Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jestli tě zastavi v chuzi, musis je prodychat, jsou to kontrakce. Tahle nepravidelnost je bezna. Ono v te poucce, kdy jet, je taky ta podminka aspon hodina pravidelně po peti minutach (tady me prosim nebrat za slovo, je mi jasný, ze nekdo s prekotnymi porody by takto porodil doma). Takze bych jeste vyckavala, ale rekla bych, ze vyvolavacka te spis neceka ![]()
@Villanelle píše:
Jestli tě zastavi v chuzi, musis je prodychat, jsou to kontrakce. Tahle nepravidelnost je bezna. Ono v te poucce, kdy jet, je taky ta podminka aspon hodina pravidelně po peti minutach (tady me prosim nebrat za slovo, je mi jasný, ze nekdo s prekotnymi porody by takto porodil doma). Takze bych jeste vyckavala, ale rekla bych, ze vyvolavacka te spis neceka
Jo zastaví, musím prodýchat ale neječím, po tom oxytocinu jsem děsně ječela to byl masakr. Teď je to takové jako “pohodové” trochu únavné. No už aby to bylo, děkuji to jsem si neuvědomila že to musí být hodinu po pěti minutách právě proto, že tam může být nepravidelnost.
![]()
Mně u druhého porodu (první byl vyvolávaný) takovéhle nepravidelné kontrakce začaly ve 21 hod, pořád jsem přemýšlela, zda už jet do porodnice nebo tam zavolat a zeptat se. A vždy, když jsem držela telefon v ruce, další kontrakce přišla až po x minutách. Takhle to bylo do cca 3 do rána, pak jsem spala. Ráno nic moc a kolem 8. začaly už opravdové kontrakce, prostě jako druhorodička to pak už poznáš, že jsou to ty otevírací kontrakce. Pak jsme asi v 11 dorazili do porodnice a po dvou hodinách jsem porodila
držím palce
@Thomassss píše:
Mně u druhého porodu (první byl vyvolávaný) takovéhle nepravidelné kontrakce začaly ve 21 hod, pořád jsem přemýšlela, zda už jet do porodnice nebo tam zavolat a zeptat se. A vždy, když jsem držela telefon v ruce, další kontrakce přišla až po x minutách. Takhle to bylo do cca 3 do rána, pak jsem spala. Ráno nic moc a kolem 8. začaly už opravdové kontrakce, prostě jako druhorodička to pak už poznáš, že jsou to ty otevírací kontrakce. Pak jsme asi v 11 dorazili do porodnice a po dvou hodinách jsem porodiladržím palce
A voda odtekla ještě doma?
Já poslíčky nikdy neměla, jen kontrakce a u obou porodů nepravidelné
, u obou porodů mě až do konce bolely jen v podbřišku, nikdy ne v celém břiše. Akorát ta intenzita postupně sílila.
@Katrinever píše:
A voda odtekla ještě doma?
Ja jestli si muzu dovolit, a s vedomim, ze mas plny pravo si rodit jak chceš, tak píchání vody bych se vyhnula. Ja treba sama nevedela pri prvnim porodu, ze to jednak neni zakrok bez rizika (muze do porodnich cest vlézt pupecnik ci koncetina), a take bez zasahu si dítě dorotuje samo a tim tlakem nakonec bal praskne, kdezto pri prasknuti muze dolehnout v nevhodne pozici.
A opravdu to pisu jen proto, ze bych si prala, abych to sama věděla uz pri prvnim. ![]()
Ve 4. tehotenstvi jsem mela poslicky od 30. tt. Kazdy den 3× cca 2 hodiny v kuse, po 2 minutach. Byly dost bolestive, ale nikdy jsem je nemusela prodychavat. A ty nocni jsem dokazala zaspat. Prave porodni kontrkace me probudily pred 5. rano, take rovnou po 2 minutach, musela jsem je prodychavat. A diky te nutnosti prodychavat (a faktu, ze me probudily) jsem si po 3 kontrakcich volala sanitku, protoze jsem vedela, ze to je ono.
A ze mezi nimi muzes mluvit, to neznamena, ze to nejsou kontrakce. Prvni porod jsem mela vyvolavany oxytocinem, trval 41 hodin, z toho poslednich 17 hodin na tom oxytocinu kontrakce po 1,5 minute. To jsem mezi kontrakcemi dokonce spala, jak to bylo dlouhe. Mluvit (ani komunikovat jinak nez mrkanim) jsem nedokazala jen pri 3. porodu, ktery byl vyvolaban jen tabletkou.
@Janča6 @Villanelle @Kolicek95 @Thomassss @Villanelle
Holky už je snáma ![]()
Vyjeli jsme v deset večer a hned po příjezdu kolem 22:50 :mi doslova explodovala voda ![]()
Ve 2:40 byla Amálka na světě ![]()
@Villanelle já kvůli tomu jela z Hodonína až do Hradiště, abych se vyhnula zbytečným zásahům. S první dcerkou jsem v Kyjově absolvovala vše, hamiltona, pak doma předčasný odtok vody, v porodnici oxytocin, tlačení na břicho, tahání placenty…
Teď vše šlo samo a svým tempem, podle PA jsem rodila už těch 24 hodin doma, tak nějak přirozeně. Já to po tom oxytocinu neznala, tam nastaly strasne kontrakce hned po kapačce. Tohle bylo uplně jiné.
Děkuju všem za rady ![]()
@Katrinever píše:
@Janča6 @Villanelle @Kolicek95 @Thomassss @Villanelle
Holky už je snáma
Vyjeli jsme v deset večer a hned po příjezdu kolem 22:50 :mi doslova explodovala voda
Ve 2:40 byla Amálka na světě
Super, velká gratulace
![]()
Ahojky.
. Ty stahy jsou tak na poloviční intenzitě jako ty, co jsem zažila u prvního porodu, prodýchávat je musím ale jsem schopná mezi nimi komunikovat, fungovat a chodit. Kdo to měl stejně, kdypak jste porodily?

Holky ráno jsem byla v porodnici na klasické kontrole, termín jsem měla předevčírem. Začalo mi včera večer slabě a nepravidelně tvrdnout břicho a začala jsem špinit. Dneska na ctg byly vidět nějaké stahy, cca po osmi minutách, otevřená jsem prej na prst a poslali mě ještě domů. Celý den mi ty stahy sílí, špiním a aktuálně je mám po sedmi minutách. Jen mě zaráží, že sem tam mi ten stah skočí po třech nebo po čtyřech minutách a pak se zase vrátí po sedmi. Jak tomu mám rozumět? Jsou to poslíčci nebo kontrakce? Rodím sice podruhé ale poprvé mo praskla voda a jeli jsme, pak jsem dostala oxytocin, tohle neznám