Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky,
Predem se omlouvam za to, ze nepisi hacky. Zase lezim v nemocnici, tentokrat jsem otevrena na prst ve 35tt. Od vcerejska kontrakce, jednu chvili po minute, to mi ale rozehnali. Kontroluji me asi ctyrikrat denne, a ted pri posledni kontrole mi rekli " zbytek delozniho hrdla a prostupna na prst ". Jak mam chapat zbytek delozniho hrdla? Kontrakce jako kdybych mavnutim proutku nemela, jen lehke bolesti do podbrisku a do zad. Je tu nejaka sance, ze malou uz brzy uvidim? Treba s tim mate nektera zkusenosti. Moc dekuji ![]()
Hele, na šanc, že malou už brzy uvidím zapomeň. Abys pak neseděla na jipce u jejího inkubátoru a nevyčítala si to. Švajrová rodila před dvěma měsíci ukončený 36.týden a malý jako nic moc, týden byl napojen na dýcháku, netrávil…no úplně extra dobře se neadaptoval. Já s oběma mýma novorozencema prošla ihned po narození jipkou a odloučením a není to nic moc, spíš nic než moc.
Takže buď ráda, že to drží a každý den navíc je víc než dobře, pro tu maličkou. A ve finále i pro tebe, to ti potvrdí každá máma, jejíž dítě nezvládalo poporodní adaptaci. Má prostě ještě čas.
Tak asi vědí, co dělají, když se to snaží ještě podržet, jak píše @terinka4444
A pochopila si, že se ti snaží ten porod zastavit? že je nežádoucí, aby se dítě narodilo dřív? Jinak tvou otázku nechápu. To snad chceš, aby tvoje dítě mělo problémy hned ze startu života? Každá jiná mamina v tvém případě by se modlila za každý další den, kdy mimčo zůstane uvnitř.
Tak predne by se v tobe nemeli furt rypat, to opravdu nicemu nepomuze, spise naopak.
Asi jsem se spatne vyjadrila. Vcera jsem byla odeslana gyndarem do nemocnice provto otvirani. V prvni nemocnici mi nasadili jen magnezium, po necelych patnacti minutach lezeni v te nemocnici kontrakce, ktere se zkracovaly. Rozhodli se pro prevoz pricemz mi nasadili neco na uklidneni nebo pozastaveni, presne nevim. V erzete uz jsem mela kontrakce po minute a neco, pri prijezdu do vetsi nemocnice i s nedonoseneckym mi bylo sdeleno, ze je na tom mala realitvne dobre podle odhadu a ze se nebudou snazit porod oddalovat. Samozrejme ze bych chtela aby mala byla donosena, proto se take ptam, co si o tom myslite, kdyz jsem otevrena na prst ale kontrakce v podstate vymizely. Jen ty bolesti jako pri ms. Zajimalo mne, co znamena zbytek delozniho hrdla.. Nepotrebovala jsem slyset, jak jsem vlastne podle vas nezodpovedna.
@St. Estephe
Vcera uz tech doktoru bylo vazne dost. Celou noc jsem z toho lehce krvacela, coz me dost vydesilo.. ![]()
A kolik presne jsi? Oni po ukoncenem 34tt uz jaksi nemaji moc jak to zastavovat. Mohou dat infuzi magnezia, ale pokud mas porodit, porodis i pres ni, pokud porodit nemas, neporodis. Ten nalez taky nic moc nerika. Propousteli me ve druhem tehotenstvi z nemocnice se zbytkem hrdla a otevreno bylo na 4cm, presto tam dite vegetilo jeste dalsich sestnact dni. Ted je dulezita ta deloha, zda bude ci nebude aktivni. Zkus byt proste v klidu a at se v tobe moc nehrabou.
@St. Estephe
Podle posledni ms jsem v 36+4.. A podle utz 34+5.
Hele, me pousteli tehdy ve 35+3tt s tim nalezem zbytek hrdla a otevreno na 4cm. Dite se narodilo 37+5tt. A hlavne to ber tak, ze sice na zacatku muze mit dite adaptacni problem (ale taky nemusi), ale z dlouhodobeho hlediska bude na 99% v poradku. Ten tyden je slusny. V klidku lez, nestresuj se.
@St. Estephe
Moc ti dekuju! Samozrejme bych byla rada kdybych uz tu moji prdelku mela u sebe a videla ji, ale stejne je to vsechno na ni. ![]()
Mě rupla voda v 34 tt a to ještě chystali inkubator že ma něco malo přes 2kg a nakonec jsem rodila druhý den a mladě mělo nakonec míry i váhu donošence. Takže vklidu a poslouchej doktory oni ví co dělají… hlavně žadné nervy ty ti teď nepomůžou
Ja mam ted cerstvou zkusenost. V 35+5 jsem jela s pravidelnymi kontrakcemi a pichli mi neco, ze bud se to rozjede nebo to poslicky zastavi a nakonec mi dali jeste vykapat horcik. Nakonec to byly poslicky. Pak jsem jela znovu 36+2 s fakt velkymi kontrakcemi a vysledek ten samy, po te injekci jako kdyz nic predtim nebylo, ale to uz to nechavali na mimi zda se rozhodne jit ven. Ted jsem 37+5 a jen obcasne tvrdnuti pocituji. A nalez jsem mela a mam porad stejny na prst volne.
Zbytek delozniho hrdla. podivej se na prst a jeho clanky (falangy) pri vysetreni muze byt cipek dlouhy jako clanek prstu a pak se zkracuje…, pul clanku prstu, zbytek cipku, valovita branka, tenka branka. jsi relativne pekny tyden, ale kazdy den navic stoji za to.