Kompetence asistenta pedagoga a přístup učitelek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
No, upřímně, pokud tvůj nadřízený nechce, bys s dítětem byla sama, tak je úplně jedno zda být dle zákona můžeš či nemůžeš a jeho rozhodnutí platí. A hodinu a půl na lehátku nemusí být dle obecně platných předpisů žádné dítě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asistent pracuje podle pokynů učitele. Pokud si nepřeje, abys s dítětem byla sama, tak nebudeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše: Více
Omlouvám se, ale vůbec nevím, co se to stalo, chtěla jsem tam vytučnit poslední větu a stalo se toto. Nechápu to ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
to není na tebe, jen jsem si ulevila. Od minulého týdne je nový způsob citací a jsou s tím problémy. Zřejmě už nepůjde vytučnovat vůbec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, vzhledem k tomu, že od r.2016 tu máme systém inkluzivního školství, se můžeš minimálně opřít o platný RVP PV, konkrétně body:
1.3 Hlavní principy Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání
RVP PV byl formulován tak, aby v souladu s odbornými požadavky současné kurikulární reformy:
- umožňoval rozvoj a vzdělávání každého jednotlivého dítěte v rozsahu jeho individuálních možností a potřeb
3.1 Úkoly předškolního vzdělávání
Důležitým úkolem předškolního vzdělávání je vytvářet dobré předpoklady pro pokračování ve vzdělávání tím, že za všech okolností budou maximálně podporovány individuální rozvojové možnosti dětí
3.2 Specifika předškolního vzdělávání, metody a formy práce
Vzdělávání je důsledně vázáno k individuálně různým potřebám a možnostem jednotlivých dětí, včetně vzdělávacích potřeb speciálních. Každému dítěti je poskytnuta pomoc a podpora v míře, kterou individuálně potřebuje, a v kvalitě, která mu vyhovuje. Proto je nutné, aby vzdělávací působení učitele vycházelo z pedagogické diagnostiky – z pozorování a uvědomění si individuálních potřeb a zájmů dítěte, ze znalosti aktuálního stavu jeho vývoje,
atd., atd. Stáhla bych si aktuálně platný RVP a zažlutila to tam a mávala tím důsledně. Protože opravdu je kladen důraz na individualitu dětí. Vyžaduje i inspekce. Slovo individuální mi RVP vyhodilo 41×. Tak směle do toho.
- Citovat
- Upravit
A k tvému druhému dotazu:
Vyhláška ani školský zákon toto přímo nespecifikuje, ale
zde jsem našla podobný dotaz a vyjádření poradny, tak si to přeber:
Dobrý den,
obecně platí, že asistent pedagoga má zodpovědnost za bezpečnost a ochranu zdraví dětí a žáků, a proto asistent pedagoga může být s dětmi i sám, bez přítomnosti učitele. (Pozor ale, v MŠ toto platí jen v prostorách školy - jdou-li děti mimo prostory školy, třeba na procházku, musí být u dětí z MŠ vždy přítomen učitel.)
Na druhou stranu by ale asistent měl být s dětmi sám co nejméně, a nemělo by to (práce asistenta s dětmi bez přítomnosti učitele) být nějak pravidelným nebo dlouhodobým opatřením - podle vyhlášky o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (vyhláška č. 27/2016 Sb., §5) asistent pedagoga „poskytuje podporu jinému pedagogickému pracovníkovi při vzdělávání žáka“, tedy se předpokládá, že při práci asistenta bude přítomen i učitel (jiný pedagogický pracovník).
S přáním všeho dobrého,
Zbyněk Němec
Nová škola o. p.s.
- Citovat
- Upravit
Asistent pedagoga může být s dětmi sám v tom smyslu, že třeba učitelka je s dětmi ve třídě a AP ostatním dětem v lehárně čte pohádku. Nesmíš být s dětmi sama mimo MŠ, nesmíš přebírat a předávat děti rodičům. Viz třeba tady: https://www.asistentpedagoga.cz/…a/dotaz/2468
Doporučení ohledně toho, jak dítě zapojovat do činností, by mělo být ve zprávě z SPC. Určitě má IVP, tak se řiď podle toho.
Odpolední spánek zmiňuje třeba RVP PV, který říká, že dětem s nižší potřebou spánku jsou nabízeny jiné klidné činnosti a že donucovat děti ke spánku je nepřípustné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Loni jsem měla podobné dítě, taky v MŠ, já AP. Rozhodně kluk nebyl na lehátku, měl to svoje rozdělené bokem od ostatních, já jsem se ho snažila udržet v klidu a tichu (povídání, tiché hry atp), a pokud to nešlo, odcházela jsem s ním na chodbu. Běžně jsem tedy s ním bývala sama. I teď ve škole se „svým“ dítětem bývám sama. Asistenti běžně supluji, takže taky bývají s dětmi sami. Dle legislativy sama s dětmi být můžeš na půdě školky, ne mimo ni a neměla bys je předávat rodičům, což se ale někde někdy taky děje… vseobecne, ses asistent pedagoga, pracuješ podle pokynů toho pedagoga. Mohla by ses bránit, kdyby po tobě chtěl něco legislativou zakázaného (třeba jít sama s třídou ven), treba i neco s moralnim rozporem atp, ale pokud to tak není, tak proste děláš to, co po tobě chce. Když nechce, ať jsi s ním sama, tak s ním sama nebudeš. Když chce, ať s ostatními odpočívá, tak se to hdues muset snažit zařídit (a zároveň tedy bych se snažila o domluvu, kompromis). Ale ne se všemi ucitelkami je domluva, bohužel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Toto jsem přesně a do písmene zažila také. Zákony jsou jasné, AP může být s dítětem sama pouze na pozemku MŠ. Hlavní slovo má však nadřízený pracovník. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den,
prosím o diskuzní příspěvky jenom ty respondenty, kteří opravdu vědí, jak to je a ideálně by mi mohli a byli ochotní poslat odkaz na nějaký zákon, vyhlášku „písemnost“, kde je to tzv. černé na bílém. Děkuji.
Pracuji jako AP v běžné státní MŠ. Mám na starosti dítě s odkladem školní docházky. Dítě se dle lékařských pohybuje mezi SMR a TMR, nemluví, nerozumí je velmi hyperaktivní, mentálně je na úrovni cca 2letého dítěte- v některých oblastech je to lepší, v jiných např. řeč není ani na úrovni dítěte ročního. Spadá do 4.stupně podpůrných opatření.
Neřešme prosím Vás, co dělá takové dítě v běžné MŠ…naše zákony přijetí takových dětí umožňují, dítě je řádně přijato, rodiče na tomto zařízení trvají.
Teď k dotazu. Nechci zabíhat do podrobností, protože to už bych se pod dotaz mohla rovnou podepsat, takže budu co nejstručnější. Opravdu je někde černé na bílém zachyceno, že i takovéto dítě musí vykonávat veškeré činnosti stejně jako ostatní děti/ např. být cca 1a 1/2 hodiny denně po obědě na lehátku, jinými slovy „pravidla platí pro všechny a nikdo je nebude porušovat“ a druhý dotaz- je pravda, že AP nesmí být s takovým dítětem vůbec o samotě a to ani v přilehlé třídě?
Podotýkám, že mám samozřejmě kurz AP ale i maturitu na SPGŠ, takže jsem kvalifikovaná učitelka MŠ. Údajně s dítětem sama ani přesto být nesmím protože mám pracovní smlouvu jako AP a ne jako učitelka. Myslím si, že to pravda není, ale nějak to bohužel nedokážu nikde dohledat - možná hledám málo a špatně