Kolonoskopie strach

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
12.9.22 09:39

@stinga Přesně tak :) koukala jsem na to též… Ale že by mě to povzbudilo to se říct nedá… Spíš vystrašilo když to nezvládl takový chlap tak nevím jak já :roll: ještě jsem koukala na MDM náš svět a ten mě popravdě uklidnil

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.22 09:39

@Monchichik Moc děkuju za odpověď :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2098
12.9.22 09:42

Ty jo kdybych si měla struhnout znova nějaké vyšetření dobrovolně, byla by to právě kolono. Protože jsem se tam aspoň chvilku vyspala. Ne prostě vyprazdňování doma není úplně prijemne, ale nic hrozného a o samotné kolono, pokud tě uspí nevíš nic…jo máš pak větry. mmto je celý. Horší teda byla hadice do žaludku, dost nepřijemne. Ale radši tisíckrát kolono než lumbalku, tu už nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
12.9.22 16:10
@Anonymní píše:
Jen ještě otázka chtěla jsem předepsat roztok picopret. Četla jsem že je to jen 2× 250ml. V telefonu mi bylo řečeno že ho nemají rádi že po něm střevo není moc vyčištěné. Má sestřenice ve vedlejším městě ho na kolonoskopii dostala automaticky. Já dostala Moviprep. Nedám ani 0,5l čisté vody hned se mi zvedá žaludek… :(

Ano, Picoprep je sice menší ale hůř se po něm střevo vyčistí.. Moviprep je daleko lepší než třeba Fortrans..z toho jsem se pozvracela, zlatý Moviprep..jsem na tom stejně jak ty - nevypiji ani 0,5l vody naráz..takže to piju po troškách abych to dala.. popravdě? Absolvuji to každý rok a vždy to mám identické jak ty - panické strachy, ataky, úzkosti i když vím že to nic není, popravdě? Ta příprava je daleko horší než samotné vyšetření.. píchnou ti pěkně oblbovák a za 15 minut pěkného bdění ani nevisy, že se něco odehrálo :) bez bolesti, bez traumat :mrgreen: pohoda.. a já si hned za tím dám nějakou dobrou prasárnu :mrgreen: jednou mě u toho capl gastrolog a jen se smál že pokud je mé praseni pouze jeden hamburger z mekáče a hranolky tak bych se měla nad sebou zamyslet :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
12.9.22 16:13
@Tichošlápek píše:
@safina no tak to potvrzuji, gastroskopie byla silena oproti tomuto

Souhlas..moje akutní gastroskopie dopadla asi tak, že jsem pozvracela celou ordinaci plus doktorku, sestřičku a samozřejmě sebe..pak si na mně vyzkoušeli dvě akutní operace a byl klid :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
407
12.9.22 16:21

Já byla v pohodě, nejhorší je fakt ta příprava, ty roztoky, ale i to se dá, zvládají to i staříci. Jinak samotný vyšetření není samozřejmě příjemný, ale většinou se dává analgosedace (oblbovák), a pokud se hodně bojíte, radím jim to říct, a nebudou na Vás šetřit. Já byla tak sjetá, že jsem na konci říkala: ještě :D. Nebo se dává i Entonox, pokud je třeba řídit nebo na přání.

Jinak jsem i lékař, takže to probíhá asi tak ( i když lehce rozdílně podle nemocnice/ambulance), že si Vás zavolají na tmavý sálek, je zde endoskopická sestra a lékař, pak lehnete na bok (většinou se nosí anděl, nebo speciální kalhoty s dírou na zadku… sexy úbor.. :)) lékař nejdříve vyšetří prstem konečník, pak zavede na kraj namazaný endoskop, měl by říkat, co dělá a co bude dělat, střevo se trošku nafoukne plynem, aby bylo vše lépe vidět - to dělá trochu tlak… a pak co je nepříjemné, tak když se jde tím endoskopem přes nějaký střevní ohyb, tak to chvilku zatlačí, ale pak povolí a jede se dál. Vyšetření trvá různě dlouho, dají se vzít vzorky ze sliznice, či snést polyp - to je zcela nebolestivé. Po ukončení vyšetření se, pokud byla analgosedace, ocitnete ještě na dospáváku, budete ještě hodně uvolňovat nahromaděný plyn a probírat se, a pak hurá domů. To, co je vidět makroskopicky (očima), Vám řeknou hned, pokud by se braly vzorky, tak to zpravidla minimálně týden trvá.

Moje rada je hlavně se dobře před tím připravit, aby bylo střevo čisté, aby bylo vše dobře vidět, takže z Vás před tím musí jít (měla by) úplně čistá voda. Doporučuji třeba vypít více čisté vody, než je doporučeno, pokud to půjde. Tím, že bude vše přehledné, se to lékaři bude dělat lépe a zkrátí se celková doba vyšetření.
Mně by nedělalo problém jít na to znovu, ne, že bych se těšila, ale přijde mi, že třeba bolestivá menstruace je mnohem horší. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
12.9.22 16:24
@jdusiproradu píše:
Já byla v pohodě, nejhorší je fakt ta příprava, ty roztoky, ale i to se dá, zvládají to i staříci. Jinak samotný vyšetření není samozřejmě příjemný, ale většinou se dává analgosedace (oblbovák), a pokud se hodně bojíte, radím jim to říct, a nebudou na Vás šetřit. Já byla tak sjetá, že jsem na konci říkala: ještě :D. Nebo se dává i Entonox, pokud je třeba řídit nebo na přání.

Jinak jsem i lékař, takže to probíhá asi tak ( i když lehce rozdílně podle nemocnice/ambulance), že si Vás zavolají na tmavý sálek, je zde endoskopická sestra a lékař, pak lehnete na bok (většinou se nosí anděl, nebo speciální kalhoty s dírou na zadku… sexy úbor.. :)) lékař nejdříve vyšetří prstem konečník, pak zavede na kraj namazaný endoskop, měl by říkat, co dělá a co bude dělat, střevo se trošku nafoukne plynem, aby bylo vše lépe vidět - to dělá trochu tlak… a pak co je nepříjemné, tak když se jde tím endoskopem přes nějaký střevní ohyb, tak to chvilku zatlačí, ale pak povolí a jede se dál. Vyšetření trvá různě dlouho, dají se vzít vzorky ze sliznice, či snést polyp - to je zcela nebolestivé. Po ukončení vyšetření se, pokud byla analgosedace, ocitnete ještě na dospáváku, budete ještě hodně uvolňovat nahromaděný plyn a probírat se, a pak hurá domů. To, co je vidět makroskopicky (očima), Vám řeknou hned, pokud by se braly vzorky, tak to zpravidla minimálně týden trvá.

Moje rada je hlavně se dobře před tím připravit, aby bylo střevo čisté, aby bylo vše dobře vidět, takže z Vás před tím musí jít (měla by) úplně čistá voda. Doporučuji třeba vypít více čisté vody, než je doporučeno, pokud to půjde. Tím, že bude vše přehledné, se to lékaři bude dělat lépe a zkrátí se celková doba vyšetření.
Mně by nedělalo problém jít na to znovu, ne, že bych se těšila, ale přijde mi, že třeba bolestivá menstruace je mnohem horší. :mavam:

Naprostý souhlas :) bolestivá menstruace, záda, zuby a gastroskopie :mrgreen: radši umřít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
725
12.9.22 23:44

Vyšetření nebolelo, jen to místy v břiše dost tlačilo a bylo to nepříjemné, ale rozptylovala mě sestřička. Taky jsem načetla dost diskuzi o tom, jak to hrozně bolí a ono to za ten strach fakt nestálo. Další den po kolonoskopii jsem šla už klidná na gastroskopii a to bylo taky cajk. Mimochodem, žádnej oblbovák jsem nedostala u nás, prý to rutinně nedávají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
725
12.9.22 23:49

@stinga, někdo může mít prej víc vinutý střeva, tak to může být víc nepříjemný. Na tom gastru byl taky hotovej a to mě přišlo taky celkem v cajku. Mela jsem zavřený oči a snažila jsem se soustředit na dýchání a bylo to rychle za mnou. Lehce mě třikrát natáhlo akorát, ale čekala jsem to mnohem horší. Jako ostatně tu kolonoskopii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
13.9.22 22:25
@kubmaja02 píše:
@stinga, někdo může mít prej víc vinutý střeva, tak to může být víc nepříjemný. Na tom gastru byl taky hotovej a to mě přišlo taky celkem v cajku. Mela jsem zavřený oči a snažila jsem se soustředit na dýchání a bylo to rychle za mnou. Lehce mě třikrát natáhlo akorát, ale čekala jsem to mnohem horší. Jako ostatně tu kolonoskopii.

jo, gastroskopie je naprosto v pohodě, vždyť to vůbec nebolí, jen člověka to nutí říhat, ale když se prodýchává, tak naprosto v cajku - to zas nechápu já, jak někdo tohle nedává

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
13.9.22 22:30

@stinga pro mne to byla hrůza a to jinak nejsem žádná cíťa. Dychala jsem podle sestry a stejne - doslova ze mne tekla žluč, jako fakt :poblion: doktor mi pak řekl, ze to bylo kvůli refluxu (ale nevím, nikdy jsem s tím potíže neměla). Každopádně příště gastroskopii leda s oblbovakem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
13.9.22 22:31

@stinga jo ale nebolelo to, to je fakt. Jen mi bylo strašlivě zle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
13.9.22 22:41

@Tichošlápek @Tichošlápek aha, tak každý to má jinak, já měla největší problém, že se po tom zase nesmí hodinu pít a 2 hodiny jíst, bylo mě špatně z hladu, jinak pohoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.22 22:45

@jdusiproradu Moc děkuji :kytka: tak konečně vím co mě čeká, jsem klidnější. Jen už zbývá doufám že výsledky budou v pořádku

• Citovat
  • Upravit
725
14.9.22 08:53

@stinga nejspíš má na to vliv i podíl psychiky. Lidi prostě zpanikaří, když se jim strká do jícnu takovej šlauch. Je to prostě nepříjemný a bojí se, že nebudou moct dýchat a začnou se dávit. Takže se nedivím, jestli je po tom někomu zle. Ono to příjemný fakt není 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí