Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No hlavně promyslete, jak to budete mít ošetřené, kdybyste se rozešli. Šla bych do nového a nejmíň 2kk.
Já ti nevím, ale nebylo by lepší si první byt pronajmout? Zkusit spolu žít? Jestli spolu ještě nebydlíte, jako že asi ne, tak můžete při společném soužití zjistit, že si nevyhovujete.
Když si vezmete hned hypo, tak co dál v případě rozchodu? Utáhl by každý sám případnou splátku? A asi bych do toho netahala rodinu, určitě né tedˇ.
@arinecka píše: Více
Jo, to máš pravdu.
Vlastnit něco společně je vždycky na houno, když se vztahy pokazí.
Nikdy jste spolu nebydleli? To mi přijde docela odvážné jít hned do koupě bytu 🫣 ale když už tak brala bych minimálně 2+ KK, v takovém stavu aby se tam dalo hned bydlet. Samozřejmě můžete koupit úplně v původním stavu a udělat komplet rekonstrukci ale to zabere čas a bude to stát peníze navíc a pokud to berete jako přechodné bydlení tak mi to prijde zbytečné ale to musíte posoudit sami 🤷♀️ Hlavně si vyrešte dopředu peníze, kde co dá do začátku, jak budete splácet hypotéku atd. Vlastnictví bytu ideálně napůl ať máte oba jistotu.
Jinak nijak dlouhý proces to není, vyberete si byt, v bance vyjednáte hypotéku a je to. Když je vše v pořádku dá se to stihnout klidně za dva týdny 😀
Takhle, my už spolu bydlíme, ale u partnerových rodičů na domě, což není úplně ideální.. chceme se osamostatnit..
@lucad77 píše: Více
Právě, a ještě do toho tahat finance rodiny. Zkusila bych podnájem, a pak by se vidělo. Jako je pravda, že může být vše ok, a po letech se to pokazí, tohle dopředu nikdo neví, ale první společné bydlení, a hned hypo mi přijde unáhlené.
Nejsem žádný realiťák ani stavař, ale před koupí bytu jsem uvažovala toto:
@arinecka Říkali jsme si, že se prvně sestěhujeme do vlastního a až pak uděláme svatbu
My si prosli i lokalitu - poptali se par mistnich jak se zije, naklady ( kupovali jsme novostavbu a chteli jsme vedet co lidi a lokalita). Zasli jsme do mistni restaurace na jidlo (taky vidis co tam chodi atp). Pak nejake recenze, kouknout na mapy a projit si nejblizsi okoli. Za vas bych sla klidne do 2kk. Kdyz se casem zmeni, ze ani nebude barak, ale jen vymenite za vetsi byt, tak mate slusny zaklad.
@Anonymní píše: Více
Doporučuji 2kk. Ložnice oddělená od obývacího prostoru se hodí, pokud by dítě přišlo dřív, než domek, tak to také oceníte.
osobně bych volil byt před rekonstrukcí, a to z důvodu, že si rekonstrukci uděláte podle svého. Když kupujete byt po rekonstrukci, prodávající si vždy cení rekonstrukce podle jejích nákladů (a přitom není podle vašeho vkusu). Nevýhodou je, že samozřejmě rekonstrukce se může prodražit a to i pouhým časem, který je na ní potřeba (byt už je váš, vše platíte).
Obecně určitě navštívit oblast v různých denních dobách včetně noci, pročíst čísla na zvoncích, pokud by se jednalo o byt družstevní, tak si najít výroční zrávu či účetní závěrku družstva, abyste kromě podílu na družstvu nekoupili také podíl na dluhu atd.
Sla bych do 2kk v paneláku, neni to garsonka a bude nizsi cena nez cihla. Pred rekonstrukcí, tu bych planovala az casem, pokud se vam spolu bude dobre bydlet a vylozene vas v tom bytu bude neco štvát a našetříte si na ní. Dej si pozor, aby do pocatecniho vkladu daly rodiny stejně, abyste se pak nerozchazeli a ty nebyla v minusu… svatbu nechapu cemu by jako pomohla? Do katastru samozřejmě zapiste vas oba jako majitele 50:50. ![]()
Ja bych v prvni rade opravdu sepsala dukladnou smlouvu, co bude kdo vlastnit, ci rodice daji kolik penez, jak se bude resit v pripade rozchodu - prodat nebo vyplatit druheho?
Chapu, ze zamilovanej clovek to neresi a veri na zili stastne az do smrti. Ale fakt tohle je skvely vyresit predtim, kdyz se ty 2 maj radi a vsichni si rozumi.
Ahoj holky,
s partnerem jsme se rozhodli, že si koupíme byt, abychom konečně mohli společně bydlet a posunout máš vztah. Partner již pracuje (je mu 27), já letos dokončím studium (bude mi za pár měsíců 25 let). Počítáme samozřejmě s hypotékou, ale rodiče nás finančně podpoří (část bytu splatíme hned).
Bohužel nemáme s koupí bytu žádné zkušenosti, ani naši blízcí, proto hledám radu zde.. byt bereme jako dočasné řešení (na budoucích 5 let), později bychom rádi usilovali o domeček. Jsme z Brna.
Teď tedy k mým dotazům:
Jak velký byt byste pro tyto účely doporučily? Cenově samozřejmě vychází nejlépe 1kk, ale bojím se, že bychom postrádali svoje soukromí.
Zatím preferujeme velikost 2kk, myslíte si, že je to ideální? Nebo zvolit něco většího?
Je výhodnější/lepší koupit starý byt za nižší cenu a zrekonstruovat jej, nebo se vyplatí koupě nového bytu?
Jaké kroky podniknout před koupí bytu? Je mi jasné, že nejdříve musíme zjistit naši finanční situaci a ujasnit si, na co dosáhneme, na co ne..
Ale kromě hledání bytu na netu a následných prohlídek je co všechno třeba učinit?
Sice to může působit jako hloupý dotaz, ale nikdy dříve jsem se o to nezajímala, a tak opravdu nevím, kde začít, jak pokračovat…ani si nedokážu představit, jak dlouhý tento proces je, než si lidé nějaký byt pořídí.. stěhovat bychom se chtěli ideálně příští léto…
Napište mi cokoli, co Vás napadne/co Vám přijde relevantní, uvítám jakékoli informace.