Konec rodičovského příspěvku a znova těhotná

Anonymní
25.6.23 11:05

Konec RP a znova těhotná

Zdravim vsechny,
resim komplikovanou situaci..v červenci mi konci RP a od srpna bych mela pracovat, jenze jsem bez prace, tudiz registrace na pracaku.

Jenze do toho jsem zjistila, ze jsem znovu tehotna (porod vychazi na unor) a ted nevim co delat. Co je vyhodnejsi?
Mam si u doktorky nechat rovnou napsat neschopenku a nechodit na UP? Nebo jit na UP, nechat se registrovat, a pak rict, ze jsem tehotna? Nebo co delat? Budu mit narok na PPM nebo jen RP?

Kdyz jsem poprve zjistila, ze jsem tehotna, tak jsem byla mesic v nove praci, sla okamzite na rizikac a dostala vypoved. Na PPM jsem nakonec dosahla.
Dcera bude od zari chodit do skolky a v listopadu ji budou 4 roky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4385
25.6.23 11:07
@Anonymní píše:
Zdravim vsechny,
resim komplikovanou situaci..v červenci mi konci RP a od srpna bych mela pracovat, jenze jsem bez prace, tudiz registrace na pracaku.

Jenze do toho jsem zjistila, ze jsem znovu tehotna (porod vychazi na unor) a ted nevim co delat. Co je vyhodnejsi?
Mam si u doktorky nechat rovnou napsat neschopenku a nechodit na UP? Nebo jit na UP, nechat se registrovat, a pak rict, ze jsem tehotna? Nebo co delat? Budu mit narok na PPM nebo jen RP?

Kdyz jsem poprve zjistila, ze jsem tehotna, tak jsem byla mesic v nove praci, sla okamzite na rizikac a dostala vypoved. Na PPM jsem nakonec dosahla.

A proč by jsi nemohla jít teď do práce? :think: Neschopenku by sis nechala napsat jako na co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9200
25.6.23 11:07
@Anonymní píše:
Zdravim vsechny,

Neschopenku z jakého důvodu? Máš nějaké zdravotní problémy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
25.6.23 11:14

Ja jsem si zas myslela, ze neschopenka se vydává jen v rámci zaměstnance 😂netušila jsem, ze člověk bez zaměstnání muže být na neschopence..úplně normálně-nahlas se na UP a najdi si práci..beztak jsi mela RP na 4 roky a dite začne chodit do školky nebo už chodí..tak nevidím duvod, proč bys neměla do porodu pracovat ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36873
25.6.23 11:15

Na PPM nárok mít nebudeš. Buď běž do práce a nebo se zaregistruj na ÚP, budeš mit aspoň minimální podporu. Pochybuji že tě budou těhotnou honit někde po pohovorech.
Když si necháš napsat neschopenku tak budeš doma zadarmo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36873
25.6.23 11:18
@NicknackEK píše:
Ja jsem si zas myslela, ze neschopenka se vydává jen v rámci zaměstnance 😂netušila jsem, ze člověk bez zaměstnání muže být na neschopence..úplně normálně-nahlas se na UP a najdi si práci..beztak jsi mela RP na 4 roky a dite začne chodit do školky nebo už chodí..tak nevidím duvod, proč bys neměla do porodu pracovat ;-)

Ano můžes mít na pracáku neschopenku, ale samozřejmě jen jako omluvenku, placené to není. Když si např. zlomíš nohu tak tě nemůžou hnát někam do práce.
Neschopenku mě vystavovala i doktorka když jsem studovala na VS. Někteří profesoři ji pak uznávali jako omluvenou absenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66856
25.6.23 11:22

Kdyz se zaregistrujes na up, dostanes aspon nizkou podporu, v pn budes zadara. A narok pouze na rp po narozeni ditete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
25.6.23 11:53

Můžeš se registrovat na ZP jako osoba pečující do 7 let věku dítěte - dítě může do školky jen na 4h denně. Doma jsi zadarmo, ale alespoň si sama nemusíš platit zdravotní.

Můžeš se registrovat na ÚP, podpora je 5 896,– na první 2 měsíce, poté klesne na 4 717,– další 2 měsíce a pak 4 324,–. Na podpoře jsi jen 5 měsíců, poté co to vybereš nemáš zase nic.

Můžeš si nají práci a normálně pracovat, budeš mít nárok aspoň na nějakou PPM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36873
25.6.23 12:03
@Anik6 píše:
Můžeš se registrovat na ZP jako osoba pečující do 7 let věku dítěte - dítě může do školky jen na 4h denně. Doma jsi zadarmo, ale alespoň si sama nemusíš platit zdravotní.

Můžeš se registrovat na ÚP, podpora je 5 896,– na první 2 měsíce, poté klesne na 4 717,– další 2 měsíce a pak 4 324,–. Na podpoře jsi jen 5 měsíců, poté co to vybereš nemáš zase nic.

Můžeš si nají práci a normálně pracovat, budeš mít nárok aspoň na nějakou PPM

Nebude mít nárok na PPM když půjde pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
25.6.23 12:29
@JancaS84 píše:
Nebude mít nárok na PPM když půjde pracovat.

A jo, vo fous ji to nevyjde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36873
25.6.23 12:33
@Anik6 píše:
A jo, vo fous ji to nevyjde..

O pár měsíců :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37210
25.6.23 12:48

A k čemu by ti byla neschopenka? Kolik je dítěti? Nejsnazší by bylo, roztáhnout zbytek rodicaku, pokud se druhé narodí před 4.narozeninami staršího, nebo se nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující do 7 let. Na mateřskou nárok mít nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.23 12:51

Na ÚP se normálně můžeš registrovat i jako těhotná, až budeš mít průkazku, tak ji předložíš s oni k tomu přihlédnou, stejně tak ji můžeš předložit ihned při registraci..Můžeš tam být registrovaná až do porodu, poslední kousek bez nároku na podporu, ale po 5 měsíců pobírat alespoň malou podporu. Z hlediska ÚP musí být člověk práceschopný, což samotné těhotenství není vůbec překážkou, nicméně zároveň nikdo ani nepočítá, že by těhotnou někdo nově zaměstnal, za což těhotná vlastně nemůže, že to tak je..
I když by v této chvíli člověk okamžitě vstoupil do pracovního poměru, tak získat nárok na PPM nestíhá a člověk neví, jak na tom bude, já zvažovala, že se půjdu registrovat na pojišťovnu v takovémto mezičase, kdy mi končil rodičák a novým rodičákem, abych si mohla ponechat alespoň ještě na pár měsíců DPP (podpůrčí doba mi také nepokrývaka ceké těhotenství), jenže na ně padly nevolnosti takového druhu, které mi konkrétní DPP prakticky znemožňovaly dělat, takže jsem se na ten ÚP také registrovala. Nikam mě nikdy neposlali a na ÚP jsem ani nemusela tak často.

• Citovat
  • Upravit
5165
25.6.23 13:20
@JancaS84 píše:
O pár měsíců :)

Měsíc až dva :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.23 14:27

Zaměstnají mě v těhotenství?

Ahoj holky, přijali vás do nové práce, když jste byli těhotné?? Máte s tím zkušenost?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat