Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, dneska je malému týden a od čtvrtka nabral jen 10g. Pustili nás domu s tím, že má pít 30-40ml na dávku, ale hned druhý den doma vypil 60ml, to pije do teď a přijde mi to dost, dcera mi tolik pila asi až ve 14 dnech. Doktorka se zhrozila a mám mu prý dávat 90ml na dávku, ale na kurzu říkali, že týdenní mimi nemá tak velký žaludek. Kolik pijí vaše děti? Se cítím jak prvorodicka, úplně mě doktorka vyděsila. Jinak syn nezhubl ani 10% své porodní váhy a nikdy nebyl na MM.
@xxprincesscz píše:
Ahoj holky, dneska je malému týden a od čtvrtka nabral jen 10g. Pustili nás domu s tím, že má pít 30-40ml na dávku, ale hned druhý den doma vypil 60ml, to pije do teď a přijde mi to dost, dcera mi tolik pila asi až ve 14 dnech. Doktorka se zhrozila a mám mu prý dávat 90ml na dávku, ale na kurzu říkali, že týdenní mimi nemá tak velký žaludek. Kolik pijí vaše děti? Se cítím jak prvorodicka, úplně mě doktorka vyděsila. Jinak syn nezhubl ani 10% své porodní váhy a nikdy nebyl na MM.
Pokud nezvrací, dala bych mu prostě tolik, kolik vypije. Kdybys kojila, tak nemáš tušení, kolik si miminko zrovna vysaje a opravdu je to pokaždé jinak. Ani UM bych neomezovala, zvlášť ne, pokud pomaleji přibírá.
Vybavuju si, že jsem jednou namátkově zvážila dceru před a po kojení, bylo jí asi 3 týdny, a vypila si 200ml, jsem šla do mdlob
Ale jindy si jen cucla a spala.
Denní potřeba tekutin je zhruba 160 mg/kg. Porodní hmotnosti by mělo miminko dosáhnout do 14 dnů. Na 90 ml na dávku by muselo vážit hodně přes 4 kg, 60ml dávky mi u „mladého novorozence“ připadají v pohodě.
@Tosidelassrandu píše:
Tak každý UM má na sobě dávkování ne?
Dávkování na UM je doporučené.
Každý přece sní jinak, dítě i dospělý ![]()
Jinak zakladatelko, mně dcera pila první 2m asi jen 30ml. 90ml pila až od půl roku.
Ale vždy jsem dávala více. Zkus mu dávat těch 90ml. Co vypije, to vypije ![]()
Musí to být asi hodně individuální. Naše holčička pila 90 ml ještě v půl roce. Teď je jí 9 měsíců a dá jen 120 ml. Baští už, samozřejmě, i jiné věci, ale mlíčka má max. těch 120 a je to buchtička. Má 10 kilo.
@unuděná píše:
Kolik těch 60 ml dávek má za 24 hodin?
7-8 dávek, klasika po 3 hodinách. Právě že obcas blinkne, ale to je taková ta klasika, žádný velký zvracení.
@Markéta188 píše:
Dávkování na UM je doporučené.
Každý přece sní jinak, dítě i dospělýJinak zakladatelko, mně dcera pila první 2m asi jen 30ml. 90ml pila až od půl roku.
Ale vždy jsem dávala více. Zkus mu dávat těch 90ml. Co vypije, to vypije
Moje dcera taky byla spíš nejedlík, proto jsem asi zařazena, že 60ml je málo.
@xxprincesscz píše:
7-8 dávek, klasika po 3 hodinách. Právě že obcas blinkne, ale to je taková ta klasika, žádný velký zvracení.
To je celkem zvláštní, že nepřibírá, 7×60ml by mu mělo stačit
No, jak jsem psala, zkusila bych mu nabídnout i víc, pokud těch 60 vypije bez potíží.
50 mi dala taky ale jen v nemocnici. Já k tomu kojila. Takže nedokážu určit kolik, čeho měla. 50 dala ať tak ve dvou měsících plus kojení.
Já bych se vypedla na hlídání, a skoumani prostě když má hlad tak dej kolik vypije! Vždyť plně kojené dítě tak nikdo neřeší
@unuděná píše:
To je celkem zvláštní, že nepřibírá, 7×60ml by mu mělo stačitNo, jak jsem psala, zkusila bych mu nabídnout i víc, pokud těch 60 vypije bez potíží.
No ještě mě napadlo, že váha u doktorky váží jinak než ta v nemocnici
protože tady u doktorky je digitální, v nemocnici byla váha taková ta stará. Nám totiž doma přišlo že nabral, podle oka. Ale snažím se uklidnovat, že aspoň nezhubnul.
@xxprincesscz píše:
No ještě mě napadlo, že váha u doktorky váží jinak než ta v nemocniciprotože tady u doktorky je digitální, v nemocnici byla váha taková ta stará. Nám totiž doma přišlo že nabral, podle oka. Ale snažím se uklidnovat, že aspoň nezhubnul.
Každá je jiná. Já takhle chodila s dcerou každý týden na vázeni. Dr rovnou řekla, že váha váží jinak a podle váhy z porodnice se jí moc orientovat nechce.
@xxprincesscz píše:
No ještě mě napadlo, že váha u doktorky váží jinak než ta v nemocniciprotože tady u doktorky je digitální, v nemocnici byla váha taková ta stará. Nám totiž doma přišlo že nabral, podle oka. Ale snažím se uklidnovat, že aspoň nezhubnul.
To je dost možné. Já teď v 18m vážila dceru na digitální a měla 10kg.
Sestřička vážila na klasické a měla 9,7kg.
Já bych se neznepokojovala. Uvidíš jak dopadne další vážení. Důležité je, že nehubne ![]()