Kotě hryže mladší kotě

15
25.7.24 19:43

Kotě hryže mladší kotě

Dobrý den,
Máme doma nalezené kotě od 5. týdnu, dnes jsou mu cca 2 a půl měsíce.
Dnes jsme si vzali další nalezené kotě, taky je mu kolem 5-6. týdnů.
Seznámení proběhlo v pořádku, ze začátku než se očichali byli oba naježení, ale pak si začali hrát. Velké kotě je hrozně hravé, kousá i nás, když už je to moc, dostával přes hlavičku, aby přestal (žádné rány, jenom plácanec, protože nechce přestat a kousání už bolí)
Přijde mi že je velký hrozně necitliví, a bojím se, aby tomu malému neublížil. Furt za ním všude chodí, mňouká když je zavřený ve výběhu a snaží se dostat k němu. Když si s malým začne hrát, tak ho začne kousat, a malinký začne syčet a mňoukat, jinak se ho nebojí. Ale hrozně se bojím že mu ten větší ublíží. Nemáte někdo nějaké rady a zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25.7.24 20:16

V ideálním světě jsou koťata u mámy do tří měsíců. Naučí se zatahovat drápky a kousat jenom jako při tom, jak si spolu hrají, protože ví, jak by je to od sourozenců bolelo. Je proto přirozené, že zkouší kousat vás a druhé kotě. Asi bych ho neplácala, ale spíš ho jakoby kousla prsty. Jako to dělá Cesar Millan, jestli víš. Prostě „kousnutí“ za kousnutí. A ukončila hru. A toho malého bych hlídala. Nejpozději v roce by to mělo skončit, to už by měl získat dospělácké chování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11860
25.7.24 20:20

Měli jsme podobnou situaci, starší kotě od jedné kočky a malé od druhé, taky po něm to starší vyjíždělo a bylo v pohodě, teď už i mladší má skoro dva měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
25.7.24 20:37

@ancovicka rybicka To štípnutí na zpátek je dobrý nápad, zkusím to. Třeba si uvědomí že to bolí. Já v nějakém článku četla, že se má trochu placnout mezi ouška, jak to dělají kočky maminky. Když mu dám po zadecku, tak se ještě víc zakousne, asi to bere jako hru. Ještě na něj chrčím, ale to moc nepomáhá. Já kdybych nezakročila tak mě pokouše extrém do krve, a to nechci.. jinak je mi samozřejmě líto, že mu musím dát výchovnou, ale jak píšou na fórech, že se mají ignorovat, to prostě nepomáhá, to bych byla dokousaná do krve.

@pazitka Oni teď oba chrní na posteli, jeden v pelíšku a druhý na prostěradle. I z misky jedli oba, starému vůbec nevadí. Jen když prostě chytne tu svoji hravou, tak ho kouše a mladý mňauká a chrčí, protože má převahu a podle mě nemá starší ani cit a mladého to bolí. Hrozně se bojím, nezakročit a neoddělit je od sebe, že prostě ten velký tomu malému ublíží… do neděle mám volno, tak si je pohlídám, ale pak jdu do práce… Budu muset asi malého zavřít do výběhu (má takový prodyšný „stan“ přímo pro kočky) a staršího nechat v pokoji na volno, nebo malého dát do jiné místnosti. Nevím, co by si byli schopni udělat kdybych je nechala samotné. Moje mamka je doma, ale ta je pouštět k sobě nechce, protože se taky bojí. Jak jste zkoušeli situaci vyřešit? Normálně ste je nechali? Je mi toho malého líto když ho slyším jak se brání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missinecka
25.7.24 21:47

Oba by měli být ještě u mámy… a ta by je nanejvýš vzala za kůži na zátylku… pošťuchovačky mezi koťaty jsou normální.
Malého hlídejte, ale myslím, že si na sebe brzy zvyknou a toto chování ustoupí.
Ale proboha… žádné plácání po hlavě… to je cesta do pekla :roll:

• Citovat
  • Upravit
Kralovnal
25.7.24 21:56

Je normální, že starší kotě může být při hře drsnější, ale pokud se mladší brání a syčí, je dobré je oddělit a dát jim čas na postupné seznamování. Můžete je na chvíli oddělit, a pak je znovu pomalu představovat, aby se naučili spolu vycházet. Pokud kousání nepřestane, zkuste staršímu kotěti nabízet více hraček a věnovat mu pozornost, aby měl dostatek podnětů a energii vybíjel jinde.

• Citovat
  • Upravit
26.7.24 13:41
@Kralovnal píše: Více

Hračky jsou dobrý nápad. Já jsem každý den kotěti, aby neničilo co nemělo, ukázala nějakou obyčejnou věc, třeba gumu, tužku, sponku… Chvíli jsem si s tou věcí s kotětem hrála a ono si pak s tím vyhrálo na dlouho samo. Fakt se tak dalo jednoduše ho zabavit a odvést pozornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
26.7.24 13:50

@Missinecka Nepředstavujte si nějaké bití. Na ruce a nohy jsme ho neučili, jenže on si prostě přišel, a začal hryzat. Ignorace, ani dost nepomohlo, tak ho jemně placnu mezi uši nebo po zadku, on se napučí a odejde. Nicméně za pár minut je tu zas a znova kouše.

@ancovicka rybicka Hraček mám plno, tunel, plyšáky, kuličky s rolničkou, prut zavěšený za skříň, takže si s ním může hrát i sám… Samozřejmě i interaktivní hračky. Jenže on jak jsme dovezli kotě, tak si prostě chce hrát s ním, je na něho úplně vytížený, furt za ním běhá, a kouše ho.
Přijde mi že od včerejška se to trochu zmírnilo, ale jak to budu dělat, až budu chodit do práce, a oni budou doma samy, to se je bojím prostě nechat chvilku o samotě spolu. Když jsou v sobě a malý začne kňapat ať ho pustí, že už je to moc, tak vezmu postřikovač naplněny vodou a trochu fiknu do vzduchu, on se lekne a pustí ho. To jediné se mi zatím osvědčilo, když jsem ho odtrhavala, tak kousal mě a stejně ihned zase rychle běžel za ním a začal ho kousat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
26.7.24 13:54

Samozřejmě, že je super že si hrají, když ho velký moc nekouše, ale jen jemně, nebo ho jen plácá, tak je to fajn, a malý si sním chce hrát. Ale jak chytne tu svoji agresi a pak kouše moc a furt, a má nad ním převahu tak malý kňápe. Fiknu do vzduchu vždycky, když už vidím že maleho to boli a až začne mňoukat. Aby velký věděl, že nemůže. A že ho má pustit a uklidnit se, když to malého bolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný