Ako u dieťaťa poznať nedostatok tekutín?

174
16.12.05 21:43

Ako u dieťaťa poznať nedostatok tekutín?

Ahoj,

potrebujem poradiť: Mám 8,5m syna. Prvých 6 mesiacov bol plne kojený, potom sme začali s príkrmami, teraz zje za deň cca 150 ml ovocnej presnidávky, 200 ml zeleninovej a 200 ml kaše. Akékoľvek tekutiny okrem MM odmieta (skúšala som vodu, čaj, šťavu a dva druhy UM - vo fľaši, hrnčeku aj na lyžičke). Lenže v poslednej dobe mám pocit, že MM mám stále menej. Možno to tak nie je, ťažko sa mi odhaduje, koľko toho syn vypije. Kojím asi 6-krát denne, na nočné kojenie sa už niekoľko týždňov nebudí. Kojenie trvá stále kratšie, spravidla pod 5 minút. Proste neviem, či mu MM ako tekutina stačí, a či sa mám ešte urputnejšie snažiť dostať do neho tekutinu v nejakej inej forme (a akou „taktikou“). Inak prospieva dobre, váži primerane veku (9 kg), je veselý, spí celú noc ako drevo. :D

Budem vďačná za vaše názory.
T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
394
16.12.05 21:52

ja mam 5ti mesicni holcicku,castecne kojim a castecne UM,pokud ma zizen,tak zacne jakoby broukat aa to poznam a dam ji napit asi 50ml vody nebo hermanku,za den toho vypije asi kolem 100ml.

Myslim ze mimi si samo rekne,pokud ma zizen.NAvic to poznas taky podle toho kolik a jak ma mokre plynky,pri kojeni nejdriv dite pije mliko ridke,skoro vodu,ktere ho zbavi zizne a pak zacne teprve mleko na zasyceni.
Prave proto rikaji nechat miminko(pokud je jeste novorozene) pit minimalne 10minut z kazdeho prsa.Protoze prvnich asi 5minut je prave na zizen".
Tak byt tebou nelamala bych si s tim hlavu,pokud cura",netrpi zacpou(tim se taky pozna jestli mu chybi tekutiny)nabidla bych mu parkrat denne neco k piti a pokud nechce,zizen mit nebude.. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2793
16.12.05 22:00

Tanito,
já si taky myslím,že pokud má dost počůraných plínek,žízní určitě netrpí.
Někde jsem četla,že dítě do 9 měsíců může být jen kojené s příkrmy,pak by ale pomalu mělo začít pít i jiné tekutiny.Zkus nabízet vodu nebo čaj,zkoušej to každý den třeba několikrát,snad na to chlapeček přijde.
A s tou délkou kojení si nelámej hlavu.Moje 5-timěsíční holčička pije cca 3 minuty,víc jen vyjímečně a prospívá celkem dobře.Když jsou děti větší,napijí se mnohem dřív,sají efektivněji než novorozeňátka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
18.12.05 12:29

Ahoj Tanito,
mojí skoro 8.měsíční holčičce trvalo skoro 2 měsíce, než začala přijímat jiné tekutiny než MM. Trpělivě jsem jí necelé 2 měsíce nabízela vodu a čaj ze lžičky a z hrnečku, několikrát denně jsem jí převlékala, protože mi to vždy nechala z pusinky zase vytéct. Asi před týdnem konečně přišla čaji na chuť. Jenomže pro změnu zase téměř odmítá MM. S chutí ho vypije pouze ráno po probuzení a pak o něj moc nestojí. Což zase vede k tomu, že mám mléka stále méně a méně. Takže mou radost zase vystřídala nejistota, jestli bych zase raději neměla po příkrmech dokojit. Pokud máte někdo podobnou zkušenost, prosím, poraďte co s tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.12.05 13:28

AHOJ,myslim si,ze urcite zizni netrpi.Jinak mimo jiz zminenych plenek poznas dehydrataci takhle-suche rty,suchy jazyk,suche sliznice,nepruzna kuze

• Citovat
  • Upravit
99
18.12.05 15:12

Ahoj,
tak Aninka je skoro stejně stará :lol: a mám stejný problém jako ty. Anička toho sní stejně jako tvůj synek - jen má navíc odpoledne jogurt. Ale za celý den vypije max 100-150 ml vody :( . Přes den ji nekojím-jen ráno, večer a v noci :roll: . Mám strach, jestli jí to stačí :oops: .
Co myslíte???
Děkuju a promiň, že jsem se vecpala ke tvému dotazu :oops: .
Jana a Aninka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
464
18.12.05 16:04

Ahoj, taky jsme na tom podobně, moje malá bude mít za 3 dny 9 měsíců a jiné tekutiny než MM ji nezajímají…Je ale fakt, že kojím x-krát za den, po příkrmech obvykle vždy, jiné pití prostě nechce…taky mi to vadí, bojím se, že má málo tekutin…jenže co dělat…já jsme zkoušela nabízet čaj už od 6 týdnů!!! a zcela a naprosto neúspěšně až doteď… kromě zdravotního akpektu mi to vadí taky kvůli tomu, že se od malé nemůžu hnout na krok, což je někdy silně omezující a stresující… hodně úspěchů přeje Ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
18.12.05 20:04

NO základní znaky dehydratace tu holky popsaly, málo počuraná plina, vpadlá fontanela suché sliznice. Já vystřídala k pití mnoho čajů. Nakonec Evě chutná granulovaná štáva. No co se dá dělat, pijem aspon ty granule. Sem tam vypije čaj, ale musím přisladit glukopurem. Asi mám sladké mliko:D, že nechce nic jiného :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
18.12.05 20:15

Ahoj

pokud je dítě spokojené, má dost pročůraných plínek, tak bych to moc neřešila. Nedostatek tekutin se údajně pozná podle toho, jak vypadá jazyk. Pokud je růžový, je vše v pořádku. Říkala mi dr. Ivča_K

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
18.12.05 20:41

Ahojky,malýmu je skoro 10 měsíců a tutop otázku jsem řešila také.Podle mé doktorky stačí mm i když se zdá,že ho je čím dál méně.Dávala jsem tedy ráno kojo dopoledne kojo,v poledne masozeleninový příkrm a zapít kojo,během odpoledne dle potřeby zhruba 1-2krát kojo na žízeň a pak ovocnou přesnídávku,zapít mm.večer kojo.V noci kojíme tak 2krát.Pokud má dost počůraných plenek a je celkově v pohodě tak není co řešit.Mimčo si tekutiny vezme z mm,ale není špatné nabízet čaj,protože se nám může stát,že ho pak nebude vůbec chtít.Malej čaj vůbec nechtěl,ale dala jsem mu ho místo do hrníčku s nápitkou do flašky s dudlíkem.možná to maminy odsoudí,ale malej z toho neuměl pít a vždy se hrozně kockal a proto to ani nechtěl.Co jsme dali flašku,tak má čaj nesmírně rád a dehydratace nám nehrozí.Dokonce se někdy až pročůrá kolik má tekutin.Doufám,že jsem to napsala srozumitelně,kdyby ne tak písněte a já to zkusím nějak líp.Mějte se Salecka+Vojtíšek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
18.12.05 20:46

ahoj Kyro,jen k tvému příspěvku:myslím si,že po jídle je určitě lepší nabízet mm,z důvodu jeho další tvorby.Taky jsem, to zkusila jen s čajem,ale když hodně ubylo zase jsem obnovila kojo a sme na dobré produkci:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
18.12.05 23:29

Tanita,
tvoje dietko je uz dost velke, preto pije len 5 minut, dokaze si to svoje rychlejsie vytiahnut.
Dieta ma malo tekutin, ked je ciko tmave koncentrovane a zapacha, ked dietatko necikalo uz 6(??? opravte ma niekto) hodin a fontanela mu pulzuje.
Holky predo mnou uz ale spominali jednu dolezitu vec - dieta vie, kolko potrebuje. Alebo inak - ak ma dieta normalny pristup k tekutinam, tak urcite dehydrovane nebude, neboj. Takze ponukaj a on si to svoje vypije. S tym, ze nechce nic ine ako MM sa tiez netrap. Postupne to pride. Ponukaj mu, ale nasilu nenut. Ja ani neviem, ako sa Danik naucil pit vodu z poharika (niekedy tusim okolo 10-11m to zobral konecne na milost).
Drzim palce! 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky