Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, poradíte prosím s kojením? Mám doma chlapečka - velký jedlík, má přes dva měsíce a váha přes 6 kg. Je plně kojený. Poslední dva dny mám však pocit, že mám mlíčka málo. A co mě trápí víc je, že u levého prsa je v klidu, ale u pravého prsa sebou „šije“ - cuká a nepije. Když ho od toho prsa dám pryč tak začne plakat. Ale mlíčko v tom prsu asi nějaké je, protože když bradavku zmáčknu tak z ní teče…
Ach jo, jsem z toho úplně špatná. Chtěla jsem kojit dlouho a teď toto… Trošku mi to přijde, jakoby se sám odstavoval.
@jančamamča Tak ve dvou měsících se rozhodně žádné dítě samo neodstaví. Možná mu to hůř teče, tak se mu to nelíbí. Taky mám pravé prso „horší“. Zkus před kojením nahřát, aby se to líp spouštělo.
Díky za příspěvek. A poznám nějak jestli tam má toho mlíčka dost?
Rozhodně nepanikař, taky mám jedno prso „línější“ - tvoří se v něm méně mléka, než v tom druhém, malý ho vypije rychleji a nestačí mu to. Prostě mu dej napít i z druhého prsa, tam se následně uklidní a budeš mít jistotu, že má dost. Častějším přikládáním se začne do jednoho dvou dnů tvořit mléka víc. Důležité je i kojení v noci - já jsem to pozorovala i u prvního syna, že ve chvíli, kdy začal spát celou noc, tak se mi okamžitě snížila tvorba mléka, takže jsem si dávala na noc budíka a odstříkávala jsem. Tvůj klučina má krásnou váhu, takže evidentně nestrádá
Zkus také praktikovat to, co radí AliTad
Mě to dělala dcera taky, vůbec se k levému nepřisála.. Pila jen z pravého. Ale dělala to jen, když jsem kojila v sedě. Stačilo položit do postele, lehnout k ní, trošku ji položit na bok a pila i z toho levehého ![]()
A zkoušela jsi ho tam jakoby přikládat jak k tomu druhému? buď mu teče míň, nebo se mu třeba jen nelíbí ležet u toho na levém boku.
@Gina píše:
Rozhodně nepanikař, taky mám jedno prso „línější“ - tvoří se v něm méně mléka, než v tom druhém, malý ho vypije rychleji a nestačí mu to. Prostě mu dej napít i z druhého prsa, tam se následně uklidní a budeš mít jistotu, že má dost. Častějším přikládáním se začne do jednoho dvou dnů tvořit mléka víc. Důležité je i kojení v noci - já jsem to pozorovala i u prvního syna, že ve chvíli, kdy začal spát celou noc, tak se mi okamžitě snížila tvorba mléka, takže jsem si dávala na noc budíka a odstříkávala jsem. Tvůj klučina má krásnou váhu, takže evidentně nestrádáZkus také praktikovat to, co radí AliTad
No můj chlapeček právě taky prospi komplet celou noc… takže i to by mohl být důvod, že?
@slavuska1 píše:
A zkoušela jsi ho tam jakoby přikládat jak k tomu druhému? buď mu teče míň, nebo se mu třeba jen nelíbí ležet u toho na levém boku.
No ja právě každé kojení dávám z obou prs. Jedno mu nestačí ![]()
@Nikolllet píše:
Mě to dělala dcera taky, vůbec se k levému nepřisála.. Pila jen z pravého. Ale dělala to jen, když jsem kojila v sedě. Stačilo položit do postele, lehnout k ní, trošku ji položit na bok a pila i z toho levehého
Děkuji za radu, zkusím jinou polohu
@jančamamča píše:
No ja právě každé kojení dávám z obou prs. Jedno mu nestačí
no jako já myslela jako přiložit ho k pravýmu z boku, aby ležel na pravým boku u toho. nebo jak tu bylo psáno výše, změnit polohu kojení. ![]()
@jančamamča píše:
No můj chlapeček právě taky prospi komplet celou noc… takže i to by mohl být důvod, že?
Zkus se dvě tři noci za sebou přemoct a odsávat a uvidíš…jak jsem už psala…musela jsem to dělat u prvního a teď druhý syn (3M) mi taky už asi 14 dní spí v noci, sama to pozoruju, že když naposledy kojím v 7 večer a pak až třeba v 5 ráno, tak mám sice nejdřív prsa nabušený až mi přetékají, ale další noc už míň a to mléko postupně i přes den ubývá.
@Gina píše:
Zkus se dvě tři noci za sebou přemoct a odsávat a uvidíš…jak jsem už psala…musela jsem to dělat u prvního a teď druhý syn (3M) mi taky už asi 14 dní spí v noci, sama to pozoruju, že když naposledy kojím v 7 večer a pak až třeba v 5 ráno, tak mám sice nejdřív prsa nabušený až mi přetékají, ale další noc už míň a to mléko postupně i přes den ubývá.
Tak to přesně vypadá jako u nás doma
To bude dobrý, uvidíš. Píšou to i na stránkách tuším laktační ligy, že jakmile je prso přeplněné až do bolesti, že se pak dočasně snižuje tvorba mléka.