Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Přenáší se virem, který si přebereš při sex. styku od partnera a nebo opačně od partnerky.
Roky to může být tichý společnik, kterého máš tam dole a ani o něm nevíš a propukne v období, kdy jsi nějaká oslabená, nebo když prožíváš nějaký dlouhodobý stres a bradavoce vyraší. Vypalují se na gyndě.
Je tedy možné, že vir měla v těle 5 let, mezi tím byla mnohokrát nemocná a nic se ji neprojevilo? Až pak najednou po tolika letech pár týdnů po tom, co navštívila ono koupaliště? ![]()
My jsme to měli s přítelem taky, hlíva nám nepomohla, já se po dlouhém rozmýšlení rozhodla pro vakcínu Silgard, i když už jsem nakažená byla, jsem po 2. dávce a zatím nic, přítel s tím zatím pořád bojuje a hlívu jíme oba pořád. Tak jen doufám, že se mi to už nevrátí.
Dobrý den milé dámy. Tak nějak cítím nutkání, spíš povinnost Vám pomoci a podělit se o svůj příběh. Přemýšlím jak docílit toho, aby jste můj článek dočetly i přes to, že jsem muž, a v podstatě sem asi vůbec nepatřím. Tedy k věci, měl taky kondylomata v okolí řitního otvoru /dále už jen postižené místo/ asi 3-5 cm po obvodu, s důrazem na měl. Položím Vám otázku, kdo Vám může nejlépe poradit-lékař, který tuto nemoc nikdy neměl, nebo někdo, kdo si kondylomata vyléčil. Vyrostly mi během asi tři čtvrtě roku, kde jsem k nim přišel asi nemá cenu spekulovat, veřejné záchodky, nevím, není již podstatné. Nicméně jsem nejdříve zjišťoval na internetu asi jako Vy všechny, co že jsem to vlastně chytil. K mojí osobě-je mi 40 let, jsem šťastně ženatý s věrnou manželkou, věrný se dvěma krásnými syny. Možná trochu více logicky uvažuji. Tedy musel jsem absolvovat, nemusím asi zdůrazňovat jak potupnou, návštěvu u kožního chirurga, který mi potvrdil že se opravdu jedná o kondylomata. Na moji otázku jak se jich zbavit odpověděl v podstatě to, co čtu tady ve Vašich článcích, tedy zmrazit tekutým dusíkem, odstranit elektrickou jehlou, ale v podstatě se jich nikdy nezbavíte, někdy se vrátí, někdy zmizí a už se prý neobjeví. Na moji otázku, zda neexistuje něco na potlačení, aby si již neobjevily, na potírání, zněla odpověď nic. Další odpověď byla, že kondylomata mají v dnešní době 3 z pěti lidí. Tedy jsem absolvoval dvě návštěvy s velice bolestivou a potupnou/věřte mi/ návštěvy s odstraněním elektrickou jehlou s lokálním umrtvením. Můžu Vám garantovat, že jsem si po každé cca týden pořádně nesedl o zbytku ani nemluvě. Postižené místo se zúžilo cca o takových ani ne třicet procent s tím, že stejně zůstávaly po okrajích po zákroku, takže jsem toho nechal a již neabsolvoval. Rozhodl jsem se, že se jich zbavím sám. Dočetl jsem se stejně jako tady o mastičkách v cenové relaci několika tis., kdy si nejste jisté, zda zaberou a pouze na předpis, což znamená, že musítě za nějakým lékařem pro recept s tím, že mast stejně neléčí příčinu, ale pouze potlačí následek. Takře jsem přemýšlel dál a můžu Vás potěšit, co do financí Vás bude moje rada stát cca do 250,–Kč a nemusíte pro žádný recept. Jedná se v podstatě o běžně dostupné věci, které máte již teď jen tak mimochodem doma. Jedná se o česnek, ano čtete moc dobře, česnek a vitamín C. Česnek cituji:" jedná se o přírodní antibiotikum, které díky směsi účinných látek má schopnost hubit choroboplodné zárodky, dále i parazity, plísně, kvasinky, více si přečtěte sami a vitamín C, který jak známo posiluje imunitní systém v těle. Nebojte, nebudu Vás nutit pojídat ráno a večer stroužek česneku, i když tak jsem taky začínal, ale pouslouchal jsem od manželky neustále o zápachu z pusy… Takže do lékárny pro čenekové tablety-90 tablet 1000mg česneku, které nezanechávají zápach v ceně 99,–Kč a 90 tablet 500mg vitamín C s dlouhotrvajícím účinkem v ceně 149,–Kč. Začal jsem brát 2-3 tablety česneku ráno i večer a 1 tabletu vitamínu C ráno i večer od začátku měsíce září pravidelně každý den. Sem tam jsem si dal tabletu hlívy ústřičné, ale ta asi není podstatná. Asi po týdnu přestalo úplně nepříjemné svědění a po cca měsíci aniž jsem si to uvědomil, kondylomata se začínaly samy od sebe ztrácet kompletně. Situace teď, t. j. 22.října je taková, že kondylomata mi komplet zmizela jako mávnutím kouzelného proutku, zbývá poslední místo, které bylo nějvíce postiženo, je na něm ztrácející se zbyteček cca tři milimetry, až půl centimetru v průměru, ani ne. Mimo jiné jsem se zbavil hemeroidů, které taky zmizely jako mávnutím kouzelného proutku, což beru jako bonus. Proto pokud si vezměte moji radu k srci, vydžte s tabletami česneku a vitamínem C, věřte mi a důsledně je berte pravidelně. Fungují na kondylomata opravdu spolehlivě, nemusíte absolvovat žádná potupná vyšetření, lokální velmi bolestivé zákroky či drahé mastičky. Doufám že tenhle můj článek vydrží dost dlouho a nesmaže jej hned někdo z farmacie, protože asi nebude moc po chuti. Kdyžtak se o něj, či spíše o moji radu podělte s co nejvíce známými. Hezký den milé dámy a nebojte, vydržte a ztratí se samy, věřte mi.
Ahoj, předem se omluvám za dlouhý příspěvek, ale musím se vypsat. Třeba také někomu to pomůže v chápání této nemoci. Bojuji s ní 2,5 roku, bez výsledku. je mi 35 let a za život jsem měla jen 2 sex. partnery, z toho první byl panic. Se sexem jsem začala až ve 22 letech. Se současným přítelem jsem nyní 6 let, kondilomata u poš. vchodu se mi objevila 3 roky po známosti s tím druhým přítelem(který měl přede mnou více partnerek).Jsme si po celou dobu věrni. Přítel nikdy neměl žádné viditelné projevy. Nemoc u mne propukla po zánětu moč. měchýře, když jsem měla z toho velký stres a antibiotika mi narušila imunitu. Také jsem trpěla často na vag. záněty. Po jednom jsem brala lék Entizol, a po něm se to ještě zhoršilo. Nejprve jsem měla jen dva malé výrůstky. řekla jsem to lékařce, ta mi řekla, že to na kondylomata nevypadá - to byl březen. Dál jsem k ní chodila se záněty, bradavičky neřešila, ptala jsem se jí na to opakovaně, ona nic, nebyla jsem si jistá, neudělala žádný rozbor, tak to trvalo do června. Mé problémy se zhoršily, doktorce jsem už nevěřila, tak jsem změnila lékaře. Ten mi na první pohled oznámil, že mám condylomata a poslal mě rovnou na chir. zákrok. (tak nejen, že doktorka nenabídne léčbu, ale ani nepozná o co se jedná). Šla jsem tedy na konziliární vyšetření do FN Plzeň Lochotín, byly dovolené, zástup, doktor mě měl vyšetřit abychom se domluvili jakým způsobem budeme provádět operaci, nevyšetřil mě, vůbec se na mě nepodíval, dal jen teoretický závěr a dostala jsem přednášku o tom, že nemám být promiskuitní
, že nic než prevence neexistuje. Když jsem se ptala, jestli se bude operace dělat pod celkovou narkózou, jen zakroutil hlavou, že prý ne. šla jsem tedy domů, úplně zmatená s papíry domluveného termínu operace. Doma jsem sedla ke googlu a zjistila jsem, že se chir. zákrok v okolí poš vchodu provádí jen pod narkózou. Zavolala jsem tedy přímo chirurgovi, aby mi vše osvětlil, jenže ten mi řekl, že mě neviděl a že mám přijít na operaci a že se uvidí na místě. (jako chtěla bych vidět nějakýho doktora, aby šel na operaci a vůbec nevěděl, co ho bude čekat). Měla jsem samozřejmě obavy, nechtěla jsem se tak stresovat, tak jsem operaci zrušila. A šla jsem do jiné nemocnice, do poradny onemocnění HpV, byl červenec, tam mě doktor prohlédl a řekl, že to nevypadá na chir, odstranění, že jsou po tom jizvy, že jsou kondylomata malá a že mám počkat, nebo si koupit mast Aldara. Tak jsem si jí za 1800 koupila. Už dříve jsem si přečetla, že není vhodná na sliznici pochvy, a já je měla skoro uvnitř. Přesto mi ji doktor doporučil. Mast jsem nanesla opravdu maliličko jednou podle návodu, dostavilo se silné svědění, pak jsem nanesla podruhé a to už se nedalo vydržet, měla jsem obrovské pálení moč. trubice. Další už jsem nemohla aplikovat a musela jsem jít k lékaři. Tam mi řekli, že to pro mě není nejspíš vhodné, že mám alergickou reakci a že už jto nemám zkoušet a že mám počkat až to samo zmizí a koupit si Indonal (takže naprosto vyhozené peníze, na doporučení lékaře). šla jsem ke svému původnímu gynekologovi, řekla mu jak to probíhalo v té druhé poradně, on mi řekl úklebkem, že to říkal, že mast neni vhodná, a že jsem měla jít, jak doporučoval na na začátku na chir. zákrok. Po tomto, jsem na vše zanevřela, fakt jsem nevěděla komu mám věřit. Tak jsem se dala na přírodní léčbu, zkoušela jse všechno možné až do prosince. Kondylomata se trochu zmenšily, ale nezmizely, vždy před menstruací už už jako by nic, ale po menstruaci se vždy zvětšily, a tak to šlo stále dokola. Užívala jsem kozí kolostrum a žádná změna, utratila jsem opravdu spoustu peněz. Sex byl max 1 za měsíc, někdy i to ne. V lednu jsem měla opět jí na kontrolu do poradny HpV. Tam mi bylo řečeno, že je to už lepší, že pro mě neni vhodná zatím operace ani masti, že mám posílit imunitu a doporučil mi lék Isoprinossine, prý úplná novinka. (doktor o něm opravdu slyšel poprvé) Ale já jsem ten lék znala z internetových diskusí, že prý pomáhá a že jej lze získat u imunologa bezplatně, i že je dobré u imunologa si nechat prověřit imunitu. Jenže to gynekolog v poradně pro Hpv vůbec nevěděl, opakoval, že lék je novinka, řekl, že návštěva imunologa je celkem zbytečná, protože je to virové onemocnění. (mimochodem lék funguje na trhu už několik let). A napsal mi recept na Isoprinosine hradí pacient, s receptem jsem šla do lékárnym tam mi řekly 1000 Kč. Tak jsem recept zahodila
a objednala se k imunologovi. Tak jsme zjistili, že mám náběh na autoimunitní onemocnění střev, takže lék podporující imunitu pro mě není až tak vhodný, musela jsem to ještě zkonzultovat s gastroenterelogem. Zkusili jsme ale menší dávkování léku. (jako nejen že doktor neví o léku který je na trhu už dlouho, a že imunita je při tomto onemocnění zásadní, a že není od věci zkontrolovat si testem z krve imunitu, ale také předepisuje a doporučuje koupit z vlastní kapsy lék, který nemusí být vhodný pro každého a neví, že někde se dá koupit bez doplatku)
. Taky zážitek
. To už uběhl skoro rok, byl listopad, brala jsem lék do prosince, bolela mě střeva, břicho, vůbec mi to nesedlo, po měsíci ani náznak zlepšení, navíc jsem v prosinci opět dostala něco jako zánět moč. měchýře, a zničeho nic velkou cystu na vaječníku, na což jsem nikdy netrpěla. Dočetla jsem se, že cysty vznikají když jsou v játrech toxiny, které játra nestíhají odbourávat, že by zátěž na játra tím lékem? lék jsem musela vysadit a už Isoprinosine neberu. Začátkem tohoto roku jsem se potýkala s urogenitálními záněty, proto se mi také zhoršila kondilomata. Chodila jsem kvůli tomu ke svému původnímu gynekologovi, ten mi ale nikdy neudělal kultivaci, v moči se nikdy nic nenašlo, tak se urolog. problémy nijak neléčily. Léčila jsem lichořeřišnicí a česnekem. Problém s kondylomaty gynekolog přestal řešit, přehlížel je, a navíc mě od něj jakékoli vyšetření velmi bolelo. Tak jsem přešla k jiné lékařce. Ta mi našla žánět, dala nějaké čípky, ohledně bradaviček řekla, že by je zkusila poleptat. Do toho se mi tedy moc nechce. Na internetu jsem zjistila, že existuje laserová operace a že je odstranění úspěšné. Jenže fakt vůbec nevěděla, že se v tomto případě laserová operace vůbec používá. Že prý jsem první, kdo se na to ptá. A fakt si nevymýšlím, odkázala mne se zeptat na soukromou kliniku v plzni vslasera. Našla jsem si stránky, ale to tam vůbec nedělají, dělají jen laserové odstranění chloupků
. Že s laserem nemá zkušenosti a že si prý mám o tom něco zjistit sama na internetu
Tak jsem si zjistila. V Praze v Motole, dělají c02 laserem, nebo v soukromé klinice vysokoablačním laserem. Navíc jsem zjistila, že operace leserem se předepisuje jako postup první volby při výskytu kondylomat slizničních v okolí poš. vchodu. Jinak nová gynekoložka mi ještě napsala na papírek leptadlo, které si mám příště vzít k ní s sebou, se mnou mluvila o nějaké vodičce. Ale na papírek mi napsala Lapis Lazuri čertův kamínek, čož je tyčinka na kůži (mimochodem ne moc účinná, kůže úplně zčerná) Tak teď nevím, jestli náhodou na sliznici nemyslela něco jiného napadá mě Kolodium forte. Zřejmě myslela toto, a napsala mi na papírek něco jinýho
. Takže po těchto útrapách, kdy mi už čtvrtý lékař vehementně doporučoval pokaždé něco jiného, už opravdu ale opravdu nevím, čemu mám věřit. Nikdy v životě jsem se nesetkala s takovou neznalostí ze strany lékařů o tak časté a nepříjemné nemoci, jako jsou kondylomata. Snad si to přečte i nějaký lékař a snad se časem změní jejich přístup k tomuto onemocnění. Myslím, že by všichni měli jít na nějaké odborné školení! Takže až teď po 2 a půl letech jsem se dostala k operaci vysokoablačním laserem. Ještě ale nemám vyhráno ![]()
@SaraSar uplne jsem nedotectla tvuj prispevek, ale stoprocentne mohu doporucit INDONAL. Neuveritelne, jak manzelovi rychle zmizely! Opravdu stoji za to vyzkouset ![]()
Anonymní (včera v 22:31) : Indonal - Za ty dva roky, co s nimi bojuji jsem zkoušela Indonal už asi 5× 2-3 měsíční kůru, 2 tablety denně (vážím jen 40 kg, takže celkem vysoká dávka pro mě 2× denně). A nepomohl, nezmizely. Jen jsem pozorovala mírné zlepšení celkového zdrav. stavu hlavně ohledně zažívání a PMS, dále výsledky citologie jsou dobré. Ale na kondylomata u poševního vchodu to nemělo vůbec žádný vliv. Jelikož Indonal stojí 120 tablet skoro 800 Kč, nemohu ho brát stále. Nyní zkouším hodně česneku a Alivictus - česnekové kapky - česnek je více účinný na kondylomata a na bradavičky, protože je známo, že česnek působí na bradavice.
Je fajn, že někomu Indonal zabírá. Ale někomu nezabere vůbec.
Celkově bych řekla, že muži s kondylomaty nemají až takový problém, jako my ženy, a že jim jakákoliv léčba (ať už přírodní, chemická, či chirurgická) zabírá o něco lépe, než nám ženám. A je to nespravedlivé. Protože se pravděpodobně zjistilo, že muži jsou většinou prvotními přenašeči HPV viru, (usídluje se jim v předkožce).
Muži - ruku na srdce : Kdo z Vás si třeba PŘED čůráním na veřejných záchodcích umyje ruce? Je třeba nejen po, ale specielně u Vás i před
. Protože si na něj šaháte při čůrání špinavýma rukama. Vemte si, že virus HPV je všudypřítomný, žije si mezi lidmi od nepaměti, tak jako jiné bakterie atd.
Je potřeba dodržovat větší hygienu ze strany žen ale hlavně i mužů. Pak se může stát, že Vy jako muž se někde nakazíte, ale nemáte žádné problémy, takže o tom ani nevíte a vesele si žijete a sexujete dál. Ale pak třeba můžete nějakou náchylnější ze svých sex. partnerek nevědomky nakazit pohl. stykem, která pak může mít celkem vážné problémy - od rakoviny děl. čípku, na to se stále bohužel umírá, až po těžko léčitelná kondylomata u poš. vchodu. Ta pertnerka nemusí mít problémy hned, na začátku vztahu, ale třeba až po delší době. Ten vir může mít žena pravděpodobně od muže v sobě roky, ale projeví se až když se jí nějak sníží imunita. Muž to většinou chytne třeba od předchozích partnerek, které ale zase nejpravděpodobnějším způsobem před tím nakazil nějaký muž. Nebo se muž nebo žena nakazila nějak jinak, na záchodě, v bazénu, líbáním, or. sexem, rukama, z ručníku atd. Žádný virus moc dlouho nepřežívá na něčem umělém(nemůže dojít k nákaze), vždy to musí být na obou stranách vhké a porézní, takže i ty možnosti, které jsem vyjmenovala, a které doktoři rádi zavrhují, jsou pravděpodobné.
No ale pak pokud se i nějakému muži v horším životním období stresu, nemoci atd. sníží imunita - může dostat také kondylomata od té své partnerky, kterou sám nnevědomky „nakazil“, nebo i rakovinu konečníku, nebo hrtanu (při orálním sexu) atd. atd. Je to začarované kolo. ![]()
Příspěvek upraven 05.05.17 v 13:05
Já jsem se nechala očkovat cervarixem a kondylomata mi zmizela, aniž bych s tím něco dělala. A že jsem jich teda měla plno.
Anonymní dnes 12:47 : Zajímaly by mě podrobnosti Vašeho případu. Kolik Vám je let? A Hlavně vakcinace Cervarix není dělaná proti HPV typu viru, který způsobuje gen. bradavice - kondylomata. Cervarix očkuje jen proti 4 druhům nejhorších a nejnebezpečnějších virů, které mají spíš na svědomí změny na čípku a rakovinu čípku. Proto je na trhu jiná vakcinace Silgard, která očkuje proti více druhům i proti druhům typů virů, které způsobují gen. bradavice - kondilomata. Takže proto by mě zajímaly ty podrobnosti. Buď to byla ve Vašem případě čistá náhoda - náhodou Vám to zmizelo a samotné očkování nebylo úplně čistou příčinnou toho zmizení. Nebo to nebyla kondylomata, ale gen. opar. Nebo děláte reklamu Cervarixu
. Nebo jste si to spletla a byla to vakcinace Silgard.
Víte, chce se mi Vám věřit a byla bych moc šťastná, za mě i za ostatní, kdyby to očkování v tomto případě kondylomat, tak zázračně pomáhalo. Ale na internetu je spousta anomymních přispěvovatelů, kteří napíšou vždy jen jednu větu : že jim to zázračně pomohlo a vše zmizelo. Tečka. A už neuvedou další podrobnosti, což mi přijde malinko podezřelé
Třeba jestli měli nějaké nežádoucí projevy atd.
Příspěvek upraven 05.05.17 v 13:46
No, je to už 7 let. Možná to byl silgard
V těhotenství ve 33 letech se mi docela hodně vysely kondylomata. Dr mi dělala stěry a zjistila přítomnost více typů HPV a doporučila (po ukončení kojení) očkování. Bylo to tehdy na více druhů a platila jsem cca 10 tisíc. Vyděsila mě rakovinou děložního čípku a řekla, že má zkušenost, že po očkování je lehčí průběh, případně se nemoc vůbec nerozvine.
Všechny drobné bradavičky mi zmizely a zůstaly pouze 2 větší, které jsem si chtěla nechat časem odstranit. Ale pozdeji jsem zjistila, že vůz nemám ani ty dvě.
@SaraSar
Reklamu nedělám. Očkovat jsem se nechala v době, kdy jsem věřila lékařům a po ničem nepátrala. Vědět co vím teď, asi bych do toho nešla.
Anonymní : Aha tak to jste měla určitě tu Silgard
. Mám něco načteno
. Tak to je fakt super, že Vám to takhle krásně zmizelo. Jsem ráda, že to někomu pomáhá. Já jsem vůči tomuto očkování trochu skeptická. Samozřejmě mě to bylo také nabídnuto. Už jsem ji měla i objednanou, ale nevyzvedla jsem si jí. Na poslední chvíli jsem si to rozmyslela. Odradila mě ta nejistota výsledku. Bylo mi úpřímně řečeno lékařem, že to může, ale nemusí pomoct. Také vysoká částka, musela bych si na to v té době půjčit. I strach o život, jak budu na očkování reagovat. Je spousta případů, kdy to nedopadlo úplně dobře a žena třeba ochrnula. V té době, kdy mi to bylo nabídnuto, jsem kondylomata ještě neměla. A pak jsem se smířila s tím, že to budu řešit jinak než očkováním. Nicméně stále o tom přemýšlím. A obdivuji Vás, že jste se nebála a šla do toho ![]()
@SaraSar No teď bych se bála stejně jako vy. O očkování jsem se začala zajímat před 3 mi roky, kvůli dětem. A to mi teda pohled na vakcinaci dost změnilo.
Mě to mi to nabídla gynekokožka stylem, že je to super, sice drahé, ale skvělá vakcína, která mi pomůže. O negativech jsem od ní nic neslyšela. Navíc máme společnou kamarádku, tak jsem k ní měla ještě větší důvěru.
Jinak já na to očkování nahnala tehdy i ségru a nejlepší kámošku, s dobrým pocitem, že je zachraňuji před rakovinou. ![]()
Ale musím říct, že teda ani jedna z nás naštěstí neměla žádné NÚ.
No já to probírala s vícero lékaři. Každý z nich tvrdil něco jiného. Což mě také odradilo. Jedni říkali, jako ta Vaše gyn., že to je super lék, a že pokud se nedám očkovat, zemřu na rakovinu. Další zase tvrdili, že pokud mi je tolik, kolik mi je, tak mi to nemusí vůbec pomoci, protože ten vir už mám sobě atd. Další se k tomu zase nechtěli nijak vyjadřovat a dali mi do ruky letáčky, ať si udělám názor sama.
Jsem velmi drobné postavy a z jakékoliv chem. léku, na bolest, antibiotika, atd. se u mě projeví vždy nějaký nepříjemný nežádoucí účinek. To co snese dobře člověk, který váží 80 kg, tak já, která vážím 42 kg ve 35 letech, nesnesu. Obecně chem. léky všeho druhu velmi špatmě snáším. Proto mám z tohoto očkování celkem oprávněný strach. Nevadí mi ani tolik, že výsledek očkování může být nejistý. Mnohem víc mi vadí, že lékaři tvrdí, že je toto očkování vhodné úplně pro všechny. Přitom to nemůžou vědět. A nikde se nedělá nějaký průzkum, proč. a z jakého důvodu po tom očkování někdo třeba ochrnul, nebo zemřel, co měli tito nešťastníci společného, a jak se toho vyvarovat, aby se to nestávalo. Namísto toho řeknou, že to byla prostě smůla. Peníze za to už dostali. Nikoho jednotlivec nezajímá.
Je to prostě risk pro každého jednotlivce, každý člověk je totiž jiný.
To očkování není vůbec tak jednoduché, jak se propaguje.
Přeji pěkný den ![]()
PS: Takhle drobounká jsem od malička a netrpím žádnou poruchou příjmu potravy
Máme to v rodině ![]()