Koupě družstevního bytu a převod do OV

Anonymní
27.6.14 10:48

Koupě družstevního bytu a převod do OV

Ahoj,

zalíbil se nám jeden byt, který (až na lodžii :mrgreen: ) konečně jakž takž splňuje naše nároky na stav, rozlohu, lokalitu i cenu.

Je ale v družstevním vlastnictví s tím, že podle RK vůbec není problém s jeho převedením do OV po jeho koupi, ale současní majitelé to nechtějí udělat, že by museli platit nějakou daň. V případě, že bychom na tom trvali, tak to prý udělají ještě před tím než nám byt prodají, ale tu částku (cca 80.000Kč) budou chtít po nás. Potvrzení od bytového družstva pro banku, že k převodu po koupi bytu bez problému po uzavření kupní smlouvy dojde, prý bez problému dostaneme. Můj dotaz zní - je to běžná praxe? Proč vlastně musí platit tu daň oni a my muset nebudeme? Protože hodlají byt prodat? Doporučíte nějakého nezávislého odborníka, který by nám tyto náležitosti ohlídal (s RK ani bankou to řešit nechci) - nevím, zda stačí běžný právník (zda se v tom dost orientuje), nebo lepší nějaká spešl firma - u těch ale zase nechceme využít všechny služby typu ocenění, kontrola technického stavu nemovitosti atd., protože to jsme schopni zvládnout levněji, nicméně zrovna tuhle právní stránku bychom rádi ohlídali s opravdovým odborníkem. Co se týče bytu - je v asi 15 let starém domě, většina bytů je tam již v OV (koukala jsem do katastru), ale část stále patří družstvu.

Na co si případně ještě dát pozor? Díky :kytka:

Sorry za anonym, ale je to osobní téma ;-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20767
27.6.14 10:50

Je to běžná praxe, setkala jsem se s tím už několikrát, když jsem pomáhala v Praze kamarádů, sehnat byt. Jak je to s daní ale nevím. Já bych se poradila s právníkem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102807
27.6.14 10:58

Je to o tom, že dokud je byt družstevní, tak se vlastně podává podíl v družstvu, nikoliv nemovitost a tedy se neplatí daň z převodu nemovitosti. Takže ano, je to běžná praxe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
27.6.14 11:04

My takhle kupovali byt pred rokem a pul. V prve rade jsem si overila na druzstvu, ze prevod je opravdu mozny okamzite (respektive oni to snad prevadeli jen 2× nebo 4× do roka, takze v nejblizsim moznem terminu) a taky ze je zcela splacena anuita. Problem u bytu v DV byl taky s hypotekou - bud se da rucit jinou nemovitosti nebo chtela banka (nase, treba to maji ostatni jinak, ale tohle nam jich reklo nekolik) potvrzeni, ze to do roka urvite do OV prevedeme, a i pak by byly podminky nevyhodnejsi.

Pokud si to dobre pamatuju, snad nekecam, tak pri prodeji bytu v OV se musi statu zaplatit nemala dan, prevod bytu v DV je od ni osvobozen. Pro nas to pak znamenalo par „drobnych“ poplatku tak kolem 5000 druzstvu za to, ze ten prevod vyridi, ale oproti te dani pakatel. Dale jsme si pak po prevodu museli dat pozor na to, ze je pri prevodu z DV do OV potreba podat priznani k darovaci dani. Ta je sice nulova, ale to priznani se podat musi :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1979
27.6.14 11:11

Ahoj, dělám v realitách 10 let a je to naprosto bežné. Zjisti si zda je dum již rozděleny na bytové jednotky tzv. prohlášením vlastníka. Současní majitele by diky převodu do OV platili daň z převodu nemovitosti a to je fakt zbytečné. Hlavne zjistit na družstvu za jakých podmínek a kdy lze převod provést. Klidne napis do zprávy, kdyb jsi neco potřebovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1319
27.6.14 11:20

Dělám na družstvu a je to naprosto běžná praxe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.14 15:10

Díky všem za postřehy :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat