Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni co mi odpovíte, a samozřejmě také děkuji za odpověďi.
Doma s manželem vedeme debatu, jak často má být malé miminko-novorozeně koupané. Může to být i obden? Je to jenom myšlenka. Děkuji. Tvítí+Lucka
Ahojky, jasně, že jo. Je to vlastně jen na Tobě, jak často koupeš. Nemusíš každý den koupat, stačí třeba otřít žínkou.
Já koupu každý den, Honzík to má moooc rád už od narození a taky jsem začala kvůli tomu, aby si tak nějak zafixoval, že po koupání je bašta a pak se SPÍ
Kuřátko
Ahoj,
my zase koupeme 2-3× týdně.V porodnici a v kurzu nám říkali že to bihatě stačí a nám to tak vyhovuje,hodně jsme pryč a tak nejsme ani omezováni koupáním ![]()
Gabule
Ahojky,
my koupeme tak 1 - 2× týdně, podle situace. Máme všichni hodně citlivou suchou kůži, Filípek dokonce slabší atopickej ekzém, takže to s hygienou moc nepřeháníme, a to i přesto že oba kluci vanu milujou.
Katka a spol.
ja koupu kazdy den,linda uz si na to zvykla amoc s eji to libi,navic porad ublinkava,tak ma zalepeno pod krkem.
Ale prvni mesice jsem koupala min,obden a otirala jsem ji zinkou.(teda az po zahojeni pupiku)
JA slysela ze to miminka uklidni,tepla koupel..
Na druhou stranu voda vysusuje..
Mimo jine podle meho pritele koupu moc casto,podle neho to kazdy den skodi koupat,kdezto podle me,cistota pul zdravi!
Holt zalezi to na nazoru...........
Ahoj, my sa tiež kúpeme každý deň. Simonka je tak zvyknutá, vždy sa veľmi teší. A potom vie, že po kúpaní sa ide s macíkom do postieľky
takže takto ukončujeme svoj deň. Ale samozrejme že to ako často budeš kúpať závisí na Tebe/ na Vás. Ako sa to bude maličkému páčiť ![]()
""http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;30/st/20040113/n/Simonka/k/5cc9/age.png:http://tickers.TickerFactory.com/…5cc9/age.png
Tak jsem si to myslela dobře, že se nemusí každý den. A ještě mě napadl dotaz, mám samozřejmě teploměr do vody a teplota ideální pro děti se mi teda zdá pořádně studená. Taky se mi v tom holka klepe jako ratlík. Přitom mám v místnosti i přes 25 stupňů-což by mělo stačit. Dáváte někdo teplejší?
No voda na koupání miminek by měla být 37°C teplá, pamatuju si, že mladší synek krátce po porodu měl docela dost opruzený zadeček a hooodně mu vadila voda pro mě normálně teplá a vlastně dodnes mu to vadí, křičí, že to pálí
.
Jinak teplotu v místnosti jsme neměřili, měli jsme maličkou koupelnu a ta se zahřála sama od vody
, ale tu vodu bych příliš teplou nedávala (pokud se jedná o čerstvé miminko).
Smokie
Anonymní pisatelko s dotazem na teplotu vody-pokud máš pocit že je prckovi zima tak zkus teplejší.Noc není definitivně dáno a třeba teplejší bude mnohem lepší a oba si koupel užijete.
Gabule
Samozrejme to tak byt muze, malou koupu obden od narozeni. Sany.
Ahoj,
jasně že můžeš koupat méně často. My koupeme každý den, protože Aničce se to líbí, je ráda ve vodě. A také kvůli režimu, aby si zvykla, že se v určitou dobu dělá určitá věc.Takže otřeme čistou vodou pusinku, mýdlem omydlíme přirození a prdelku a pak se cachtá ve vodě. Celé tělíčko mydlíme 2× týdně. A teplejší vodu bych klidně dala, pokud to bude miminku vyhovovat.
Koupání zdar
Věrka
Ahojky,
my koupeme Pavlíka každý den, protože vanu miluje ![]()
Jinak novorozené mimčo se může klidně mýt ve vaničce třeba 1× za týden, když se mu koupání nelíbí. Stačí omývat zadeček pod vodou a zbytek tělíčka otřít žínkou…
A ještě něco … při koupání by ze začátku nemělo být mimčo ve vaně déle než tak 5min (my to tak praktikujeme ještě teď), protože se po těch cca 5min naruší přirozená ochrana (mastnota) kůže a může dojít ke zbytečnému vysušení kůžičky, popř. urychlení prvních projevů ekzému ![]()
ahoj
já koupu každý den. Malýmu se to moc líbí. Chodíme i na dětské plavčo a doma ve vaničce pak trénujeme hesílka. Myslím, že záleží na každém jak mu to vyhovuje.
Jana
My jsme malýho taky ze začátku koupali tak 2-3× týdně,jinak jsem ho otítala žínkou.Ale tak kolem druhýho měsíce jsme začali koupat každý den.Malýmu se koupání líbilo a chtěla jsme mu vytvořit režim po koupání se jde spát.
Kiky
Ahojky,
doporučuje se koupat ob den, ale my koupeme každý den. Jen když nestíháme, tak ne. Vodu miluje, tak co bych mu jí odpírala.