Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No ukázala jsi mu, že z ruky nebo sedačky má rozhled tak se nediv.. Kup si šátek a nos. Ono se mu na té zemi líbit začne, neboj ![]()
Když je zvyklý chovat, tak se chce chovat. Chce vidět. Ve vývoji ho určitě nebrzdíš tím, že ho dáš do sedačky. Musí se taky učit sám si hrát, takže mu to jenom prospěje, když bude chvíli sám. Nechápu, proč maminky si snad dělají plán s dítětem minutu po minutě. Pak se diví, že dítě řve, když nemá zábavu. Mateřský cit a tvé dítě ti snad napoví, co s ním. Nedělejme s toho vědu.
No je to celkem normální.
Zjistil, že v náručí a v sedačce má lepší výhled.
Moc ti neporadím, tohle se musí prostě vydržet a udržet rozumnou míru, abys nebyla otrokem domácím a neoddělala si záda. Správně tušíš, že neustálým taháním bys ho asi zpomalovala ve vývoji.
Prost musíš najít rozumnou míru a připrav se na to, že opravdu nic neuděláš.
Co lehatko s hrazdickou, tam by mohl mit na tebe vyhled a zaroven se muze ucit sahat po hrackach. V tomhle veku jsem tamdeti rano lupla a mela jsem cas si v klidu kafe, bez ktereho moc nefunguju, deti smatlaly po hrackach, hrala jim pisnicka, pripadne jsem je nohou pohoupala, podala jim chrastitko…
@Bebuu kup si nositko nebo satek a nos ho - u maminky je nejlip, tak se nediv, ze nechce byt sam ![]()
No hrazdicku ma ale do ty chvilku mlátí něco zblepta a pak se zacne vztekat. Když ho dam do sedačky tak se hned směje a je v klidu. Nejde o to ze bych ho furt tahala to ne. Jen jestli to není špatně když je často v sedatku. Někdy ho to na zádech baví a zkouší se pretacet ale to opravdu málo kdy
@Bebuu až se Ti bude přetáčet tak se na chvíli určitě sám zabavi. u nás v těch 2,5-4mes byla největší zábava ruce a pak nohy. Takže taky většinu času trávila v lehatku. Ale střídala jsem ji to vždy cca po 1/2hodinách Na zemi a v lehatku.
teď v 6měs je těžší ji zabavit, inkdyz už sedí
.
Náš mrňous vydrží na dece si sám hrát max. 45 minut (je mu 5,5 měsíce), ve třech měsících vydržel možná tak půl. Má hrazdičku a okolo sebe hračky. Pak už je protivný, chce pozornost. Chvíli vydrží, když si s ním povídám a dělám blbiny, pak prostě do náruče a chovat a hlavně chodit!!!Pořád to přetrvává. Když ale potřebuji obstarat staršího, nebo přichystat jídlo, tak si prostě mladší chvíli pokňourá, nedá se nic dělat. V manduce být nechce. Šátek jsem nezkoušela, ale pořizovat ho nebudu, když nechce být v manduce, pochybuju, že to šátek spraví. Chce se nosit v klubíčku.
Ani dítě v první třídě nevydrží u jedné činnosti v průměru déle než dvacet minut, co byste chtěly po miminu..
Mě to přijde normální, střídat činnosti - lehátko, deka s hrazdičkou, náruč, povídání..Sem tam je možno pustit nějakou hudbu, ale nejsem zastáncem celodenní zvukové kulisy.
Ani jedna z těchto „činností“ není zdravotně závadná, pokud tak dítě netráví celý den..Nic proti lehátku, i o hrazdičkách byly nějaké studie, že brzdí psychomotorický vývoj, protože má dítě vše „po ruce“..
Samozřejmě se tím neřídím, je nutno použít „selský rozum“..Nehledala bych vědu v tom, co s tříměsíčním dítětem.
Dcera má 6 týdnů a nepovažuju za škodlivé dělat určité činnosti s ní v náručí, pokud mi to vyhovuje a nehrozí nějaké nebezpečí(třeba opaření)..Stejně tak nepovažuju za škodlivé nechat ji chvíli pořvat si v postýlce, když potřebuju něco udělat a chováním bych ji mohla ohrozit nebo ji prostě zrovna chovat nechci.
A ještě se vas zeptam. Po porodu asi do jednoho měsíce neměl problém s dudlikem a pak ho začal odmítat a ted ho jen vezme do pusy a okamžitě plive ven. Párkrát si zazvatlal ale tím to skončilo. Ted si navíc začal cucat palec. Když mu ho vyndam tak řve ale dudlik nechce. Nevíte co s tím? ![]()
Kup si satek. Výborná věc, uklizis a dite spi na tobě. Nádherný pocit.
@Bebuu píše:
A ještě se vas zeptam. Po porodu asi do jednoho měsíce neměl problém s dudlikem a pak ho začal odmítat a ted ho jen vezme do pusy a okamžitě plive ven. Párkrát si zazvatlal ale tím to skončilo. Ted si navíc začal cucat palec. Když mu ho vyndam tak řve ale dudlik nechce. Nevíte co s tím?
zkusit změnit dudlík nebo mu ho prostě pořád dávat. Starší syn dudlík nechtěl, začal si cucat palec a to jsem mu teda dudlík dávala „násilím“ (chvíli lehce! podržela v puse a pořád dokola). Naučil se dudlat, ale nikdy nebyl "ududlanec
". Palec si cucat přestal. Zato mladší je závislák na dudáku od porodnice, věčně má v puse buď dudák, nebo prsty, nebo celou dlaň nebo nějakou hračku
.
@Adinka_2012 já mám snad všechny druhy dudliku od obyčejných az po ty dražší. Chvíli mu vydržel od MAM ale už ani ten nechce. Taky jsem mu ho místo palce cpala a držela v puse ale bez výsledků. Já ho nechci nějak násilím učit na dudlik ale kdyby si alespoň necucal palec ![]()
Ahoj maminky, chci se zeptat zda se da nějak zabavit miminko. Mám syna jsou mu 3 měsíce. Je to sluníčko pořad se směje ale nevydrží dlouho na zadech ani na břiše. Během chvilky se vzteka. Ikdyz si s nim povidam nebo nabizim hračky. Klidný vydrží dlouho jen na ruce a nebo v sedačce…je to normální? Přijde mi ze se pak brzdí ve vývoji když něco potřebují dělat mužů ho nechat jen v sedačce jinak pláče