Konec pracovního poměru dohodou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Konec pracovního poměru dohodou
Ahoj co se jsem tady študoval, tak jsem zjistil, že jsou tu chytré hlavičky proto mám k vám dotaz.
dal jsem výpověd dle § 49 zákoníku práce (dohoda i když je to mýtus, ale v zákoníku je) výpověd musí být písemná což jsem učinil, ale ted k věci psal jsem o rozvázání pracovního poměru ke dni 10.4.2014 doted mi nepřišla písemná odpověd jestly stím zaměstnavatel souhlasil dočetl jsem se, že pokud zaměstnavatel mi neodpoví písemně na mojí žádost, tak pracovní poměr končí tím dnem a má se za to, že vlastně souhlasil nevím co je na tom pravdy našel jsem totiž v zákoníku práce i § 70 což zní:
**(1) Dal-li zaměstnanec zaměstnavateli neplatnou výpověď nebo zrušil-li neplatně zaměstnanec pracovní poměr okamžitě nebo ve zkušební době a zaměstnavatel oznámil zaměstnanci bez zbytečného odkladu písemně, že trvá na tom, aby dále konal svou práci, pracovní poměr trvá i nadále. Nevyhoví-li zaměstnanec výzvě zaměstnavatele, má zaměstnavatel právo na něm požadovat náhradu škody, která mu tím vznikla, ode dne, kdy mu oznámil, že trvá na dalším konání práce.
(2) Rozvázal-li zaměstnanec pracovní poměr neplatně, avšak zaměstnavatel netrvá na tom, aby zaměstnanec u něho dále pracoval, platí, pokud se se zaměstnancem nedohodne písemně na jiném dnu skončení, že jeho pracovní poměr skončil dohodou,
a) byla-li dána neplatná výpověď, uplynutím výpovědní doby,
b) byl-li pracovní poměr neplatně zrušen okamžitě nebo ve zkušební době, dnem, kdy měl pracovní poměr tímto zrušením skončit.
(3) V případech uvedených v odstavci 2 nemůže zaměstnavatel vůči zaměstnanci uplatňovat náhradu škody.**
což nějak tomu nerozumím poradíte mi tu někdo?? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ne už mám po zkušební době pracuji u firmy rok a půl, ale vyskytla se mi lepší pracovní příležitost
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak pokud jsi se POKUSIL dohodnout na ukončení pracovního poměru, tak jsi rozhodně nedal výpověď - to jsou dva různé úkony. rozdíl mezi nimi je ten, že výpověď můžeš podat jednostranně a může ti být celkem šumák, co si druhá strana myslí, kdežto u dohody se obě strany musí DOHODNOUT. čili pokud ty jsi dal zaměstvateli NÁVRH na dohodu o ukončení pracovního poměru a on ti ji nepodepsal, tak se dá vycházet z toho, že ji neakceptoval, čili tvůj pracovní poměr i nadále trvá. protože dohoda musí být písemná a musí být podepsaná oběma stranami (protože svými podpisy stvrzují, že se na tomto datu dohodli).
jinak ten paragraf, který cituješ, se netýká dohody, ale výpovědi nebo okamžitého zrušení nebo zrušení ve výpovědní době. opět všechno to je něco jiného, než dohoda. čili na tvůj případ se vůbec nevztahuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rendy14 píše:
Ne už mám po zkušební době pracuji u firmy rok a půl, ale vyskytla se mi lepší pracovní příležitost
U dohody se předpokládá, že se na výpovědi dohodnou zaměstnanec se zaměstnavatelem. Váš zaměstnavatel nemusí s výpovědí souhlasit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rendy14 dohoda je dvoustranný akt, se kterým musí obě strany souhlasit a tudíž by dohoda o ukončení pracovního poměru měla mít podpisy obou stran, aby byla platná… zatímco výpověď je akt jednostranný, za dodržení určitých legislativních podmínek a dává ji jen jedna strana… takže i za předpokladu, že jedna ze stran s tím nesouhlasí… bohužel…
Pokud zaměstnavatel neodpověděl na tvou dohodu, tak ji neakceptoval, takže neplatí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě bylo právě divné, že mi ještě neodepsal na můj návrh k ukončení pracovního poměru.
Ještě jednou vám děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina přesně tak - dohoda znamená, že se musíš se zaměstnavatelem dohodnout a obě strany musí dohodu akceptovat - pokud jí nekaceptuje zaměstnavatel, musíš podat výpověď. Podud jde o výpověď, tu můžes podat také bez udání důvodu, ale je tam 2 měsíční výpovědní lhůta a lhůta začíná běžet první den následujícího měsíce po podání výpovědi. Jeslti ji podáš teˇdv dubnu, s končí tvůj pracovní poměr 30.6.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rendy14 jinak bych teda řekla, že ukončení pracovního poměru dohodou se projednává osobně, aby si obě strany ujasnily, za jakých podmínek a kdy k tomu má dojít… takže ne posílat poštou nebo mailem, ale jít za nadřízeným a projednat to s ním na místě… když už chceš, aby ti druhá strana vyšla taky vstříc… to bych považovala za slušné a rozumné jednání…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele a dá se udělat, že si zajdu za obvodním lékařem at mi napíše, že nemohu nosit těžkou obuv to bych potom mohl dát výpověd ze zdravotních důvodu abych to upřesnil už dva roky mám problém z nehtem u palce už 2× mi ho trhaly, ale díky tomu, že nosím těžkou obuv nemůže se mi to vyléčit, ale marodit nemohu jelikož to bych moc nedostával dá se to i takto obejít nebo to musí být trvalé???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero píše:
@Rendy14 jinak bych teda řekla, že ukončení pracovního poměru dohodou se projednává osobně, aby si obě strany ujasnily, za jakých podmínek a kdy k tomu má dojít… takže ne posílat poštou nebo mailem, ale jít za nadřízeným a projednat to s ním na místě… když už chceš, aby ti druhá strana vyšla taky vstříc… to bych považovala za slušné a rozumné jednání…
To jsem učinil, ale zaměstnavatel mi řek, že ten návrh musím podat písemně což jsem tedy učinil pak za mnou přišel vedoucí a řekl mi, že by mě pustil, ale že nemá zatím náhradu, ale všude čtu, že toto vše musí být písemně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rendy14 no nevěřím moc tomu, že lékař napíše jako důvod něco, s čím zaměstnanec oficiálně nemarodí… tak dej normální výpověď nebo se běž s tím šéfem zkusit domluvit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rendy14 píše:
Hele a dá se udělat, že si zajdu za obvodním lékařem at mi napíše, že nemohu nosit těžkou obuv to bych potom mohl dát výpověd ze zdravotních důvodu abych to upřesnil už dva roky mám problém z nehtem u palce už 2× mi ho trhaly, ale díky tomu, že nosím těžkou obuv nemůže se mi to vyléčit, ale marodit nemohu jelikož to bych moc nedostával dá se to i takto obejít nebo to musí být trvalé???
tak tohle by měl řešit závodní doktor (poskytoval pracovnělékařských služeb), který zná provoz. ten by měl posoudit, jestli je zaměstnanec zdravotně způsobilý vykonávat svoji práci a pokud ne, tak jeho vyjádření by mělo být pro zaměstnavatele „svaté“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Rendy14 otázka je, ajk by to závodní doktor posoudil. Hele oni ti můžou naslibovat cokoli, kamarádka měla slíbeno od zaměstnavatele, že jí pustí na dohodu a pak jí řekl, že za ní nemá náhradu, takže smůla a musela tam zůstat. Je to taky právnička a neudělala s tím nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit