Příspěvek na péči 2026 – délka schvalování, výše

Anonymní
15.4.26 17:41

Příspěvek na péči 2026

Zdravím rada bych se zeptala ohledně příspěvku na péči, protože se v tom nevyznám. Dcera pravděpodobně autismus, žádný z doktorů ji ještě diagnózu dávat nechce, ale všichni tak nějak tuší a píšou do zpráv „podezření PAS“. Naše psycholožka mi doporučila zažádat o příspěvek na péči, což jsem udělala. Dcera nemluví, vůbec, gesta prakticky nepoužívá, ukazuje jen výjimečně, především používá mou ruku jako ukazovátko. Co se týče pohybu problém není žádný, chodí, běhá, zvládá odrážedlo i prolízačky, ale nemá pud sebezáchovy, venku vůbec nevnímá, že na silnici jezdí auta, je schopná skočit do silnice. Neoblékne se sama, vysvléknout si zvladne jen bundu či mikinu na zip. V jídle hrozná vybíravost je schopná se nakrmit, ale jen když má treba rohlík, co se týče příboru, musím ji na lžičku jídlo nabrat a pak teprve je ochotná si ho dát do pusy, takže ji prakticky z velke většiny s jídlem dopomáhám. Z kelímku se napije sama, ale necítí pocit plnosti či toho že žízeň už nemá, takže musím odhadnout kolik jídla ji můžu dát protoze stopku nemá. Plenky má jen na noc, behem dne chodí na zachod v cizím prostředí musím průběžně posazovat, protože neví kam a neumí si říct. Co se týče hygieny, tak taky se vším pomáhám. Nevíte kolik by mi mohli schválit? A jak dlouho to trvá? Děkuji za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
15.4.26 17:43

Ještě chci dodat, že dcera bude mít za dva mesice 4 roky.

• Citovat
  • Upravit
5921
15.4.26 18:27

Nezlob se ale to je jak věštění z křišťálové koule. Už ti volali a přišli z pracáku domů a sepsali to? Taky záleží kolik doktorů máš oběhaných, jaký papíry si doložila. Záleží hodně na diagnóze a taky nevím jak ti budou hodnotit co všechno umí a neumí. a jak máš napsaný zprávy od doktorů. Většinou se to dozvíš tak do 4 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
15.4.26 18:55

Od data doručení na IPZS na to mají 75dnu.co ti ne/schválí je opravdu ve hvězdách.
Navíc píšeš že ještě ani nema diagnozu a příspěvek se dává na lekarskou diagnozu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.26 19:13
@mamule42 píše: Více

Paní z pracáku u nás byla, sepsala to. Máme oběhového psychologa, foniatra a neurologa, ve zprávách od nich je napsáno to, co jsem napsala do tohoto příspěvku + podezření na PAS. Příští tyden nas ještě čeká logoped a psychiatr, takže doložím zprávy ještě od nich.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.4.26 19:15
@lachtanice86 píše: Více

Ale dítěti do 5 let nedá diagnózu nikdo, to mi řekli všichni z výše uvedených doktorů. Takhle malé dítě se ještě nemůže onálepkovat nějakou diagnózou když se pořád vyvíjí v tomhle věku, samozřejmě pokud se to netýká nějaké těžké mentální retardace.

• Citovat
  • Upravit
5921
15.4.26 19:27

Dcera taky neměla diagnózu, a dostala příspěvek na péči, tu zjistili taky až později z genetických testů. Stačily zdravotní problémy které měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5921
15.4.26 19:35
@Anonymní píše: Více

Hodně záleží jak ti ohodnotí 9 základních potřeb. Teoreticky by ti mohli dát 1 stupeň možná 2 ale víc zatím nečekej. A budeš to mít asi zatím na rok, pak to budou znovu hodnotit. Já to měla poprvé na rok, teď to mám na 2 roky, Čeká nás to zase příští rok, to budou nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28843
15.4.26 19:38

To je blbost. Moje dítě dostalo diagnozu už ve třech letech ;-) ve 2,5 letech suspektní… a nemá TMR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.26 19:43
@Margery píše: Více
Říkám jak to bylo u nás, s dcerou chodím po všem možným už rok a půl a diagnózu nám nikdo ještě dát nechce.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.4.26 19:44
@mamule42 píše: Více

Moc děkuji za radu. Můžu se zeptat u vás je to taky PAS?

• Citovat
  • Upravit
28843
15.4.26 19:47

Tak pokud to není naprosto jasné a těžší PAS, tak odborníci většinou s diagnozou váhají. Nicméně, pnp můžeš žádat i s neuzavřenou diagnozou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5921
15.4.26 20:19

Ne, dcera má Okur-Chung neurovývojovou vadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27666
15.4.26 21:47

To nemusí být pas může to být vd :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9292
15.4.26 22:16

To není pravda. Stačí podezření na diagnózu a to zakladatelka ve zprávách určitě má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat