Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu a zkušenost jestli pořídit na koupání „kyblík“ nebo klasickou vaničku.
Katy 32tt
Ahojky,tak my jsme kyblík nekupovali,protože nám přišlo, že je v něm mimi takové skrčené,nenatáhne nožičky pořádně a koupili jsme vaničku…no a dopadlo to tak, že jsme koupali po týdnu ve velké vaně a malá vanička leží v šatně na skříni ![]()
Ahoj Katy,
my jsme pořídili vaničku a lehátko, to je taková klasika. A nakonec jsme od známých dostali i kyblík - je super, mimi si v něm připadá jako v bříšku, je krásně uvolněný. Taky ta poloha mimča a teplíčko pomáhaj na prdíky
Takže u nás to vypadá tak, že koupem většinou v kyblíku (bez mýdla) a tak jednou do týdne ve vaničce prcka vydrbem mýdlem a trénujem plavání.
Kdybych si musela vybrat, nechala bych si kyblík a kombinovala s velkou vanou, což nás do budoucna vlastně čeká, že jo, až Ondráš povyroste ![]()
Měj se príma,
Danča
řeším tento problém:
Katy 32tt
Ahoj Katy,
pokud máte opravdu takový problém s místem a nemáte vanu, tak já bych od začátku šla do vaničky. My koupeme od začátku ve vaničce, kterou mám teda danou do vany a koupeme v ní pořád - a to už máme rok. Malá se ráda čvachá ve vodě a přece jenom do té dětské vany napustím méně vody než do vany klasické, i když potřebujeme větší hloubku právě na to blbnutí. Máme koupenou starší vaničku po několika dětech, protože ty starší vaničky jsou o dost větší než ty nové. A pokud máte jenom sprchový kout, tak vidím vaničku jako jediné řešení. Až ji nebudete potřebovat (dítko se bude sprchovat), tak ji můžeš klidně někomu prodat nebo dočasně doma uskladnit na skříni, ve sklepě apod. než příjde na řadu dítko další
.
Míša
Ahoj Katy,
taky jsem resila jak koupat, mela jsem pujcenou klasickou vanicku, kterou jsem musela vratit, tak jsem zaimprovizovala
a malou koupala ve skopiku na nadobi
Svete div se, koupem v nem do dnes Aje se to desne libi, sedi v nem a sploucha vsude dokola, tak uvidis… No a jinak chodime do bazenu, tak si uzije i te „velke“ vody ![]()
""http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10717;104/st/20050131/n/Andrejka/dt/7/k/f3a2/age.png:http://tickers.TickerFactory.com/…f3a2/age.png
Ahoj,
přesně tenhle problém jsme řešili taky, vanu nemáme,máme jen sprchový kout a k tomu máme malý byt, kde nemůžeme mít kdejaké zbytečnosti.
Možná mě někdo odsoudí, ale dělala jsem to takto.
Po příchodu z porodnice, tak do 2 měsíců jsem malou koupala normálně v umyvadle. Bylo to fajn, jsem po císaři tak jsem se nemusela nějak zvlášť ohybat a koupání mi nebylo nijak nepříjemné. No a pak jsme koupili lehátko a malou sprchujeme.Koupání ve velké vaně máme taky vyzkoušené, to jsme zkoušeli u rodičů, a jak nám říkali, že když jí jenom sprchujeme tak bude mít strach z vody, tak to se taky nekoná, vodu naopak strašně miluje.
Žádnej strach, nějak bylo, nějak bude, holt malý byt, tak musíš najít jiné řešení.
Pa
Ahoj, ja bych doporucila spis vanicku, my mame oboji ale v kybliku nam to nejde, hlavne zpocatku se musi drzet halvicka a nam to proste nejde, asi jsme nesikove
Ve vanicce je to supr a mimi si ji uzije vic a take dyl.
Misa a Nelinka
My ze zacatko sprchovali,jak nas naucili v porodnici,ale pak z nej zacal byt cvalda a toz jsme koupili lehatko a koupeme v nasi vane- mame celkem malou vanu Ravak Avokado,pac mame taky maly byt..
kyblik jsme si ted pujcili,ale Vitek tam vubec nevypada jak ty deti na obrazku,nema sice zatate pesticky,ale neuziva si to moc. asi neni kyblikovej typ…
no to jsem ti asi moc neporadila.
asi bych si pujcila kyblik,ale az nepujde sprchovat,pac ta hlavicka to neni jen tak ji drzet..
Ahoj,
myslím, že je to jedno, jde o to, aby vám bylo pohodlně (pokud možno oboum
). I Dr. v porodnici to tak říkali.
My jsme koupali cca do 2-3m v malé vaničce, pak jsme přešli na velkou a pohoda. Kyblík jsme nezkoušeli, ale logicky mi přijde, že dítě musím celé vytáhnout, abych mu umyla i zadeček - a to mokré klouzající tříkilové miminko versus nezkušená maminka ..... (určitě se to časem všechny naučí, ale mě přišla pohodlnější ta vanička) ![]()
Bubu
Ahoj,
tak my měli kyblík i vaničku. V kyblíku jsem zkoušela jen párkrát koupat, ale nějak mi to nešlo, tak jsem koupala ve vaničce. Teď koupu ve větší vaničce.
Jana
Ahoj,
měli jsme stejný problém jako vy: malý byt a sprch. kout. Máme vaničku z Ikey (190 kč) a půjčený kyblík. Naše holčička (2,5 měs.) má ráda oboje, ale kyblík zachránil několik dní s bolavým bříškem. Adélka křičela naplno, kroutila se jak žížalka a jediné místo, kde se usmívala, byl právě kyblíček napuštěný vodou. řekla bych, že v kyblíčku je „pohyblivější“ než na lehátku ve vaničce (v kyblíčku hopkuje a plácá ručičkama).
Olivia
Ahojky.
Já jsem si kyblík půjčila ale vůbec jsem Honzíka neumyla. Nezvládla jsem držet hlavičku a umejvat ho. No a abych umyla prdítko, jak už bylo psáno výše, vytáhnou mokré mimčo jednou rukou a druhou umejvat. Asi taky nejsme kyblíkový tip. Nám víc vyhovuje vanička. A taky si myslím, že z kyblíku brzo vyroste? ![]()
Hezké pokoupáníčko ![]()
Kuřátko a Honzík
Ahoj!
My jsme koupali v kyblíku a všem se nám to moc líbilo (mě, manželovi i malému). Zezačátku to je trochu složitější - než si člověk zvykne, ale pak je to sqelé. Teda záleží i namiminku, věřím, že ne každému se v kyblíku bude líbit.
Po příchodu z porodnice jsme byli u koupání s manželem oba - jeden držel hlavičku a druhý myl miminko. Vůbec není pravda, že by se mimi muselo celá vyndavat kvůli umytí zadečku - prostě strčím ruku do vody a zadeček mu umeju v kyblíku. Po pár koupání jsme to už zvládali každý sám. Navíc jsme od 4týdnů začali s plaváním ve velké vaně a pak jsme to obden střídali nebo dopoledne jedno a večer druhé.
Kyblík jsem pořizovala hlavně kvůli tomu, že jsem si nedokázala představit manipulaci s vaničkou - v koupelně nebylo místo, kde bych pak malého mohla osušit a obléknout a do pokoje, kde byl přebalovák to bylo z koupelny dost daleko. Nosit do pokoje vaničku s vodou si taky neumím představit (hlavně po porodu by to byl asi zážitek). Takhle si vzali kyblík s vodou do pokoje, na koberec dali deku, na to přebalovací podložku a osušku a z kyblíku s malým honem do osušky.
Není pravda, že se mimi v kyblíku nemůže dlouho koupat - voda v něm vydrží dlouho teplá, myslím, že dýl než ve vaničce, kde je vody po dně. A malého jsme v kyblíku koupali přesně 8 měsíců a to to nebyl žádný drobeček.
Výhodou kyblíku je i snadná přeprava, docela hodně cestujeme a v autě se vždycky místo na kyblík našlo, a i když jsme někam přijeli, nemuseli jsme zkoumat, kde budeme koupat…
Jsem zastánce kyblíku, myslím, že to je hodně vidět
, ale máme s ním jen dobré zkušenosti. ![]()
Kita