Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dotaz:
Syn byl dneska na 18 měsíční prohlídce očkován třetí Hexou. Doma jsme se podívala do očkovacího průkazu a zjistila, že první dvě dávky dostal Hexacimu a teď Infarix Hexa. Doktorka už tam není, abych tam zavolala. Pevně doufám, že to takhle jde, ale mám strach, aby to sestřička nějak nepopletla.
Měl taky někdo takhle zkombinované vakcíny??
Děkuji!
Doočkovat by se mělo toutéž očkovací látkou, záměna IH za Hexacimu se nedoporučuje a neodpovídá ani metodickému pokynu ohledně očkování.
Nepřepsala se tam jen paní doktorka (od 1. 1. 2022 se primovakcinace začínají IH), jestli tam IH nenapsala už ze zvyku?
@Doctus
Doktorka se nepřepsala, oni lepí do očkovací průkazu nálepky se šarží.
Teď jsem teda vyděšená.
Sestra prostě řekla, že teď budeme očkovat Hexu, nenapadlo mě, že by to takhle zkombinovala.
@Lizzie001
Ono nějakých studií s cyklováním očkovacích látek různých výrobců moc není, o konečném dopadu na imunitu se tedy můžeme spíše dohadovat.
Kdybych dal příklad z očkování proti HPV - od 1. 1. 2022 jsou plně hrazeny veškeré očkovací látky proti HPV včetně nejdražšího Gardasilu 9 (proti 9 kmenům HPV). Nabízela se možnost, že by se rozočkovaní levnějšími variantami (proti 2, resp. 4 kmenům) doočkovali G-9. Ukázalo se, že pro plnou imunitní odpověď jsou nutné 2 dávky G-9, i když před tím byla podána např. tetravalentní vakcína (která je v samotném G-9 „kmenově“ obsažena).
Tak či tak došlo k porušení metodiky pravidelného očkování.
@Doctus
![]()
A co teď? Syn zatím reakci nemá, ale nerada bych to podcenila. Má problémy s očima…
@Lizzie001
Nežádoucí reakce nehrozí, jen bych na to lékařku upozornil, aby se k tomu vyjádřila. A ev. kontaktovala pověřenou osobu (machr na očkování je např. dr. Jirsenská).
@Doctus
Děkuju za radu, doktorce mám stejně volat, jak syn očkování zvládl, tak ji to hned řeknu!
@Lizzie001 Ahoj, jak to dopadlo, co ti řekla lékařka? Četla sem o kombinaci hexacimy s hexou, když se přecházelo na očkování na hexacimu a někteří lékaři prý hexu na přeočkování neměli i když měla být stále dostupná pro nedonošence, tak že přeočkovávali hexacimou i když první dávky byly hexa.
@meduzza
Doktorka tam dneska není.
Ale jsem hodně zvědavá, co mi řekne… Syn měl ráno horečku, ale to mohlo být po očkování obecně.
Ale psala jsem dotaz jednomu doktorovi a přišlo toto:
V této době je to běžná praxe, nyní se s tímto setkáváme velmi často. Vakcína Infanrix Hexa je registrována od roku 2000, vakcína Hexacima byla registrována v roce 2013. Obě vakcíny poskytují v 1 dávce ochranu proti 6 infekčním nákazám. Hlavním rozdílem je skutečnost, že vakcína Hexacima se dodává ve formě injekční suspenze v předplněné injekční stříkačce, tedy připravená k okamžitému použití, zatímco vakcína Infanrix Hexa je dodávaná ve formě prášku a suspenze pro přípravu injekční suspenze. U vakcíny Hexacima tedy není potřeba provádět rekonstituci a při přípravě nehrozí pochybení lidského faktoru -což vylučuji, že by se dělo. Účinnost obou vakcín je stejná, i jejich případné nežádoucí účinky.
Nejsem z toho moc moudrá.
@Lizzie001 píše:
@meduzza
Doktorka tam dneska není.Ale jsem hodně zvědavá, co mi řekne… Syn měl ráno horečku, ale to mohlo být po očkování obecně.
Ale psala jsem dotaz jednomu doktorovi a přišlo toto:
V této době je to běžná praxe, nyní se s tímto setkáváme velmi často. Vakcína Infanrix Hexa je registrována od roku 2000, vakcína Hexacima byla registrována v roce 2013. Obě vakcíny poskytují v 1 dávce ochranu proti 6 infekčním nákazám. Hlavním rozdílem je skutečnost, že vakcína Hexacima se dodává ve formě injekční suspenze v předplněné injekční stříkačce, tedy připravená k okamžitému použití, zatímco vakcína Infanrix Hexa je dodávaná ve formě prášku a suspenze pro přípravu injekční suspenze. U vakcíny Hexacima tedy není potřeba provádět rekonstituci a při přípravě nehrozí pochybení lidského faktoru -což vylučuji, že by se dělo. Účinnost obou vakcín je stejná, i jejich případné nežádoucí účinky.Nejsem z toho moc moudrá.
z čeho nejsi moudrá. Vyplývá z toho, že se to běžně děje a není to tedy žádný problém.
@vokishka
Asi z toho, že jsme se ptala na konkrétní otázky a tady je to opsané tak obšírně dokola. Ale pochopila jsme to stejně jako ty, což je dobře. ![]()
Tak jsem teď mluvila s naší doktorkou a prý je to v pořádku. Prý v lednu firma Infarix Hexa koupila firmu Hexacima, takže se to teď jmenuje všechno takhle, ale je to to samé. ![]()
@Lizzie001 píše:
Tak jsem teď mluvila s naší doktorkou a prý je to v pořádku. Prý v lednu firma Infarix Hexa koupila firmu Hexacima, takže se to teď jmenuje všechno takhle, ale je to to samé.
To vám ale pěkně lže. Od ledna došlo ke změně v rámci distributora, žádné skupování firem nebylo. Jen tím omlouvá svou chybu.
https://vakciny.avenier.cz/…obi-20222025
Svého času se připouštěla možnost, že v rámci 3. dávky bylo možné místo Infanrix Hexa použít Hexacimu (http://www.szu.cz/…_a_OSPDL.pdf), ale jen při vážných důvodech. V současné době, kdy distributor má dostatečné zásoby Hexacimy, je použití IH zcela neospravedlnitelné.
@Lizzie001
Zeptal bych se PLDD, jak to chce řešit, může kontaktovat příslušné osoby, které určí další postup (zrovna o této situaci toho na internetu moc k dohledání není).