Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
CHtěla bych se zeptat kolik by se mělo správně dávat konopí do masti. Určitě to má nějaký procentuální propočet…díky za rady zkušených či zkušenějších.
![]()
Podle tohoto receptu dělám já:
Další suroviny
Všechny suroviny potřebné k základní konopné masti • Žlutá lékařská vazelína (vaselinum flavum) • List konopí • Konopný květ (můžou být i opylené části se semeny – nikdy však nepoužívejte plesnivé části)
Které byliny můžete do masti přidávat: • kopřivu dvoudomou • mateřídoušku obecnou • jitrocel kopinatý • řepík lékařský • listy ostružiníku • meduňku lékařskou • řebříček obecný • podběl obecný • zlatobýl obecný • surový včelí vosk
Příprava základu
Přirozeně sušený konopný květ nebo list rozmělníme. Buď mezi prsty, nebo použijeme elektrický mixér. Provádíme proto, abychom docílili efektivního prostupu účinných látek do vazelíny – tzn. macerování. Mezitím si na plotně rozehřejeme vazelínu (cílem je její tekutý stav, nikoliv bod varu), do které drcenou sušinu přisypeme.
Poměr použitých surovin na 1 litr vazelíny je: • 20 gramů palic • zhruba 50 gramů sušeného listu (asi 1 litr lehce zmáčknutých listů).
Vazelínu můžeme zahřívat na přímém plameni, ale pouze po dobu rozpouštění, při delším zahřívání se můžou účinné látky znehodnotit.
Při teplotě 60°C je vazelína plně rozpuštěná (průzračná)
Pro šetrnější metodu použijeme vodní lázeň, nebo elektrickou troubu s termostatem. Nastavíme teplotu na 100°C (pro kontrolu můžeme použít teploměr) a „pečeme“ půl hodiny (půlhodina je zhruba doba pro rozpuštění 1 kg vazelíny, počítáme s tím, že čím větší objem, tím delší doba zahřívání). Nezapomeňte macerovanou bylinu občas promíchat dřevěnou vařečkou. Proces zahřátí je vhodné 2× až 3× opakovat, tj. po zahřátí necháme do dalšího dne macerovat a následující den opět celý proces opakujeme. Důležité je nechat vazelínu pouze rozpustit a dále nezahřívat.
Ahojky dělám ji úplně jinak podle receptu tety Bushky
dá se najít recept pohodlně na netu..na groweru je celí postup vyfocen. Gramáž nijak nehrotím co mám to tam dám, samozřejmě víc je vždycky líp
. Litr vazeliny rozpustím přidám sušené nebo i mražené listy a minimálně 20min smažím pozvolna na sporáku. Nechám vychladnout..nacpu ještě ne úplně tuhé do sklenic dobře zavřu a nechám 4-6 týdnů ležet v chladu a suchu ale ne v lednici. Potom rozpustím zbavím většiny hrubých částí rozehřeju přidám vodu a sušené rozdrcené palice..opět min 20min vařím. Nechám úplně ztuhnout voda se oddělí od tuku tu vyleju. Dává se tam proto aby se vyvařilo zelené barvivio z listí a mast byla čistá, žádná účiná látka se do vody nedostane, ta je rozpustná pouze v tucích a alkoholu. Nechám v chladu týden odpočívat..poté zopakuju postup povařím z vodou..a pak ještě jednou, vždy po týdnu v odpočinku. Na konec ještě horké scedím přes utěrku a mám mast ve které je maximum účiných látek canabinolů a thc.Je světle zelená a jemně voní, účinek na bolavé klouby zaručen. ![]()
Můžu se vám sem vtírnout s dotazem? Kdo používáte konopnou mast z konopí, kdyby vás zastavili policajti a nechali udělat test - prošli byste? Kdo to kouří, tak se to projeví i po několika měsících, jak je to s mastí?
Nemá to žádnej halucinogení účinek..můj muž thc zrovna nemusí mažu mu mastí záda a „sjetej“ není
troufám si tvrdit že bys rozhodně nic nenalízala pokud by policajti dělali test na drogy ale sto pro to fakt nevím.
@agli píše:
Ahojky dělám ji úplně jinak podle receptu tety Bushkydá se najít recept pohodlně na netu..na groweru je celí postup vyfocen. Gramáž nijak nehrotím co mám to tam dám, samozřejmě víc je vždycky líp
. Litr vazeliny rozpustím přidám sušené nebo i mražené listy a minimálně 20min smažím pozvolna na sporáku. Nechám vychladnout..nacpu ještě ne úplně tuhé do sklenic dobře zavřu a nechám 4-6 týdnů ležet v chladu a suchu ale ne v lednici. Potom rozpustím zbavím většiny hrubých částí rozehřeju přidám vodu a sušené rozdrcené palice..opět min 20min vařím. Nechám úplně ztuhnout voda se oddělí od tuku tu vyleju. Dává se tam proto aby se vyvařilo zelené barvivio z listí a mast byla čistá, žádná účiná látka se do vody nedostane, ta je rozpustná pouze v tucích a alkoholu. Nechám v chladu týden odpočívat..poté zopakuju postup povařím z vodou..a pak ještě jednou, vždy po týdnu v odpočinku. Na konec ještě horké scedím přes utěrku a mám mast ve které je maximum účiných látek canabinolů a thc.Je světle zelená a jemně voní, účinek na bolavé klouby zaručen.
Jé, zrovna včera ja jsem začala mastičku podel Bushky vařit, jsem zvědavá na výsledný produkt. A ten smard je teda dost hnusnej!
Jinak k dotazu, dala jsem na kilo tuku asi litr konopí, listy i palice dohromady.
@ynax Hlavně v té masti nejde primárně vůbec o thc, ale naopak o CBD. Můj kamarád je v armádě, testy na drogy postupuje celkem pravidelně a mast používá na ekzém.
My jsme dostávali od přátel pokaždé konopné masti s vazelínou… a minulý týden jsme ji dělali poprvé sami- postup stejný jako od @puntice
, ale místo vazelíny jsme použili KOKOSOVÝ TUK-OLEJ a je to paráda!!! Nádherně to voní, zrovna vařené konopné výpary nemusím, ale jak jsme pekli, pořád jsem přičichávala a nedá se to s vazelínou vůůůbec srovnat…kokosový olej má k tomu všemu širokou škálu úžasných účinků na tělo o konopí nemluvě, takže skvělá kombinace!!
Už máme i odlito do skleniček od pečených čajíku a dárek k Vánocům pro rodinu je na světě ![]()
Chtěla bych vědět jestli konopí, které mi visí už skoro rok na půdě nacpané v plátěném polštáři, bude mít ten správný účinek, pokud z něj uvařím(upeču)mast?
Já nevim, já kupuju tuhle http://www.imunita-shop.cz/…ast-105-/350 a než se s něčim patlat, tak ten čas dám do něčeho jinýho.
Na internetu jsem našla plno receptů na různé masti atd., ale nikde jsem nenašla, jaký druh konopí je nejúčinější. Chtěla bych si nasadit rostlinku, ale je jich více druhů a vůbec se v tom nevyznám. Poradí mi, prosím, někdo?
@Lúca T zdravim jsem v mastich prvnička teda dělani masti chtěla jsem se zeptat mam i samce jde to i znich a taky musim sušit nejprv a nebo nemusi a taky děla se to jen z listi a šišek nebo se muže použít skoro celá rostlina ďekuji za odpivěď
![]()
Ahoj Holky, dnes delam svoji prvni mast. Pouzila jsem kokosovy olej, pouhe 2g palic a 20glistu i od palic. Doufam, ze z toho aspon neco bude ![]()
Mate nekdo zkusenost s masti z kokosoveho oleje? ![]()
@Agli píše:
Smrdí to vážně pekelně..
Ahoj, naši sousedi pěstují a v současné době začali vařit…jsme malý panelák a bydlíme nad nima. Jako jde cítit všechno - cigarety oni kouří v bytě běžně a když to pustí do chodby, cítíme to v bytě. Teď začali vařit tu trávu. O mě moc nejde, je mi to šumák. Ale mám doma dvě děti (mimino a dvouleté) a když začne vařit, je toho plný barák a já sama si připadám jako bych měla doma drogové doupě. Je to jen smrad nebo ty výpary taky něco obsahují?
Dělá kolem toho děsný virvál že jsem si dovolila se skrz to ozvat a vypisuje v baráku na nástěnky, mě lepí cedulky na dveře..no očividně jí ty výpary moc nepomáhají aby se hodila do klidu ![]()