Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kontrolujete u kluků nějak varlátka?
Já naposled někdy když měl malý ještě pleny, od té doby mně vůbec nenapadlo že bych s tím měla něco řešit. Kamarádka mi říkala, že doktora jí nakázala aspoň jednou za měsíc zkouknout, že je tam vše ok a vést i kluka samotného, aby si to hlídal. Googlila jsem i na netu, a tam to píšou teda pro chlapy, že by si to měli kontrovat, ale je to nutné u děcek?
Tak chlapi se kontrolujou kvuli rakovine, deti kvuli pritomnosti varlatek v sourku, nekteym chlapeckum bloudi a nekteri je vubec v sourku nemaji, coz se musi resit. Neni to totez.
@mroe Spíš mi šlo o to, jestli to u pěti letého kluka má nějaký smysl když doteď žádný problém neměl, a nikdy jsme to nedělala.
@Prosek píše:
@mroe Spíš mi šlo o to, jestli to u pěti letého kluka má nějaký smysl když doteď žádný problém neměl, a nikdy jsme to nedělala.
ne nemá to smysl, to platí pro ty jejichž synové mají nesestouplá varlata, nebo migrující, ale to by se poznalo po narození, v 5 když má vše ok, není důvod
@Prosek já jsem kontrolovala jen když byl malinký, tam jde o to, aby byla varlátka sestouplá, synovi se kolem půl roku vtáhla do bříška, takže nakonec v necelých 2 letech podstoupil pregnylovou léčbu a teď je má v pohodě, je to už rok a půl od aplikace injekcí a pořád jsou tam, kde mají být. Kontrolujeme sem tam, prostě vidíme, že jsou tam, kde mají být a tím to končí.
Syna bych maximálně poučila, že kdyby ho bolely, nebo se s nima něco stalo, tak ti to musí říct.
Předpokládám, že ho občas koupeš ty? Takže okem kontrola proběhne, a to je dostatečný.