Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dnes jsme byli s naší 3,5 měsíční holčičkou na kontrole na kyčlích. Na první kontrole pan dr řikal krásný ukázkový jadýrka, dneska nám řekl, že máme přijít ještě za 10 týdnů, že jadýrka ještě nemá pořádně nebo co. Nevim v tu chvíli už sem poslouchala na půl a chtělo se mi akorát brečet. Ve zprávě je 1. kontrola - kostní okraj ostrý, jádra ossifikují, gráf I. a bilat., dneska - kostní okraj ostrý, jádra ještě neossifikují, gráf II. b bilat. Nevím co to znamená, měl to někdo? Bylo to pak lepší?
My nemáme jadýrka v 8m, resp v 7 jsme neměli a jen máme jít znovu… žádná věda
Pokud ses nezeptala přímo při vyšetření, tak to zkus zkonzultovat s pediatrem. Mě by na tom vlastně nejvíc zaskočilo to „zhoršení“ jadýrek.
No to zhoršení jsem právě nečekala
právě proto se ptám jestli to měl taky někdo. Doktor říkal, že mám být v klidu, že do roka je to normální, ale já se bojím, že se to zase zhorší ![]()
http://baby-cafe.cz/index.php?… tady je to podle mě pěkně vysvětleno, když se vývoj nesune kupředu, je z Ia postupně IIb, přitom nález stejný, ale jiný věk „pacienta“
@anonymka227 že jádra osifikují znamená, že se vytváří kostěný základ kloubu - z chrupavky se stává kost. Že tvé dítě nemá osifikovaná jádra, je v jeho věku normální, můj syn je neměl osifikované do 8. měsíců a brečet mě kvůli tomu teda nenapadlo. Podle našeho pediatra by měla osifikace proběhnout do 11 měsíců, takže máte ještě hromadu času.
No já sem se bála, aby to nebylo to, jak ty děti musí ležet zavěšené v postroji a jak musí i na operaci. Takhle když to vysvětlíte, je to o něčem jiném
děkuju Vám moc, uklidnili jste mě
pan doktor nic nevysvětlit, jen řekl, že se to stává, že je to normální, ať se nebojím. Nic víc a z toho já plašan usoudila, že mě chce jen utěšit. Sem fakt blázen, už mi to asi hrabe na mozek. Fakt moc děkuji za upřesnění a omlouvám se, že jsem otravovala.
@anonymka227 Prosím tě, nešil, ty postroje a operace, to je až v nejhorších případech tzv. luxace (vykloubení) kyčle. Vy máte celkem normální nález, proto předpokládám nepoužíváte ani žádné pomůcky (široké balení, peřinku, třmínky). Jen se ty klouby sledují, dokud se neosifikují.
Ne ne, nepoužíváme nic. Mě vystrašilo to zhoršení, ale teď už to chápu ![]()
@anonymka227 no tak to vám žádné operace nebo zavěšování nehrozí. Přinejhorším (ale to fakt jen přinejhorším ve vašem případě) by malá mohla nosit frejkovu peřinku nebo třmínky, ale to není žádná hrůza.