Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zdravím všechny… Naší malé se na těle (nejdříve na trupu a krku, nyní v menších ložiscích i na pažích a nohou) objevila tahle vyrážka. nejvíce ji má uprostřed zad, ale poměrně hustý výsev je i v podbřišku a na hrudníčku. Nesvědí. není to ani příliš drsné. Nyní myjeme jen čistou vodou, promazávám Advantanem. Netušíte někdo, co by to mohlo být? krupičku má i kolem úst.
@Krisťa81 A to mažeš Advantanem, aniž bys věděla, co to je? Protože to je kortikoid, ne? Radši bych nejdřív zašla k MUDr.
@JayLee píše:
mela jeden flicek jako lozisko a pak po par dnech tohle?
No první největší flíček měla v předu na hrudní kosti.
Mívá i ekzém. Na ten jsme advantan dostali. Vypadá to trošku jako ekzém, ale ten jim začíná na nohou. Bylo mi řečeno, že je to pouze lokální kortikoid.
@JayLee V noci se docela potí a je to taková uhopsaná divoženka. Nové oblečení měla, ale ne přímo na holém těle. Pak mě napadá jen povlečení. Možná jsem ho měla vyprat dvakrát. To je nové.
Příspěvek upraven 12.01.15 v 20:28
@JayLee A ano, je světlejší typ kůže. I když v létě se opaluje krásně do hněda.
Mě to taky přijde jako kožní plíseň…zapařená kůže, nízká imunita, hodně cukru ve stravě..
Když to poškrábeš, olupuje se to…ten flíček???
@Krisťa81 To je tak nehezká a poměrně rozsáhlá vyrážka, že bych šla na kožní ![]()
@LadyLada píše:
@Krisťa81 To je tak nehezká a poměrně rozsáhlá vyrážka, že bych šla na kožní
Já bych šla taky, právě pokud to není ekzém, ale plíseň, můžou to kortikoidy ještě zhoršit a vlastně ji tím akorát dodávají energii pro rošiřování.
Jsme objednaní na kožní, ale až na pátek. @SIMONA1234 neodlupuje se to vůbec. Je to hladké a přesouvá se to i na ruce a nohy. Jen ty starší flíčky zdrsněly a postupně světlají a ustupují.
@JayLee A dozvěděli jste se od Dr. co to vlastně je? Já když jsem tam byla s malou minule s něčím podobným, (ale začalo to na zadečku a nevyhrotilo se to tak moc) tak mi vlastně neřekla o co jde. Prý to vypadá na atop a dostali jsme Advantan. Další vyrážky už začínaly jen na nohou. Poslední týden děti koupával tatínek a je dost možné, že to prostě neřešil. Když je koupu já vysleduju hned kdejaký pupínek a hned mažu. Nechtěla jsem mu hubovat, že mi to neřekl hned, jak se objevilo první ložisko. Všimla jsem si toho, když jsem dcerku oblékala. V týdnu je oblékám ráno při tlumeném světle a taky jsem to musela přehlédnout. ![]()
@Krisťa81 pokud mazes kortikoidy a nepomahaji ani malinko, tak to bude nejspis neco jineho než ekzem. Ale ten zminovany locoloid jsou take kortikoidy. U nich pozor, nesmi se mazat moc dlouho, i kdyz jsou slabe a lokalni… S vlastni vyrazkou neporadim. Snad jen, jestli dcera nemela neco noveho k jidlu. Mohla by to byt alergicka reakce. Nebo neter ma podobne fleky po styku se psem - ma na nej alergii. Ale zase jsem zpet u toho, ze zde by byl videt pozitivni vliv kortikoidu. Teda pokud neni vlivu alergenu vystavena trvale…
Tak už se to na těch zádech znatelně zklidnilo a už se to ani tolik nerozlízá. Zítra jdeme na kožní, tak pak dám vědět, co nám bylo sděleno.
Zatím všem děkuji za reakce! ![]()
Tak jsme byly v pátek na kožním a je to viróza. Název si nepamatuju, na konci je rosea. Nechala nám Advantan k použití v případě, že by to začalo svědit. Takže ani ekzém, ani plíseň. Odezní to samo, ale může to trvat několik týdnů i měsíc. ![]()