Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj prosim o zkusenosti a nazory na koupi 1/2 nemovitosti. V dome jsou 2 samostatne bytove jednotky a ke kazde nalezi 1/2 podily na spolecnych prostorach (chodba, sklep, puda, pozemek,..). Vse oficialne vymezeno v KN. Jsou nejake duvody, proc byste do takove nemovistosti nesli a jake to jsou? Mne napada neochota druheho vlastnika podilet se na nejakych vetsich spolecnych rekonstrukcich (zatepleni apod.), nevim, jak by se toto pripadne resilo.
V cem je koupe bytu v dome o 2 byt. jednotkach specificka/horsi/lepsi napr. oproti koupi bytu v malem bytovem dome o 4 bytech?
Budu moc rada za jakekoliv zkusenosti!
Nešla bych do toho
i pokud je to vymezeno v KN, tak stejně byste měli tvořit „fond oprav“ - problém je komín (roční údržba), časem případně střecha, fasáda, okna..
dále - co údržba pozemku? užívání zahrady? má to samostatné vchody, odhlučnění? budete spolu vůbec vycházet? (kdo bydlí v té druhé půlce? hodlá tam bydlet dál?)
pokud jsou to dvě BJ, doufám, že vše máte vlastní - tj. měřidla na plyn, elektřinu, vodu?
topení je drahé a obecně je velký problém, kdybyste třeba ve sklepě měli jen jeden společný kotel?
jak říkám, měla bych fakt obavy…
Ani zadarmo bych neco takoveho nechtela. Takove nemovitosti kupuji jen tragedi - lidi, co o takovych vecech nemaj ani paru.
A nesla bych ani do koupe bytu v male bytovce-jeden z vlastniku prestane platit (nebo i vice)a veskere platby jdou za temi zbylymi, bo plynarny, Cez nebudou energie do spolec. casti domu dodavat zadarmo a do bytu v nich!
V malych bytovkach je taky riziko vetsich oprav-aby ve fondu bylo dost penez, trebas na strechu ci na stupacky. Nebo aby byla vetsina pro uver.
Jak píše @Lucy75
Souhlasím se vším.
Už takhle je každou chvilku diskuze o bydlení rodiče/mladá rodina…a to je v rodině…
Spíše přemýšlím nad důvodem, proč do něčeho takového jít
ale žádný mě nenapadá.
Tak je to takovy kompromis mezi RD a bytem v panelaku. Velke skladovaci prostory, zahrada u domu… @Stevia to nevim, zas tak casto tady nejsem
ale tam jde spise o to, ze rodice kecaji mladym do zivota ne? Stejne tak jsou vsude videt diskuse o silenych sousedech… Jen premyslim nahlas ![]()
@Lucy75 ano meraky jsou zvlast, zadne spolecne topeni, nic takoveho. Kazdy byt ma vymezenou svou polovinu zahrady (nepruchozi). Komin, okna nove, ale casem by to potrebovalo novou fasadu prip. zateplit. Kdo bydli v druhe polovine vime, ale nezname se. Je mozne, ze casem se osazenstvo vymeni
Je spousta starych vil, ktere byly kdysi v rodine ale casem se rozdelily mezi ruzne majitele. Fakt vam to vsem prijde tak strasne?
@moija mám v práci dva kolegy, jeden je ten, co tam má mladý, druhý ten, co byli u rodičů, nemusím to tady ani číst..
tak já vím, bydlet potřebuje každý…
Já za sebe bych do toho nešla…
Mě to přijde jako řadovka. Pokud je úplně všechno striktně rozdělený a moc se nepotkáte, dala bych si akorát dobrýho bacha na technickej stav. Samozřejmě je to risk oproti koupi komplet domu, ale jestli je to jinak fajn varianta, tak bych to asi riskla…
@Stevia aha tak to je jina. A z ceho tedy prosim v tech pripadech kolegu prameni ty neshody? Nejsou schopni/ochotni domluvit se na dulezitych vecech ohledne domu?
@Azeretereza píše: Více
Neni. U radovky mate svou strechu i fasadu. Tady pokud je jeden byt v patre a druhy v prizemi, tak pokud bude neco se strechou, tak to toho v prizemi nemusi zajimat.
@moija no je fakt, že je to jiná situace, jsou v tom děti…zahrada, kdo bude sekat a kdy, kdo bude zalévat a kdy, kdo opraví to a co…
Kdo bude doma když pride opravář…
No jestli vše máte opravdu striktně rozdělené… nakonec i ta střecha se nechá udělat jen polovina…
Hodně štěstí.
@Stevia dekuji, nic zatim nekupujeme, ale je pravda, ze ta konkretni nemovitost se nám hodne libi, tak jsem chtela znat nazory nezaujatych lidi. Sami doma nad tim premyslime horem dolem, ale je treba spousta veci, ktere nas nemusely napadnout.
Opravdu vse je striktne vymezeno, to mi prijde jako jina situace nez ta, co popisujete… ale je to ten pripad, o kterem pise @Tarena, jsou to dva byty nad sebou. Oba byty maji vecne bremeno spolecne zdi a stitu.
U těch společných prostor je to ideální polovina ne o nějaká jasně vymezena polovina? Co komín, střecha, odpady, rozvody vody, topení…? Vlastní nebo společný kotel, bojler…? Můžete si tam x let žít v pohodě, pak se něco poděla, a pokud se nedomluvite, jste v…