KPS - Dilatace ledvin

dornicka
29.3.10 15:34

KPS - Dilatace ledvin

Ahoj holky, dnes jsem byla na screeningu III. trimestru a doktorce se trochu nezdály ledviny, respektive „ledvinové pánvičky“ (prý je to v normě a u kluků častější, ale chce mě ještě znovu vidět na UZ za tři týdny). Ve zprávě mám napsáno: KPS vlevo 7,5mm, vpravo 7,2mm. Jsem 31+1tt.
Prosím, co to vlastně znamená? Děkuju moc!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17180
29.3.10 15:47

ahojky nevím co jaká jsou další rizika u plodu, ale mojí dceři toto diagnostikovali po porodu. Doktorka mi vysvětlila že uvnitř ledvinové pánvičky je jakoby dutina a nebezpečí spočívá v tom, že by se vní mohla hromadit moč. Byly jsme sledované na UTZ po šestinedělí, tam to bylo stejné a pak v půl roce už bylo vše ok. V proodnici mi řekli, že se to většinou spraví samo. :wink: Držím palce ať je vše v pořádku :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3136
29.3.10 16:37

ahoj,
Honzík měl taky na jedné straně kolem 7mm a zjistili mu to teda až po porodu…sledovali ho a pak jsme musel na kontrolní sono do fakultky…a má to už v pořádku :dance:
musí se to sledovat kvůli hromadění moči a případnému zánětu - takže jsem musela malýmu měřit teplotu a kdyby měl zvýšenou, musela bych vzít moč na rozbor…ale většinou se to samo spraví :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3432
29.3.10 17:40

Taky jsme to měli, teda měli jsme to napsané ve zprávě z kontroly kyčlí v 1. měsíci po porodu, tuším,že to bylo taky něco kolem 7mm, na kontrole ve 3 měsících už bylo vše v pořádku. Určitě to bude i váš případ, jen se to musí pohlídat, no… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7267
29.3.10 19:40

tak co to znamena uz tu holky rekli. nic to neni v takovemto pripade , vetsinou se to pak brzo po narozeni upravi. Synovi to diagnostikovali ve 32tt a mel to pak porad, ze uz je to OK nam rekli na kontrole ve 3 mesicich. tak zadny strach :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5262
29.3.10 20:52

holky, mě doktor řekl,že má mimísek jedu ledvinu větší, neřekl pánvičku … že to za týden zkontroluje, byla jsem v šoku a na nic se ho nezeptala, co si o tom mám myslet, neslyšeli jste o tom?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dornicka
29.3.10 21:11

Moc všem děkuju za podporu, snad bude mimísek v pořádku! Jsou to šoky, z každé kontroly něco :roll:

• Citovat
  • Upravit
1317
30.3.10 19:45

Ahoj Dornicko, našemu malému to taky diagnostikovali okolo 31. týdne. Ta dilatace byla okolo 5 mm na obou stranách a teď jsem byla na kontrolním UTZ po třech týdnech a dilatace je minimální. Doktor říkal, že je to u kluků častější a že se to ještě zkontroluje po porodu. Takže bych to teď neřešila, ikdyž vím, že to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dornicka
31.3.10 09:34

Děkuju moc Pimpi, tak ať jsou naši kloučci zdraví jako boučci :wink:

• Citovat
  • Upravit
8114
31.3.10 09:59

Ahoj Dornicko, uklidním Tě. Mám dceru- 13 let. Máme diagnostikovanou dilataci dutého systému levé ledviny. Diagnostika byla v porodnici po porodu. Dcerku jsme hlídali, kdyby měla teploty, aby nešlo o zánět(jak psaly holky výše). Chodili jsme na kontroly každé 3 mešíce, pak po půl roce, pak po roce a od 7 let chodíme „když si vzpomeneme“ tak po třech letech, jen mrknout, zda se nález nehorší. Nikdy neměla žádné problémy, záněty ap… Dělala gymnastiku, aerobik a hraje basketbal. Nijak jí to neomezuje ani neohrožuje na životě. Doktor mi jednou vysvětlil, že pod kontrolou zůstává takové dítko, že by mohlo dojít k většímu rozšíření, případně nějaké překážce v odtoku moči a pak by mohlo dojít k poškození ledviny. Když je tahle odchylka u dítka v péči, tak se hlídá a případně se může zasáhnout, aby dítě nepřišlo o ledvinu. Také mi vysvětlil, že dříve se toto nekontrolovalo a proto dnes jsou spousty lidí, kterým funguje jen jedna ledvina a přijde se na to, až jsou s tou fungující nějaké problémy, že ta druhá je nefunkční…(to jen na vysvětlenou, člověk může žít poze s jednou ledvinou). Ale nemůžu souhlasit s holkama, že se „to spraví“. V Brně na dětské klinice, kde jsme podstoupili některá preventivní vyšetření(zda není zůžen močovod nebo překážka, která by způsobila městnání moči a tím rozšíření dut.systému, protože to se ultrazvukem nezjistí, na to je potřeba kontrastní látka, která přesně vyznačí průtok ledvinami a močovody) mi bylo vysvětleno primařem( ke kterému dodnes chodíme), že "zlepšit se to nemůže, jde o rozšíření, které je nevratné- může se pouze zhoršit(zvětšovat), a nebo zůstat stejné. Proto buď ráda, že to u miminka zjistili a může být pod kontrolou, a ty v klidu, že kdyby něco, je dost času na řešení… Ale chápu Tě, že jsi vystrašená..nebudu popisovat mé pocity, když mě propouštěli z nemocnice a doktorka na půl pusy řekla, že dítě má špatnou ledvinu, máme přijít na kontrlolu a víc mi řekne doktor v nefrologické poradně :nevim: :cry: :cry: Tehdy jsem myslela, že se zhroutím. Dnes když se podívám zpětně, lituji, že jsem té doktorce tehdy jednu nepraštila :twisted: takle vylekat novopečenou maminku(a kdoví kolik jich bylo přede mnou a po mě)… :-) přeji zdravíčko pro miminko a Tobě pohodový a rychlý porod. :mavam: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
31.3.10 10:06

Máš pravdu Birmi, hlavně, že se na to přišlo včas a budou mi malýho hlídat, kdyby nedejbože něco. Jsem ráda, že je tvá dcera v pořádku! A děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
7.7.10 15:14

MIlé dámy, moc díky za töto téma a za povzbudívé příspěvky. Zvlášť díky brimě za perfektní popis.
Také nám diagnostikovali dilataci KPS už v porodnici a dnes jsme byli na první kontrole. Je fakt, že můj manžel žije s chronickým zánětem a nějak ho to neohrožuje - snad je to tím, že je pod kontrolou :-? Takže mi bylo jasné, odkud to má Sváťa a že se s tím dá žít. Ale přeci jen jsem se chtěla dovědět, co asi nás může čekat.
Díky ještě jednou, Od V8s to vím :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
5.12.11 14:11

Ahoj holky,tak mě to řekli cca ve 20tt a že se to bude zlepšovat dneska jsem byla na UZ a jedna ledvina se zlepšila a u druhý má z původních 5mm 18,6mm :,( ,tak nevím co si o tom mám myslet jsem 26tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
annissy
9.1.12 11:57

ahoj všem, děvčata je mi 45 let!a až letos na jaře jsem měla poprvé v životě zánět močových cest který přešel do zánětu ledvin a má pečlivá paní doktorka mne proto ihned poslala na urologii do nemocnice kde mne posléze čekalo několik vyšetření a čeká mne ještě dynam.scintigrafie ledvin. Má dg je kongen.stenosa pyeloureterálního přechodu vlevo a dnešní výsledek ze sona: vlevo lehká dilatace KPS ledviny, lithiáza se neprokazuje.. Uvedla jsem svůj věk záměrně, abych maminky uklidnila, že s touto dg se dá žít naprosto normální život bez omezení. Do 45 let jsem kromě častějšího močení (ale možná je to i proto, že hodně piju) neměla žádné problémy a na moji dg se přišlo vlastně úplnou náhodou. Co můžu doporučit je všeobecné a známo hodně pít a snažit se neprochladnou :)

• Citovat
  • Upravit
755
1.4.12 13:15

Ahoj holky, můj malý Tomášek má taky dilataci ledvin, nemusí zatím na operaci, ale jezdíme do Motola na vyšetření…tak jsem založila téma vrozené vady miminek a posílám odkaz, tak kdyby se některá z vás chtěla přidat :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí