Končí rodičovský příspěvek. Co dál?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Končí rodičovský příspěvek. Co dál?
Zdravím. Se třetím synem jsem neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tak jsem začala pobírat rovnou rodičovský příspěvek. Po 10.000 Kč/měsíc. Syn se narodil 28.8. 2021, takže rodičovský příspěvek brzy vyberu. Řešíme teď vyšetření, aby vyvrátila nebo potvrdila podezření na poruchy autistického spektra. Chci s ním tedy zůstat ještě doma a nehledat si práci. Jde se přihlásit do evidence úřadu práce kvůli základním odvodům a dál pečovat o syna? Nebo mi úřad práce bude automaticky pomáhat s hledáním práce? Děkuji za odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud chceš zůstat doma tak se přihlas na zdravotní pojištovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let, budou za tebe platit zdravotní. Pokud půjdeš na pracák tak si musíš hledat práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můžeš si protáhnout zbytek rodicaku do 4 let dítěte a nikde se hlasit nemusis, případně až rodicak dojde se hlas na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to jak píší holky, pokud potřebuješ být doma, buď si roztáhni pobírání rodičáku o ten rok nebo se nahlas na pojišťovnu, aby za tebe stát platil zdravotní. Pokud chceš na pracák kvůli dávkám, musíš být schopná tam chodit na schůzky, hledat práci a případně do té práce i nastoupit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to tak jak zde píší, ale ještě mě napadá, že kdyby se potvrdily nějaké diagnozy s vývojem, kdy syn potřebuje asistenci a nezvládá běžné činnosti, tak je možné ještě žádat příspěvek na péči, to se dá potom hlásit i na sociálce a v případě i přiznání prvního stupně prý se to počítá jako péče o dítě a doba nahradní doba pro důchod. Na ÚP se dá přihlásit a oznámit jim, že žádáš o příspěvek na péči o dítě se zvláštními potřebami a v případě přiznání toho příspěvku se zase odhlásit.
Příspěvek upraven 17.01.24 v 12:04
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Baru8771 píše:
Zdravím. Se třetím synem jsem neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tak jsem začala pobírat rovnou rodičovský příspěvek. Po 10.000 Kč/měsíc. Syn se narodil 28.8. 2021, takže rodičovský příspěvek brzy vyberu. Řešíme teď vyšetření, aby vyvrátila nebo potvrdila podezření na poruchy autistického spektra. Chci s ním tedy zůstat ještě doma a nehledat si práci. Jde se přihlásit do evidence úřadu práce kvůli základním odvodům a dál pečovat o syna? Nebo mi úřad práce bude automaticky pomáhat s hledáním práce? Děkuji za odpovědi
Roztáhni si rodicak do 4 let a nemusíš nic resit.
Jinak se můžeš nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující. Pokud práci nehledas tak je nesmysl se hlásit na úřad práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže těch zbývajících 28 864 Kč si rozdělím do 19 měsíců než nejmladšímu budou 4 roky? A kde o tu změnu mám požádat? Pokud by se nepotvrdilo podezření na autismus a vzali ho do školky, tak tam může chodit jen na dopoledne nebo vůbec?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše:
Je to jak píší holky, pokud potřebuješ být doma, buď si roztáhni pobírání rodičáku o ten rok nebo se nahlas na pojišťovnu, aby za tebe stát platil zdravotní. Pokud chceš na pracák kvůli dávkám, musíš být schopná tam chodit na schůzky, hledat práci a případně do té práce i nastoupit
Nezrusili to rozbalení na 4 roky?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nad 3 roky to není omezené docházka při pobírání RD. Stejně bude více marodit než chodit do školky, je to tak u všech dětí. Asi jim tam neříkej, že pobíráš RD ještě při zápisu. O změnu lze požádát i online vyplněním formuláře přes aplikaci Jenda nebo na webu UP přes portal občana nebo bankovní identitu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bubla Bůčková píše:
To podle mne az ty nove rodicaky na 350 tisic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lu79 píše:
Nad 3 roky to není omezené docházka při pobírání RD. Stejně bude více marodit než chodit do školky, je to tak u všech dětí. Asi jim tam neříkej, že pobíráš RD ještě při zápisu. O změnu lze požádát i online vyplněním formuláře přes aplikaci Jenda nebo na webu UP přes portal občana nebo bankovní identitu.
Je to od dvou let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lu79 píše:
Nad 2 roky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bubla Bůčková píše:
Jen na děti, které se narodily v roce 2024.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lu79 píše:
Je to tak jak zde píší, ale ještě mě napadá, že kdyby se potvrdily nějaké diagnozy s vývojem, kdy syn potřebuje asistenci a nezvládá běžné činnosti, tak je možné ještě žádat příspěvek na péči, to se dá potom hlásit i na sociálce a v případě i přiznání prvního stupně prý se to počítá jako péče o dítě a doba nahradní doba pro důchod. Na ÚP se dá přihlásit a oznámit jim, že žádáš o příspěvek na péči o dítě se zvláštními potřebami a v případě přiznání toho příspěvku se zase odhlásit. Na to berou zřetel, takže jako si něco hledáš dle tvých možností a oni až po těch 5 měsících v evidenci, kdy končí podpora, začnou více aktivněji ti nabízet. Ale na osobu pečující se dá vždy přejít ok i z toho pracáku, takhle bys měla podporu alespoň těch 5 měsíců a počítá se to do důchodu jako nahradní doba.
Já mám taky požádáno o příspěvek na péči už 3 měsíce a stejně nevím jak dopadnu. Jestli to malé uznají. Jsem zatím bez příjmu poté co mi skočil rodičák. Na pracáku by mě pochopitelně nabízeli práci, což bych nemohla sloučit s péčí o dítě. Připadám si v takové šedé zóně, není zas tak postižená aby to jasné že do práce nemůžu, ale není natolik zdravá aby ji normální školka přijala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Baru8771 píše:
Takže těch zbývajících 28 864 Kč si rozdělím do 19 měsíců než nejmladšímu budou 4 roky? A kde o tu změnu mám požádat? Pokud by se nepotvrdilo podezření na autismus a vzali ho do školky, tak tam může chodit jen na dopoledne nebo vůbec?
Na stránkách MPSV.cz si najdi formulář na změnu výše rodičovského příspěvku. Ten vyplnis a pošleš na úřad práce který to vyplácí rodicak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit