Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím nemáte někdo radu jak pomoci 9m. miminku s opakovanýma zaněty oušek?Malí trpí zadní rýmou kterou je těško včas podchytit ,prostě jako by se nic nedělo a najednou horečky a jedem na píchání.Za poslední 3m má tretí antibiotika ,mam strach aby mu to neublížilo .Jak mu pomoc??? Samozdřejmě odsávame a zvlchčujeme mořskou vodou .Nevíte není něco na potporu imuniti?Pokažde ho u toho bolí taky v krku.Je to na zbláznění .Na kontrolu jdeme až v pondělí tak snad něco doktorka poradí ,mě ale zajíma vaše skušenost co jste kdo dělal pokud jste měli stejný problém?Moc děkují všem co se ozvou a všem přeji aby to jejich mimiska minulo.
ahoj Marmar,
ja s tim mam zkusenost pouze takovou, ze jsem osobne jako mala mivala tyhle zanety casto, a naposledy jsem ho mela pred rokem. Mimi by nemelo nastydnut (ja vim, radi se to, ale jak to zaridit)., nosit neustale cepici, Ja mam oslabenou imunitu, s tim to pry souvisi, tak se zkus zeptat dr. co podavat tak malemu mimi na zvyseni imunity. Pichani boli primo pekelne, ja jsem malem dala doktorovi facku (byl to reflex), a co teprve jak to musi bolet male miminko.
Kdyz jsem byla mala bouchala jsem tak dlouho hlavou o polstar az mi to samo prasklo. Asi jsem ti moc neporadila, je to jen ma osobni zkusenost. Je to trochu zmatene. At to tve mimi uz nepotka.
R.
Ahoj holky, byli jsme dnes s 2,5 letým synem na ORL pohotovosti, píchli mu ouško (byl tam teda manžel, tak se s paní dr moc nepřel). Prcek má rýmu, jinak nic (nemá kašel, žádné horečky, jí normálně, je akční). Na záněty docela uší trpí, když má rýmu, má to i starší syn. Nikdy nám však nic nepředepsali, pokud nepíchali, že to bylo na hraně, tak jen kapat do uší Otobacid a když píchli, tak kapat do nosu a jinak nic. Někdy, když to byla hnisavá a zacpaná rýma, tak max. Pamycon. Dneska byla na pohotovosti starší paní dr. a nechtěla dát pamycon, že s ním nemá dobré zkušenosti (my ale jo) a předepsala ATB Amoksiklav. Chci se zeptat na vaše zkušenosti, jestli u dětí, kterým píchli ouško, dáváte ATB? Jde mi o to, že tím nechci prcka zbytečně zatěžovat, když to nevidím jako nutné, žádný stěr mu nevzali a já v podstatě nevidím důvod. Po píchnutí je malý klidný, hezky spí, rýma není nijak šílená. Říkala jsem si, že ATB zatím dávat nebudu, až pokud by se stav nezlepšil, což zatím nevypadá. Dřív se dávaly ATB běžně po píchání uší (měla jsem je jako malá každý měsíc), dnes už se to nedělá, tohle je naše první zkušenost. Co si o tom myslíte vy zkušené? Díky
Na ORL dle kliniky mohou zjistit, zda-li je zánět virový či bakteriální, takže po píchnutí atb mohou být, ale i nemusí (je-li to virové). Sféry se nedělají.
Já to zažila zatím jen 1× s mladším, ATB jsme dostali, taky Amoksiklav, pokud si dobře pamatuju. Ale syn měl tehdy docela vysoké horečky, bylo mu fakt mizerně, žádné jiné příznaky neměl. Nic jiného jsme nedostali, jen doporučení proplachovat ucho heřmánkem.
@Lemuska píše:
Na ORL dle kliniky mohou zjistit, zda-li je zánět virový či bakteriální, takže po píchnutí atb mohou být, ale i nemusí (je-li to virové). Sféry se nedělají.
a co bys teda doporučovala? Žádné zjištění, zda vir či bakterie neproběhlo, tak se mi nechce ládovat ATB zbytečně ![]()
@mischelinka Naše holky dostali atb třeba až po druhém píchnutí. Je blbý, že na těch ambulancích narazíš vždycky na jiného doktora a každý má jiný názor. Já měla vždycky pocit, že se teda snaží jít cestou nejmenšího odporu. Ale stalo se mi i to, že jeden doktor něco napsal a další mi za týden řekl, že to pro tento věk dítěte není vhodné a napsal něco jinýho
Není nad to, chodit pořád na stejné místo, ale zrovna s ORL to není moc reálné…
U nás to způsobila školka, ze které jsem malou zase odhlásila… co bude za 1-2 roky, až zase nastoupí - pravděpodobně obě - z toho mám hrůzu už teĎ ![]()
@Lemuska píše:
Rýmu má žlutou? Hnisavou? Jinak nemá Pamycon opodstatnění.
tak čirá úplně není, ale zase ani taková ta hnisavá. Spíš jako problém vidím, že to má ucpaný, nejde mu smrkat, tak proto se to dostalo do ucha. Trpím na to taky, když mám rýmu, tak moc nesmrkám a co nám na to pomáhá je jedině Pamycon. Neberte to ale tak, že na každou rýmu dáváme Pamycon, jen pokud to jde opravdu do toho ucha
@Aries6 právě, na pohotovosti (a že ucho bolí vždycky jak na potvoru v noci) je pokaždé jiný doktor, jezdíme tam i se starším a nikdy nám ATB nedali. Teď poprvé a to syn nejeví jiné známky než obvykle, tj. žádné horečky apod. ![]()
@mischelinka Jinak já bych měla strach atb nedat
Ono zase často Pamycon a Otobacit taky nejsou žádný mňamky…
@Samamama nám zase pokaždé říkají, že do píchnutého ucha žádnou tekutinu, vodu… a horečky třeba chápu, i když i tma by to možná šlo řešit jinak než ATB. Nejsem doktor, takže se mi těžko rozhoduje, jen prostě selským rozumem nechci zbytečně cpát ATB.
@mischelinka Jinak teda mám na doporučení svojí doktorky kapky Audiron od Energy, ale zatím nebyly potřeba, tak nemůžu napsat. Ale až zase budu mít podezření na uši, tak budu doma dělat psí kusy než pojedu na ORL. Bylo to neskutečně šílený období…
V cizině se prý nepíchá a nechává samo prasknout. Ale to prý zase způsobuje větší trhliny a nebezpečí ohrožení sluchu, tak si vyber.
Naše dětská udělala dcerce stěr z hnisu, co tekl z ucha, ať aspoň víme, co tam má za bacil a z čeho to měla…
@Aries6 píše:
@mischelinka Jinak já bych měla strach atb nedatOno zase často Pamycon a Otobacit taky nejsou žádný mňamky…
a proč bys je měla strach nedat? Pamycon teď nedávám, ani Otbacid. Prostříkávám jen nos mořskou vodou a pak nějakým Olynthem. Mě přijde, že se dneska ATB dávají často, a nezjišťuje se, že je k tomu důvod. Jendou jsem byla se starším synem u doktorky, že ho hrozně bolelo v krku, jestli nemá náhodou angínu. Nikde žádné čepy ani zarudnutí, ale bolelo ho polykání. Dr. koukla a říkala, že má velké mandle, že je to angína. Upozornila jsem ji ale, že má velké mandle od narození (po manželovi) a jestli by neudělala stěr. Stěr udělala, napsala nám rovnou ATB a že mám druhý den zavolat. Druhý den jsem volala a angína to nebyla. Nicméně prý můžeme ty ATB dobrat, teda spíš musíme. No, nedávala jsem je. Ale to je něco jiného, tady trochu váhám a proto se ptám zkušenějších.
@mischelinka nevím co tam ta dr. viděla nebo neviděla. Oni to mohou poznat pohledem, (jasně, ne vždy). Ráno bych tam asi zavolala a dělala hloupou a ještě bych se vyptala co a jak nebo možnost číslo 2. dala bych je pokud by byly teploty nebo ucho bolelo i třetí den po píchnutí (osobně bych na to neměla odvahu, nehledě na to že atb už asi máte naředěné a nevím jak je expirace po tom naředění).