Neštovice- můžeme nakazit těhotnou?

46
11.1.15 10:21

Neštovice-můžeme nakazit?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně neštovic..nedávno jsme se viděli s holčičkou, které se asi týden poté rozjely neštovice. Od toho setkání je to asi 14 dní. A teď se máme potkat s příbuznou, která je těhotná. Četla jsem, že děti jsou infekční, až když jim začnou teploty a pupínky, ale taky, že pro těhotné jsou neštovice nebezpečné..ta holčička byla v době našeho setkání v pořádku a naše děti jsou zatím taky. Myslíte, že je tam nějaké nebezpečí z naší strany pro tu těhotnou paní? díky za odpovědi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
11.1.15 10:23

No ve vyjímečných případech je inkubační doba až tři týdny. Většinou je to ale těch 14 dní. No pokud paní neštovice neměla nebo měla slabý průběh je to pro ní riziko. Jo a děti jsou nejvíc infekční právě předtím než vyrazí pupínky. Proto se to tak hodně šíří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
11.1.15 10:24

Ale jestli se holčičce rozjely až týden potom, tak myslím, že to zas tak horké nebude. To je dlouhá doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
11.1.15 10:24

No infekční jsou právě i když ještě žádné příznaky nemají.
Pro těhotnou jste nebezpeční, pokud ona sama neštovice neměla.

Dcerka měla neštovice, když jsem byla těhotná, já je jako malá měla, takže bez potíží. Chlap je jako malý neměl, takže je od dcery chytil a nebylo to nic moc. Ale aspoň nebyl těhotný. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32894
11.1.15 10:29

Infekční jsou nejvíc 3-4 dny před výsevem a potom dokud jsou puchýřky (když jsou na všech stroupky, obvykle po 8-10 dnech tak už ne). týden před výsevem to tak horké není (i když holčička už byla v inkubační době). Obvykle pak od nákazy se neštovice projeví po průměrně 14dnech. A hlavně neštovice jsou nebezpečné pro ty těhotné, které neštovice neprodělaly.

Zrovna máme za sebou dvojté neštovice. Starší se nakazil ve školce (byl tam dva dny, takže vím kdy) a osypal se po 15 dnech. Mladšímu se neštovice projevily přesně 14dní od osypání staršího. Malej měl ale slabý průběh, takže je možné že je chytí později ve školce zas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
11.1.15 10:32

Právě - holčičce to začalo až minimálně týden po našem setkání, tak by mě zajímalo, jestli teoreticky už mohla naše děti nakazit…aspoň bychom už to měli za sebou…ale jak jsem tady četla jinde, není to asi nic moc, že? (od sebe už si to nepamatuju..)

a teplota přijde až s pupínky nebo ještě před?? řeším pořád tu rodinnou akci..je to zrovna taková dost nečekaná komplikace…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
11.1.15 10:37

Jak bylo psáno, holčička je v sobě možná měla, ale sama asi ještě infekční nebyla. To je až tak 3-4 dni před výsevem. Teplota může být a nemusí. Většinou je dítě unavené a má zvýšenou teplotu a pak jsou pupínky. Některé děti mají teplotu i tak, některé mají jen pupínky. Některé o tom ani neví, některé mají pupínky všude a propláčí dny. Hlavně to není žádná sranda nemoc, po prodělaných neštovicích je potřeba pořádná rekonvalescence, imunitní systém se musí vzpamatovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32894
11.1.15 10:38

@Dofi u nás u staršího teplota až s pupínky (druhý a třetí den horečka, on měl horší průběh, bere kortikoidy). Ale obvykle bývá už před výsevem, den dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58833
11.1.15 10:51

@Dofi co vím, tak neštovice jsou infekční 1-2 dny před výsevem, nedávno jsem to hledala kamarádce. Takže pokud se holčičce objevily týden po vaší návštěvě tak bych byla v klidu, ale pro jistotu se příbuzné zeptejte, jestli už neštovice měla a hlavně záleží jak je dlouho těhotná. Neštovice jsou pro těhotnou, pokud je neprodělala, nebezpečné v 1.trimestru, kdy se miminko vyvíjí a potom koncem těhotenství před porodem.
Před 3 roky dostala neštovice dcera, když jsem byla asi v 6tt a následně po ní syn, takže celý 1.trimestr jsem měla doma děti nemocné neštovicemi. Zjišťovala jsem si co to pro mě znamená. Tím, že jsem je prodělala, jsem to nijak neřešila a o děti se normálně starala.
Ohledně průběhu záleží na dítěti. Dcera byla unavenější a vypadala nemocně asi 2 dny, kdy se jí objevili pupínky teplotu měla zvýšenou jenom asi 1 den, před tím vůbec nic ;) Syn se taky první osypal a teprve potom se objevila teplota a únava

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
458
11.1.15 12:30

Vaše děti nakazit klidně mohla. Já ksem teď těsně před porodem také chytla infekční dětskou nemoc neštovicím podobnou a můžu Vám říct, že v těhotenství vážně nic moc. Určitě bych o tom těhotnou informovala a předem se domluvila, jestli se setkáte nebo ne. Rodit půjdu ješte s vyrážkou a jsem z toho hodně nešťastná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32894
11.1.15 13:19

@petraw ono u těch neštovic je problém v tom, že to není jen nepříjemné, ale že to může způsobit potrat nebo poškození plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
11.1.15 18:32

Ano, to je jasne. A pokud bychom se videli jen dospeli, to neni problem? Oba s manzelem jsme nestovice meli jako mali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí