Kontrola moči u veterináře

11.12.24 16:21

Kontrola moči u veterináře - je to nutné?

Zdravím všechny, jdu s dotazem za vámi, kteří mají zkušenost se zánětem močových cest u psa - absolvoval po dobrání léků váš mazlíček opětovné sono, kontrolu/inkubaci moči atd.? Ptám se, jelikož jsme za tohle všechno nechali u veterináře 2,5 tisíce a představa, že to tam necháme znovu (kvůli zánětu močáku :zed: ) kvůli kontrole…už jsem psa pojistila kvůli tomu, ale to platí samozřejmě až do budoucna. Díky moc všem :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9746
11.12.24 16:39

Ne, nutné to samozřejmě není, jen riskuješ, že se zánět kompletně nedoléčil, bez kontroly se to nezjistí a nemoc se zase vrátí. Ale nutit s pistolí u hlavy tě nikdo ke kontrole nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Všechnoznám
11.12.24 16:39
@amalienovot píše: Více

Za prvý je to normální suma. A ano, udělala bych to (náš pes doléčen nebyl, musel brát ATB dýl, takže kdybych ho nechala, trpěl by a stejně by k vetovi šel). Nevíš, jestli je doléčený. Nutit tě ale vet nemůže, tak je to na tobě. Já si na účty za veta nestěžuju, věděla jsem, když jsem si zvíře kupovala, že vet logicky něco stojí.

• Citovat
  • Upravit
16953
11.12.24 17:01

Ahoj,

řešili jsme to na jaře - krev v moči a jelo se. Dělal se odběr krve, sono a domácí úkol odebrání moči. Na sonu se zjistil neznámý útvar na močáku, ale protože pejskovi bylo 13let, tak jsme se domluvili, že to necháme být. Po zaléčení ATB krev v moči zmizela (což mě veterinářka i uklidnovala, že krev v moči u psa bývá častěji, než si myslím)…

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
983
11.12.24 17:12

Můžeš mi prozradit, jak tu moč odebíráte? Rodiče mají psa samce a u něj by museli stát u něj a nachytat proud, když zrovna kropí křoví. Si nedovedu představit, že by to šlo udělat, to by bylo jako chytat pokémony. Být připraven s nádobou a jak čuchá, rychle přiskočit a nastavit. :lol: Jak to děláte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.12.24 17:15

@NaNicemNezalezi nepřesně jsem se vyjádřila - máme fenku, ale ano, počkat, až si dřepne a strčit pod ní misku, nám se to povedlo bez problému…ale na veterině nás s tím poslali do háje, že jí to odeberou jehlou přímo z močáku. I když v telefonu nám řekli, ať jí moč zkusíme odebrat sami…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
983
11.12.24 17:27

U fenky to jde lépe, to máte dobrý. Tak to bych raději nechala udělat jen vyšetření krve a rentgen, než aby psal bodali do močáku. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9746
11.12.24 17:42
@NaNicemNezalezi píše: Více

Cystocentéza je bezpečná a při zánětu lepší než jiný způsob odběru - odebere se moč přímo, bez kontaminace při čurání, takže je nejvhodnější pro kultivaci (víš, že co tam narostlo je opravdu z močáku a ne pochytané bakterie někde cestou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
983
11.12.24 17:57
@Jahru píše: Více

Ale musí to bolet, ne? Když má moc normální barvu, močí pravidelně, bez bolesti, žádné další potíže nejsou, nestačí ta krev a rentgen? Jednou za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Všechnoznám
11.12.24 18:01

Je to naprosto v pohodě. Není to vůbec žádná věda. Děláš to přesně tak, jak jsi napsala. Vezmeš sklenici s širokým hrdlem/misku. Jdeš ven, čekáš, přistrčíš, nabereš, přeliješ do zkumavky, uzavřeš, jdeš.

Odebírání u veterináře taky jde, ale jsou tam rizika. Moč je sice superčistá, ale není to určitě nutné, stačí normálně jak u lidí. Požadavek veta bych neakceptovala, je to pro zvíře o dost horší.

• Citovat
  • Upravit
Všechnoznám
11.12.24 18:03
@Jahru píše: Více

Určitě je to pro některé situace důležité, ale u lidí to taky vždycky neděláš. Teda běžně nikdy. Takže je to zcela jistě dostačující a naopak třeba jsem byla u veta, co to vysloveně dělat nechtěl, když šlo jen o zánět, že to má i rizika. Význam to má určitě při jiné diagnostice jako jsou specifické poruchy ledvin. Nevím, co by ti do čistě sebrané moči a rychle přelité do zkumavky mělo do toho napadat (jiného, než když ji odebíráš sobě).

• Citovat
  • Upravit
Všechnoznám
11.12.24 18:06
@Všechnoznám píše: Více

A stejně by se asi spíš dělal katetrizace. Ale ani ta určitě není vždy nutná a ani neriziková.

• Citovat
  • Upravit
Všechnoznám
11.12.24 18:06

Tady je to hezky i s obrázky: https://www.vfu.cz/…ANI_MOCI.pdf

• Citovat
  • Upravit
11.12.24 18:09

@Všechnoznám takže když veterinářce řeknu, že chci, aby kultivaci provedla s námi odebranou močí, musí mi vyhovět? Já už jí nechci takhle trápit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13883
11.12.24 18:12

Manželův pes byl na to vyloženě vycvičený - naučený na vyčuraní kdekoliv do vzduchu na povel, aby se to hezky dalo chytit.
Muj… neni :D ale kdyz to bylo treba, proste jsem vzala plochou misku a kdyz zacal ocuravat patník, proste jsem ji přistrčila. Naopak bych řekla ze u psa je to snazší, ten totiž čurá mnohem častěji než fenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný