Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Byli jsme s 2,5 synem na pohotovosti před týdnem. Ač ani neplakal bolestí - vlastně doma říkal, že ho bolí hlava a až po dotazu kde ukázal na ucho. Takže jsem byla překvapená, že to Dr. chtěla píchat. Dělala to nějak nadvakrát, dvěma různými „jehlami“, do ela brutus…
Bylo to ze středy na čtvrtek. Byli jsme na kontrole v pátek, pořád u ucha hodně teklo, měli jsme stále čistit kysličníkem nebo borovoj vodou a kapat pamykoinové kapky. @Lemuska tak nevím, je mi z laického hlediska také divné něco kapat do píchlého ucha, ale kromě pohotovosti nám to řekli i na našem ORL. V pondělí to pořád teklo, tak už dala Dr. stejně antibiotika. Má i rýmu, kapalk jsme taktéž pamykoin a nasivin na uvolnění. My a starší jsme měli laryngitidu, tak to asi bylo virové, ale stejně jsme se ATB neubránili. ![]()
Je fakt zajimavé, že každý doktor léči jinak..
Já chodila ke dvům ušním lékařům a i sam jako dítě jsme měla časté záněty uší, i 3 krát nějaké oeprace, jak se dávaji nějaké trubičky, atd. nikdy! jsem si nic nesměla kapat..
Teď mám dva kluky staršího 6 let, ten měl 3 krát uši píchlé, nic nekapat a bral antib.. to stejné durhý chlapeček teď měl 14 měsíců a nezávislé jiný doktor stejný postup.. Píchl, antb..
Rozhodně je dávej. Manžel taky dělal hrdinu, že dávat ne, dokonce se zhádal s doktorem, protože on ikdy nedostal- ale asi i zánět je zánět a záleží kde přesně v uchu.. No a na kontole mu píchali znova atb dostal..
@Levandule121 chudák malej
Nechápu, že v dnešní době to ještě píchají bez umrtvení
obzvlášť u dětí.
@Lemuska Já si nějak nedovedu představit to umrtvení. Jako dítěti mi píchali ucho mockrát a bylo to jen takový bodnutí, za pět vteřin ani ne bylo po všem a úleva. To se jako nějak rozkapává? Nepřipadá mi, že kvúli takovýmu okamžiku to má cenu. Nechci rýpat, jen jsem zvědavá, jak se to dělá teď.
@Marfuscha jo, jedna kapka do ucha. Dceři taky párkrát píchali ouško, a umrtvením ani nezaplakala, bez umrtvení ječela ještě hodinu po (a dcerka není žádný bolestínek). Jedna kapka nikoho ani moc nezdrží.
@Marfuscha píše:
@Lemuska Já si nějak nedovedu představit to umrtvení. Jako dítěti mi píchali ucho mockrát a bylo to jen takový bodnutí, za pět vteřin ani ne bylo po všem a úleva. To se jako nějak rozkapává? Nepřipadá mi, že kvúli takovýmu okamžiku to má cenu. Nechci rýpat, jen jsem zvědavá, jak se to dělá teď.
tak já o umrtvení ani nevím, že se dělá a že to jde. Ale teda příště se na to zeptám. Sice je to chvilka, ale bolí to jak kr… Sama mám bohaté zkušenosti z dětství a horší bolest neznám. Tak potom nechápu, když stačí jedna kapka, že se to nedělá automaticky.
Jinak holky, u nás posun. V noci jsme pohotovost navštívili ještě jednou, tentokrát se starším a taky píchnuté ucho a taky vyfasoval ATB. Když už, tak už
@Marfuscha píše:
Teda tak u syna bylo to píchání teda hrozné!
On opravdu není bolestín (na rozdíl od staršího bráchy je opravdu v pohodě). Je mu přesně 2,5 roku, takový drobeček - Možná ani ne 12 kg. Právě si ani zvlášť nestěžoval po cestě na tu bolest. A Dr. mu to tam bodla, všelijak s tím kroutila, on chudák hysterák. Potom vzala jinou tu jehlu a opět s tím v uchu nějakou dobu kroutila. On řval potom z plných plic ještě přes půl hodiny.
Kdyby byla možnost znecitlění, tak to bych tedy brala všemi deseti!
Staršímu píchali ucho jen 1×, ve 4 letech. Jel s ním manžel, ale říkal, že po píchnutí okamžitá úleva a už ani slza. Tak nevím, co dělala Dr. s tím naším malým. ![]()
@Lemuska píše:
@Marfuscha jo, jedna kapka do ucha. Dceři taky párkrát píchali ouško, a umrtvením ani nezaplakala, bez umrtvení ječela ještě hodinu po (a dcerka není žádný bolestínek). Jedna kapka nikoho ani moc nezdrží.
Tak to tedy příště píchání bez toho nedovolím. Díky za info. ![]()
@mischelinka píše:
Jinak holky, u nás posun. V noci jsme pohotovost navštívili ještě jednou, tentokrát se starším a taky píchnuté ucho a taky vyfasoval ATB. Když už, tak už
Ach jo.
TAké jsem se toho bála jako čert kříže. Nakonec doufám, že to starší nechytil, teď ve čtvrtek odjeli s manželem na hory, tak snad už to nechytne.
@Levandule121 píše:
Teda tak u syna bylo to píchání teda hrozné!On opravdu není bolestín (na rozdíl od staršího bráchy je opravdu v pohodě). Je mu přesně 2,5 roku, takový drobeček - Možná ani ne 12 kg. Právě si ani zvlášť nestěžoval po cestě na tu bolest. A Dr. mu to tam bodla, všelijak s tím kroutila, on chudák hysterák. Potom vzala jinou tu jehlu a opět s tím v uchu nějakou dobu kroutila. On řval potom z plných plic ještě přes půl hodiny.
Kdyby byla možnost znecitlění, tak to bych tedy brala všemi deseti!Staršímu píchali ucho jen 1×, ve 4 letech. Jel s ním manžel, ale říkal, že po píchnutí okamžitá úleva a už ani slza. Tak nevím, co dělala Dr. s tím naším malým.
Chuděra malá. Bych si tipla, že to nejspíš nebylo úplně na píchnutí (normálně to vždycky lupne jak je ten bubínek vyklenutý hnisem), možná by na to stačila lokální antibiotika, kdo ví
s tím umrtvením…je otázka jestli to anestetikum vůbec na ambulancích mají, dcerce to tenkrát umrtvovali na dětské ORL, na klasické pohotovosti vytasili jehlu, žádná umrtvovačka, naštěstí to ale bylo šup šup, žádné rejpání. Hlavně ať jsou všichni marodi brzy fit ![]()