Koncentrák Osvětim?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
360
11.4.16 23:08

Byla jsem v Terezíně, Osvětimi i Březince. Ani na jednom místě mě nenapadlo fotit, člověk tam jen stojí a vnímá tu šílenou negativní energii, která je tam zažraná i po tolika letech. Na místech, kde se děla taková zvěrstva, jaká se tam děla, tam stačí jen stát… dívat se… přemýšlet… nezapomenu pocit, kdy jsme šli v šíleném vedru Březinkou od brány, kolem kolejí, až úplně dozadu ke komínům, nikde nikdo, bylo léto a všude vonělo seno a stejně je to nejhorší místo, kde jsem zatím byla. Vše jsme absolvovali bez průvodců a… doteď je to velmi intenzivní vzpomínka, stačí mi ucítit sušenou trávu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
11.4.16 23:43
@SlečnaDahlia píše:
Zažila jsem v Osvětimi-Březince mladý italský pár, který strkal cca tříletého synka do pece, aby si ho tam vyfotili :poblion: :poblion: :poblion: Jen o málo níže na žebříčku absurdit byli mladíci, kteří se u popravčí zdi vzájemně fotili v pozici, kdy jeden se hlavou opíral o zeď, druhý mu na tu hlavu mířil rukou „jakopistolí“. Po tomhle bych se už fakt nedivila ničemu, chce se mi blejt, jen si na to vzpomenu.
8o :zed:
  • Citovat
  • Upravit
277
3.8.16 12:24

Koncentrační tábor Osvětim

Dobrý den, obnovuji diskuzi.

Radi bychom se s pritelem
jeli podivat do Osvětimi do koncentračního tábora, a zajímá me, jak to tam chodi, musíme se dopředu nějak nahlásit ze přijedeme? a jak je to s českým nebo slovenskym průvodcem? Prosím o informace od těch, kteří tam byli tento rok aby informace byli aktualni :-) Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
3.8.16 12:33

@Zuzka92 pokud chcete průvodce, je nutné přijet ve skupině, nebo se napřed domluvit, jestli vás k někomu připojí. Bez průvodce to ztrácí smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
3.8.16 12:38

Hlásit se nikde nemusíte. My jsme to zvládli bez průvodce a smysl to mělo. Ono ne každý průvodce je zárukou kvality, bohužel jsem se dost často přesvědčila o tom, že co si nenačteš, nezjistíš sama, to se nedozvíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
3.8.16 12:39

@Zuzka92 Ahojky, doporučuju jet s cestovkou. My jeli z Ostravy (já tam byla 2×) za 600 Kč. Vše bylo zorganizované. Jelo se autobusem, dostali jsme různé brožurky a letáčky a objednali nám průvodce, tak jsme se o nic nestarali.

Bohužel nevím, jak to chodí když člověk jede na vlastní pěst. Jenom vím, že lidé co tam jeli sami, tak tam dost tápali, protože tam jsou obrovské davy lidí a oni se moc nemohli zorientovat, kdo je jejich průvodce apod.

A ještě doplním: oni už nám říkali info v autobuse, tak lidi co neměli načteno (já jo, protože téma holocaustu a II. S. V. je můj koníček), tak byli v klidu, protože už z autobusu znali všechna data, čísla a orientovali se, kde je co.

Příspěvek upraven 03.08.16 v 12:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
3.8.16 12:39

@Zuzka92 Jak to chodí? Záleží, zda tam budete jako dozorci, nebo jako vězni…
Zkontrolujte si, zda nemají ten den, kdy tam chcete, zavřeno. Jinak letáček v češtině dřív měli. Spíš než s průvodcem půjdete sami, případně s audioprůvodcem. Mrkněte, jestli k tomu není také nějaká aplikace do telefonu.
No a hlavně na to buďte vnitřně připravení, dost lidí takovou návštěvu jen tak nedostane z hlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
3.8.16 12:40

@Zuzka92 Bez pruvodce to samozrejme smysl neztraci, pokud o tom neco vite. My byli s manzelem bez a uprimne jsem litovala skupiny s pruvodci, protoze to bylo normalne v poklusu. Coz je pochopitelne, podle me se Auschwitz I a Birkenau nedaji zvladnout v jednom dni pomalou chuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
3.8.16 12:43

Tady mas virtualni prohlidku:
http://panorama.auschwitz.org

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26870
3.8.16 12:44

V Osvětimi jsem nebyla… jsem srab. Možná i proto, že mám o tom hodně načteno a nastudováno.
Z vyprávění ale vím, že tamější průvodci jsou zapálení historici a skutečně se o osudy vězněných zajímají. Nevím, jak je to s cizojazyčným výkladem, já problém s polštinou nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
3.8.16 12:44

My i všichni, o kom vím, že tam byli, tam byli se „zájezdem“ - takže ve skupině, rozdělili nás na skupinky cca po osmi lidech a rozebrali si nás průvodci.
Můžeš tam jít i bez průvodce, ale nevím nevím - přecijen je to rozlehlé místo, průvodce ví kam a jak, poví ti informace atd.
I když je fakt, že ta čtyřhodinová prohlídka je na některá místa krátká doba, Osvětim byla dost v „poklusu“, v Březince už času víc, průvodce byl polák, ale mluvil docela obstojně česky, jeho výklad se nám moc líbil.
My se bavili o tom, že ideální by pro nás bylo dát to jeden den s průvodcem a odpoledne nebo druhý den ještě sami, abysme se mohli zastavit u čeho chceme a na jak dlouho chceme.
Jinak neuvěřitelný zážitek, vzalo to za srdce, některé expozice jsem obešla obloukem - v jednom baráku jsem koutkem oka zahlídla vitrínu s kojeneckým oblečením, to jsem jako máma prostě nedala :,(
Ale jsem strašně ráda, že jsem partnera ukecala a jeli sme. Každý by tam měl jet, aby viděl, co se stane, když pár lidem nahoře totálně „rupne v kouli“, člověku to ukáže jinou perspektivu na spoustu věcí a malichernost „problémů“. Jak psal Přemek, po několik týdnů jsem to měla v hlavě vlastně denně…Nicméně i tak jsem rozhodnutá, že jsem se tam nepodívala naposledy.

jen dodám:
Jinak nás to vyšlo na necelou tisícovku autobusem z Prahy. Jeli sme v listopadu a to sychravé počasí, kdy mrholilo, bylo lezavo a fučelo, a my jsme už se soumrakem chodili po Birkenau…uuuffff.

Příspěvek upraven 03.08.16 v 12:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
3.8.16 12:49

Zapaleni byt muzou, ale proste se to neda stihnout. Velmi rychlou chuzi sem a tam, nazenou do baraku, vychrli informace a zase klusou dal. Leda by si ho clovek individualne zaplatil na dva dny a rozdelil prohlidku Auschwitz/Birkenau.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
277
3.8.16 12:52

@matkabagristy
Děkuji, a nevíte kolik osob minimalne musí byt ve skupině aby nám byl průvodce pridelen popřípadě nějaký kontakt na zprostředkovatele?
@Sinquinita
my právě nechceme jet autobusem, jinak bychom si zájezd samozrejme zaplatili :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
3.8.16 12:56

@Zuzka92 nenašla bys to na oficiálních stránkách???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
3.8.16 12:56

Dobrý průvodce poskytuje informace, které ve vitrínách nejsou. Já to absolvovala několikrát. Vždycky jsem se dozvěděla něco, co jsem dosud nevěděla. Jednou jsme byli obrovská skupina, proto se nám průvodkyně v Birkenau ztratila. Tu svoji skupinku jsem si provedla sama. Vím, že to nebylo nic extra, čerpala jsem z vlastních zkušeností a z toho, co jsem si zapamatovala z minulých návštěv. Ostatní buď takřka bezcílně bloumali, nebo se připojovali. Ono i návštěva zámku bez průvodce ztrácí na významu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí