Kovové stoupačky a pitná voda

8
15.6.14 12:42

Kovové stoupačky a pitná voda

Zdravím, v cihlovém bytovém domě máme stále ještě původní kovové trubky ve stoupačkách pro studenou vodu. Jsou staré cca 50 let, ale olověné snad nejsou. Za plastové je prý vyměníme, až původní prasknou. Je mi jasné, že za ta léta budou trubky pěkně zanesené. Kromě horšího tlaku vody, může to mít nějaký vliv na kvalitu pitné vody? Pili byste takovou vodu? Myslím jako dospělý člověk. Mám si na vlastní náklady udělat rozbor nebo je to zbytečné? Celý byt kompletně rekonstruuju, koupelna, kuchyně, elektrika, podlahy, příčky atd, ale tohle mi to trochu kazí :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8112
15.6.14 12:57

Kupovala bych jen balenou vodu a i z te bych vařila. Nebo nejlepe bych se přestěhovala jinam, kde budou jen plastové stoupacky. A i plastové vododovodni trubky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
915
15.6.14 13:02

Nikdy mě toto nenapadlo řešit, piju jedině kohoutkovou vodu. Pokud jí pijí i ostatní a nemají problémy, tak není co řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
15.6.14 13:02

@mafinn vůbec bych se nebála vodu pít, na kvalitu to nemá vliv :roll: to ta balená je kolikrát větší hnus a těch peněz :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
15.6.14 13:03

Co zkusit rozbor vody a posléze koupit Britu, nebo jiný filtr na vodu? Máme ji a nemůžu si stěžovat:) Stěhování kvůli trubkám je hodně radikální záležitost, jsou ve spoustě domů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
15.6.14 13:17

Někdo mi právě říkal, že to bude mít vliv na tlak, ale nemělo by to mít vliv na kvalitu pitné vody, ale ten ví taky houby :P Pak jsem někde četl, že ty trubky co vedou pod zemí k baráku v městských rozvodech budou v ještě horším stavu a nikdo to neřeší. Asi na tom bude něco pravdy. Jsem zvyklej už léta pít vodu z kohoutku, ale i tady v paneláku už máme plastový stoupačky. Balený vody fakt lezou do peněz a ještě se s nima člověk musí tahat domů a zabíraj místo. Nějakej pořádnej rozbor vody, kterej k něčemu bude, vyjde tak na 10 tisíc. Jinak stoupačky na teplou už máme v plastu, nechápu, proč si to tehdy nenechali udělat všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trudinka
15.6.14 14:43

Také bych se nebála. Olověné být snad ani nemůžou, naposledy se snad z olověného vodovodního potrubí otrávili staří římané někde na jihu Slovenska, a to už je dávno :lol:
My (tedy teď už rodiče) jsme je v baráku měli donedávna a tipla bych si, že to nebude vzácné u starších domů. Tak oni ty plastové trubky také nebudou nic extra…

T.

• Citovat
  • Upravit
30958
15.6.14 15:12
@myskalucka píše:
Kupovala bych jen balenou vodu a i z te bych vařila. Nebo nejlepe bych se přestěhovala jinam, kde budou jen plastové stoupacky. A i plastové vododovodni trubky.

A jsi si jista, ze paterni potrubi [od zdroje po domovni pripojku] je z plastu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13753
15.6.14 15:38

Taky jsme měli kovové trubky a voda byla normální, rozbor by mně ani nenapadl, ale normálně jsme jí pili. Myslím, že kdyby vhodná nebyla, tak by se to vědělo, tcháni třeba mají vodu nevhodnou k pití a musí si vozit v kanystrech.
Rozhodně si nemyslím, že by voda v plastových trubkách byla nějak výrazně lepší, než z kovových. Navíc, jak píšou holky, někde ta voda určitě něčím starým kovovým protéká, na cestě k vašemu domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
15.6.14 15:40

Ono nejde ani tak o to, že je to plast. Dokonce se snad říká, že v plastu se usazují bakterie víc. Spíš jde o to, že už nebyly tak strašně dlouho měněné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
15.6.14 15:51

@Cuddy : to právě bylo myšleno ironicky. Ne všude je vodovodní potrubí v plastu. My všude pijeme vodu v kohoutku, akorat ted ma malej ještě do pul roku kojeneckou a pak už bude převárena voda z kohoutku i pro něho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.8.16 15:34

plastové trubky

@mafinn píše:
Ono nejde ani tak o to, že je to plast. Dokonce se snad říká, že v plastu se usazují bakterie víc. Spíš jde o to, že už nebyly tak strašně dlouho měněné.

to nemusí být pravda. Podle mě ty http://www.technicke-plasty-tribon.cz/…stove-trubky , které mají zvýšenou odolnost vůdči kyselinám atd, tak si nemyslím, že by tam byli. Navíc jsou inertní. To možná měly problém trubky dříve. Teď si to nemyslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí