Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Talunka Ahoj T., zrovna včera jsem viděla na vašem místním bazárku vlákno, které zakládala a chtěla tam nějakou radu po maminkách. Psala něco v tom smyslu, že by chtěla, aby dr. začala dělat něco víc, že se jí to už nezdá, že cvičí jenom toho Vojtu a začali chodit plavat. Prej jim dali 2m na to, aby se začal alespoň otáčet ze zad na břicho. Evidentně ji to trápí, nemá to na háku. Párkrát jsem četla něco k její situaci (i když se neznáme) a teda popravdě i mě přijde, že k tomu má docela laxní přístup..
Jo a jinak k vadě nožky ti může něco říct například @mabis. Její kluk má sádry snad od narození, je stejně starej jako Jindra a je stejnej drak jako on. Se sádrama dělal naprosto všechno.
@Talunka píše:
@Lenka512 Bobatha? To jsem už taky slyšela. Člověk jí má sto chutí říct-Jen tak dál, drahá. Až bude malý velký, tak ti poděkuje, že je mrzáček.-Ale to je hnusné a člověk nechce být zlý
Proto potřebuju aspoń slyšet, jak postupovaly jiné maminky.
Ale jsem ráda i za pokec s ostatníma, páč máme asi stejný názor:-I když děláš hodně, tak to pořád není dost.-
Chápu, že ti to dělá starosti, zkus možnosti, co máš, i když budou nepříjemné, třeba to klukovi pomůže, tak jí to klidně řekni. Je to sice krajní možnost, ale třeba jí to nakopne…a ty si nebudeš vyčítat, žes nic neuděala…
@Talunka píše:
Diskuzi budu rušit, protože se to tady zase začíná zvrhávat k vyčítání.
Holku neznáte-já ano! A vím, jak řeší životní situace. Dítě si udělala jen proto, aby si udržela chlapa… A to myslím vážně!
Chtěla jsem jen radu, co může pro to dítě dělat navíc. Jestli jsou i jiné metody než Vojtova metoda nebo rady lékařů! A ne, že já jsem taková či maková a že ji odsuzuju!
Tobě přeskočilo nebo jsi omylem otevřela jinou diskusi?
![]()
Ptala ses na názory, Ty jsi dostala… o jakémkoli odsuzování kohokoli tady nepadlo jediné slovo… dostala jsi dokonce i rady ohledně cvičení (že Vojtovka nemusí být vždycky vhodná a hodí se vyzkoušet i Bobath-koncept)… a začneš se tímhle způsobem… bezdůvodně… vztekat?
![]()
@BohunkaP Zrovna jsem tím právě reagovala na tebe.Asi jsem blbě pochopila tvé psaní, sorry.
A já ji neosuzuju, že nic nedělá…nedělá prostě dost! A i v paírech měla od primářky napsané-Nedůsledná matka při cvičení.
Prostě když vidím toho malého, tak se mi sevře žaludek-je mi ho líto. ![]()
Příspěvek upraven 12.02.14 v 11:50
@Talunka, tak „zrovna já“ jsem nenapsala JEDINÉ slovo o jakémkoli odsuzování (!)
Napsala jsem, že ona ze svého pohledu může vidět situaci jinak, že to pro ni může být náročné… a zda jsi si skutečně jista tím, že necvičí nebo na to jen usuzuješ podle toho, že ze svého hlediska nevidíš pokrok. Čistě úvaha o tom, jaké mohou být myšlenkové pochody druhé strany - to není žádné odsuzování.
Stačilo prostě doplnit informaci „ano, jsem si tím jista, má to dokonce v papírech od doktorky“.
Nelíbí se mi, když jsou moje příspěvky takto překrucovány…
Víte, co je na všem nejsmutnější? Že když dokáže sedět 15 hodin denně na Fb, tak už si mohla dávno na netu najít nějaké rady, ne?
A když Vám baba-23 let řekne-Ale sestřičky mě chválily a paní doktorka mi nadala-tak ona nechápe-že ty slova doktorky mají větší váhu než sestřičky, tak o čem se bavit?
Našla jsem na netu spoustu odkazů…i na lepší rehabilitační pracoviště než jsou u nás…No nevím…
Zkusím jí zmínit toho Bobatha..uvidíme.
Ale díky, holky.
@BohunkaP To víš, jedna půlka mozku čte a druhá hlídá malou, která visí skoro na závěsu
Tak se pak zrodí v hlavě nějaká volovina ![]()
@PetiteFillette píše:
Jo a jinak k vadě nožky ti může něco říct například @mabis. Její kluk má sádry snad od narození, je stejně starej jako Jindra a je stejnej drak jako on. Se sádrama dělal naprosto všechno.
No, vidíš. U jednoho dítěte to jde a u druhého ne, protože maminka má strach se pořádně zeptat doktora, co si může a nemůže k dítěti v této situaci dovolit.
Já bych ju bila! ![]()
Asi se málo dívala na Forresta Gumpa ![]()
@Talunka píše:
Jo a ještě něco-doktoři jí dali dva měsíce na to, aby díky cvikům zvládl zvedat hlavu víc než doposud a snažit se otočit na bříško-Nezvládli to. Takže doktoři jsou asi blbci a měli by hromadně spálit diplomy?
Ale vždyť přece každý dítě je jiný, každý jde jiným tempem i když je úplně v pořádku… Doktoři taky podle mě kolikrát spíš odhadujou… ![]()
U mýho staršího syna třeba diagnostikovali dva logopedi před rokem a kus opožděnej vývoj řeči… Teď nedávno diagnozu jeho logopedka měnila hlavně proto, že kdyby to byl jen opožděnej vývoj řeči, mluvit by už nějak normálně měl…
A jasný, všem okolo může připadat, že toho děláme málo, že se mu málo věnujeme… A mě tohleto vytáčí. Protože se snažím jak pitomec, sama vidím, že výsledky nic moc a ještě do toho někdo další reje. Takže já mám radost i z mrňavejch pokroků…
Že se naučil něco říct správně. I když u 4 a půl letýho dítěte si většina lidí prostě poklepe na hlavu… ![]()
Tohle prostě nikdo, kdo má „normální“ dítě nepochopí… Ani nemůže a měl by být rád, že to ani chápat nemusí… ![]()
Já chápu, žes jí možná chtěla pomoct, ale to se dá udělat určitě jinak, než zakládáním takovéhle diskuze… Udělat tohleto někdo mě a já to zjistit, pošlu ho tam, kam slunce nesvítí. Protože chytrejch řečí, co mám a nemám dělat, má pochopitelně každej spoustu, ale jen málo lidí mi pak doopravdy je ochotnejch pomoct a aspoň jednou za čas třeba to cvičení s prckem „vzít“… ![]()