Konec RD, nepřijetí do školky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Pozor, ze den po narozeninach bys mela jit zpet do prace, max si muzes zazadat o neplacene volno, ale zamestnavatel ti nemusi vyhovet. Pak zkusot tuzne skolky v prubehu roku, zda by ho nevzali od ledna/kvetna/jiny termin. No a pak detska skupina. Zase by si nenasilne zvykl na skolku a od zari muze do statni, od toho ledna by to bylo idealni, muzete zacit 2/3 dny v tydnu a v kvetnu dat celotydenni dochazku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak aby ses mohla nahlásit jako osoba pečující o dítě musela by si být nezaměstnaná, takže tahle možnost ti padá.
Buď si domluvíš se zaměstnavatelem neplacené volno a nebo prostě placená skupinka 🤷♀️
Případně můžeš ještě v lednu kontaktovat znovu školku jestli se jim třeba neuvolnilo místo a dítě by nevzali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak si odkládej peníze rok bokem z RP a z toho zaplať pak tedy těch pár měsíců tu DS nebo soukromou školku. To jedete tak nadoraz, že nezvládnete 4 měsíce platit soukromé zařízení? Vždyť ta cena zase není tak hrozná a máš na to rok. ![]()
A tu DS nebo soukromou bych tedy řešila teď okamžitě, ať nemají plno.
Dále bych se průběžně ptala ve státní MŠ, zda se neuvolnilo místo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak ano, řešili jsme to u 2 dětí, kdy nám nebyly z některých důvodů přijaty do státních školek. No rok, dva, jsme platili soukromé zařízení. Co jiného.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Den po narozeninách se musíš vrátit do práce. Můžeš zkusit požádat o neplacené volno, ale s tím musí souhlasit zaměstnavatel. Jinak hledat kde ti vezmou dítě.
Osoba pečující o dítě je jen pokud nejsi zaměstnaná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dětská skupinka nebo požádat o neplacené volno u zamestnavatele, nic jiného nelze poradit. Jako osoba pečující o dítě se hlásit nemůžeš, protože jsi zaměstnaná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máš vybranou dovolenou? Pokud ne, třeba ti to uznají a tím se ti prodlouží pobyt doma. Mě to hodilo skoro dva měsíce. Místo v prosinci jsem nastupovala někdy b březnu
- Citovat
- Upravit
Tak tohle řeší asi mnoho maminek, které mají děti narozené první půl rok.
Většina státních školek nabírá děti září/leden, ale jsou školky, kde berou i mladší a nebo mají volné kapacity.
U nás letos vzali i 2,5leté a to zatím každý rok měli plno a nebrali ani 3leté…
Dcera je lednová, nevzali ji ani od ledna a byla na půl roku ve školce ve vedlejší obci, kde mají jen malotřídku s 13 dětmi. Až pak od září šla u nás.
Takže:
Napřed bych se poptala i v jiných školkách ve vaši blízkosti. Dětí je čím dál méně, určitě se nějaké volné místo najde.
Nebo bych opravdu řešila DS.
Nebo požádala o neplacené volno v práci.
Jiné možnosti asi nemáš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@izabe Proč by nešlo být hlášena jako osoba pečující o dítě, když o něj pečuje. Takže ano, domluvit si v práci neplacené volno a nahlásit se jako osoba pečující o dítě. Ale já bych to řešila tou DS, případně se poptala po novém roce ve školkách v okolí, zda se neuvolnilo místo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sehnala bych placené zařízení. Pokud se nevrátíš do práce, přijdeš o víc, než je výše školného, ne? Navíc ti nemusí držet místo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Druhá školka by byla samozřejmě varianta, ale máme ještě starší dítko na zmiňované školce (kam nebylo mladší přijato) a právě by bylo logisticky asi nereálné ty dva mrňouse po ránu rozvážet po celém městě (jsem bez auta).
Bohužel je zrovna na tu naši školku nával, hlásí se tam děti z úplně opačných koutů města a nebere se v potaz spádovost/bydliště.
Druhá věc je, že bych nerada, aby si mladší někde zvyklo a pak ho zase přehlasovat jinam (asi jsem na tohle trochu cíťa). ![]()
Prostě pořád přemýšlím, jak to vymyslet tak, aby to pro všechny bylo co nejvíce přijatelné a co nejméně bolestné.
- Citovat
- Upravit
Zkus ty dětské skupiny. My měli nějakou s dotacemi z EU pro zaměstnané rodiče, platilo se necelé 2000 mesicne. Plus jidlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lily-of-the-valley píše: Více
Ta dotovaná cena bývá do 3 let věku. U nás např do 3 let 5000, nad 3 roky 8000. Ale bralo se to za školní rok, takže lwdnové dítě bylo bráno do konce srpna jako to 3 leté, i když už 3 mělo.
Ono i 5000/8000 je v pohodě, když rodič díky tomu může pracovat.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Tak se zkus ještě odvolat. Někdy je sourozenec ve školce plus. Nebo zapsat do pořadníku když by jim někdo odpadl. Ale pokud je tam nával tak bych tomu moc šancí nedávala.
My jsme dávali dceru nejdřív do dětské skupiny, pak státní škola, pak sme se ještě stěhovali a zvládla to úplně v pohodě. Vždyť si to nebude ani skoro pamatovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím,
možná jdu s takovým hloupým dotazem, ale přeci…
Dítko má příští rok v květnu 3 roky = konec RD, ALE (mnoho ale
):
1. samozřejmě jej nepřijali teď od září do školky vzhledem k věku (ani přes žádost o přijetí až od nového roku, tedy 01/2027)
2. mám stále smlouvu u bývalého zaměstnavatele a víceméně se mnou počítají
3. nejsem si jistá, zda se vracet vůbec chci, ale pokud by nebyla jiná možnost
JAK TEĎ ALE NEJLÉPE VYŘEŠIT TO MEZIDOBÍ TJ KVĚTEN - SRPEN?
Samozřejmě mě napadlo nahlásit se jako osoba pečující o dítě, ale zde je to nejspíš bez jakékoliv finanční podpory, pokud chápu správně.
Jít na úřad práce je asi trochu nesmysl, protože bych musela ukončit smlouvu u stávajícího zaměstnavatele.
Takže mám teď v hlavě trochu zmatek, jak to nejlépe vyřešit.
Nějaká alternativní dětská skupinka je asi taky pasé vzhledem k cenám a volným místům…
Tak trochu jsem doufala, že by školka klapka od toho nového roku, měli bysme s prckem do toho května nějaký čas na aklimatizaci a vše by bylo „bez problému“, ale dopadlo to samozřejmě jinak než jsem si tak trochu plánovala…
Máte někdo podobný problém? Jak to případně řešíte?