla kolem 8tis :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12229
30.11.22 14:18

Ja nevim, jsem v tomto asi jina.. Ja bych po dceri chtela max litr mesicne. Pro me by bylo prednejsi, at si ty penize setri ona, protoze ten start do zivota neni uplna pohadka :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
30.11.22 14:29

Syn platí 4tisice. Nevim kolik bere, je v nové práci, hádám do dvaceti tisíc. Ale počítali jsme to dle nákladů před dvěma lety. Domů nenakupuje nic, už jsem mu ale říkala, že buď bude dělat drobné nákupy občas nebo zvedám na pět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7349
30.11.22 14:39
@Ketris píše:
Ja nevim, jsem v tomto asi jina.. Ja bych po dceri chtela max litr mesicne. Pro me by bylo prednejsi, at si ty penize setri ona, protoze ten start do zivota neni uplna pohadka :andel:

Zase at si zvyka že šetřit musí i z mála… ušetří si pak vše? Já bych chtěla aspoň těch 4-5tis…za bydlení, praní, jídlo…je to dle mě i tak za hubičku…stále hoooodne levné pokud se stravuje doma… jedla by obědy, snídaně, svačiny vše z domu. Pokud bych ji prala prádlo. Dle mě třeba návyk že to není zdarma než pak šok. A do startu až se úplně osamostatni nějaké peníze dostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2389
30.11.22 14:45
@Anonymní píše:

Pracuje od pěti měsíců… :mrgreen: To teda ty naše jen ležely, jedly a kníkaly. No nic. :D

Nic chtít nebudu, po mě taky nikdo nic nechtěl, ani po mých rodičích a prarodičích. Jestli dceři poskytujete novou cimru, a může si domů kdykoli kohokoli na jak dlouho přivést, tak klidně, ale platit za to, že je „ve svém dětském pokojíčku“. :think: To by mi teda za 5 tis nestálo. Ale až odejde, můžete nabrat nájemníka. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2389
30.11.22 14:51
@KKK85 píše:
Zase at si zvyka že šetřit musí i z mála… ušetří si pak vše? Já bych chtěla aspoň těch 4-5tis…za bydlení, praní, jídlo…je to dle mě i tak za hubičku…stále hoooodne levné pokud se stravuje doma… jedla by obědy, snídaně, svačiny vše z domu. Pokud bych ji prala prádlo. Dle mě třeba návyk že to není zdarma než pak šok. A do startu až se úplně osamostatni nějaké peníze dostane.

U nás teda tyhle úklidy a vaření dělají děcka, tak fakt nevím, co bych jim účtovala. Svačiny zvládají od 10 let. :think: Nákupy platíme, ale sám se domů taky nenanosí… To nevím, kdybychom měli zařizovat s manžou sami, tak bychom skoro neměli čas na koníčky a naše welnessy… Doufám, že aspoň do těch 20 doma budou. :D Samostatné hospodaření si vyzkoušejí na Erasmu, času dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný