Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem milovnice kozího sýra (a nejen sýra, např. zmrzliny moc nemusím ale nejlepší co jsem kdy ochutnala byla právě vanilková z kozího mléka). Četla jsem ale, že kozí sýr bych v těhotenství jíst neměla, pro kojence se ale třeba vyrábí různé příkrmy z kozího mléka. Netuším jestli jsou sýry z něj vyráběny zásadně z nepasterizovaného mléka, na obalech to uváděno není. Pokud navíc sýr projde tepelnou úpravou - např. zapečením, vadilo by i přesto kdyby to bylo z nepasterizovaného mléka? Nemluvím o sýrech domácích od sousedů ale kupovaných v obchodech.
Neslyšela jsem, že by kozí mlíko v těhotenství vadilo
a zapečené z nepasterizovaného mléka neva
Já jedla kozí sýry v těhotenství normálně i nepasterizované kozí mléko jsem pila a nijak se to na mně ani malém neprojevilo
Pokud teda nepočítám to, že prcek je prsomil, tam bych možná tu spojitost s kozama viděla ![]()
Obecně plísňové a zrající sýry se v těhotenství nesmějí kvůli listeriím. Dospělému člověku většinou nevadí ani pokud jsou zmnožené, ale plodu to může ublížit. Takže pokud bys ten kozí sýr zapekla, tak je to OK. Z téhož důvodu se nesmí ani syrové maso, já zas byla závislá na sushi nebo marinovaném lososu. Ten losos mě nenapadl, bylo mi po něm pekelně zle a nepřeji ti ty pochybnosti, jestli to nebyly listerie… V té době s tím navíc byla známá Agáta Hanychová (Prachařová),
že měla z toho samého listeriózu. Ovšem mně jako obyčejné těhotné nikdo testy na listeriózu udělat nechtěl. ![]()
Takže sýr klidně ano, ale zapečený! Dobrou chuť! ![]()
Děkuju za odpovědi. Ono asi i u nepasterizovaného je riziko nákazy bakteriemi procentuálně hodně nízké..? Přece jen tam ale asi je. A levandule - sushi mám taky hooodně ráda, ale to opravdu radši na nějakou dobu vynechám. Leda snad zeleninové nebo s bambusem. Hmm, on to vlastně vůbec není špatný nápad protože ta řasa je zdraví hodně prospěšná (alespoň doufám že to stále platí, doporučení dietologů se nějak moc často mění se mi zdá), tak si asi brzo nějaké vegetarianské sushi sbaštím ![]()