Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Dnes jsem byla se synem u pediatra a ten konstatoval, ze malej ma pasovy opar. Je mi ale divne, ze se vsude pise, ze by mel nejprve prodelat nestovice. Nestovice nemel, tak jak je to tedy mozne? ![]()
Jeste by me zajimalo, kdyz se vsude uvadi, ze infekcni je to jen tehdy, kdyz prijdete do styku primo s temi praskajicimi puchyrky, jak je tedy mozne, ze se nakazil? Nikdo v rodine nic takoveho nema.
Kdyby mi to nekdo objasnil byla bych rada. Hezky vecer
Zajímavý
. Dcera měla v roce taky opar na zádech a doktorka mi tvrdila, že takhle malinká mít pásový nemůže, že je to jen opar
. Jinak já ho měla z únavy, stresu, přetažení,…
Taky tomu nerozumis? Aspon nejsem sama
Ano, pamatuji si, ze mama ho mela tez ze stresu, kdyz byla nemocna..
Ahoj, těžko říct, třeba opravdu „jen“ potkal virus neštovic a projevilo se mu to ne jako neštovice, ale jako pásový opar. Ale je to jen moje domněnka, takže se omlouvám, že jsem to asi moc neobjasnila.
Jinak naše mladší prodělala pásový opar (měla ho na pravém stehně a evidentně ji vůbec nebolel, což bylo zvláštní z obou hledisek, ale pásový opar to byl) v prosinci, to jí bylo 14 měsíců. Dr. nám řekla, že nemáme 14 dní chodit mezi děti, neboť je nakažlivá. No, asi po devíti, deseti dnech jsme byly na kontrole, už měla puchýřky pěkně vyschlé, tak říkala, že už infekční není.
Můj názor je, že vzhledem k tomu, že se jedná o virus, tak bych té nakažlivosti „vzduchem“ i věřila (i když ne tak dlouho, jak nám původně řekla) ![]()
Jinak dcera teda neštovice prodělala (zhruba ve 4,5 měsících, chytila to tehdy od starší), takže v tom to máme jinak…
Každopádně jsem si myslela, že je jen odřená, tak jsem jí to pořád dokola pusinkovala a pak mi doktorka řekla, že je to opar
. Tak třeba má malý taky jen obyč opar ![]()
A jak víš, že syn neštovice neprodělal? Nechala jsi jej testovat na protilátky?
Mohl je přece prodělat skrytě…
Pokud to bylo testem vyloučeno, tak pravděpodobnost, že by měl pásový opar, je nula nula nic… Není pásového oparu bez předchozích (nějakým způsobem prodělaných) neštovic.
Nad odborností lékaře, který by snad toto nevěděl, bych se velmi zamyslela. ![]()
@jiji píše:
Ahoj, těžko říct, třeba opravdu „jen“ potkal virus neštovic a projevilo se mu to ne jako neštovice, ale jako pásový opar.
Ne, to není možné. Takto to nefunguje - nelze dostat pásový opar MÍSTO neštovic.
Pásový opar je REAKTIVOVANÝ virus planých neštovic - nemůže se s ním „potkat“, musí jej PRODĚLAT. Otázka je, jakou formou.
Příspěvek upraven 10.02.14 v 21:31
Prý jdou neštovice prodělat i bezpříznakově. Prý jsou děti, které mají jeden, dva pupínky jak od komára a nemusíš si toho vůbec všimnout. Prý. Tak mi to řekla moje doktorka i kožařka. Kluk měl pásák loni v zimě na stehně, v roce a půl, ale pořádně mi vysvětlit, kde se to vzalo, mi nikdo taky nedokázal.
Zřejmě ty neštovice nějakým způsobem, o kterém jsem absolutně nevěděla, prodělal.
Zítra jdu s malou na kožní, tak se tam schválně zeptám, jak to teda je
. A teď jste mě s těma neštovicema docela dostaly, protože malá má pár pupínků na stehně už asi týden a já pořád dumám, co to je. Zítra snad budu chytřejší.
@BohunkaP díky za vysvětlení. To byla spíš jen taková úvaha, jestli to náhodou není možné, vidím, že chybná…
Mně se dr. totiž taky ptala, kde prý potkala neštovice… přitom jsem četla, že se virus prostě aktivuje třeba oslabením imunity (nebyla nijak zvlášť nemocná, jen dostala rýmu, kterou má asi tak co tři týdny). Jinak vše odpovídalo, ještě jsem vyčetla, že při prodělání neštovic do jednoho roku věku, je dost velká pravděpodobnost, že se pásový opar objeví (ale pak by mělo platit pravidlo dvakrát a dost - doufám, že bude).
Neštovic měla relativně málo - asi třicet pupínků, oproti průběhu u starší to opravdu byla sranda. Nic na to nedostala (kromě Imazolu), prý aby si konečně pořádně vytvořila protilátky…
Tak skryte nevim. Ani se dr o takoveto posloupnosti nezminil
Jinak jsem rada, ze nema teploty, je normalni. Doufam, ze tomu tak bude i nadale.
@meringa píše:
Zítra jdu s malou na kožní, tak se tam schválně zeptám, jak to teda je. A teď jste mě s těma neštovicema docela dostaly, protože malá má pár pupínků na stehně už asi týden a já pořád dumám, co to je. Zítra snad budu chytřejší.
Pak schvalne napis, jak si dopadla ![]()
@Trojlístek píše:
@BohunkaP A jak se zjišťují protilátky na neštovice?
Z krve.
Řekni dětské mudře, dá Ti pro mrně žádanku na příslušný odběr (nebo Tvůj doktor pro Tebe, apod.)
@jiji píše:
@BohunkaP díky za vysvětlení. To byla spíš jen taková úvaha, jestli to náhodou není možné, vidím, že chybná…
Mně se dr. totiž taky ptala, kde prý potkala neštovice… přitom jsem četla, že se virus prostě aktivuje třeba oslabením imunity (nebyla nijak zvlášť nemocná, jen dostala rýmu, kterou má asi tak co tři týdny). Jinak vše odpovídalo, ještě jsem vyčetla, že při prodělání neštovic do jednoho roku věku, je dost velká pravděpodobnost, že se pásový opar objeví (ale pak by mělo platit pravidlo dvakrát a dost - doufám, že bude).
Neštovic měla relativně málo - asi třicet pupínků, oproti průběhu u starší to opravdu byla sranda. Nic na to nedostala (kromě Imazolu), prý aby si konečně pořádně vytvořila protilátky…
Rymu mame take velmi casto ![]()