Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojky nevím co jaká jsou další rizika u plodu, ale mojí dceři toto diagnostikovali po porodu. Doktorka mi vysvětlila že uvnitř ledvinové pánvičky je jakoby dutina a nebezpečí spočívá v tom, že by se vní mohla hromadit moč. Byly jsme sledované na UTZ po šestinedělí, tam to bylo stejné a pak v půl roce už bylo vše ok. V proodnici mi řekli, že se to většinou spraví samo.
Držím palce ať je vše v pořádku ![]()
ahoj,
Honzík měl taky na jedné straně kolem 7mm a zjistili mu to teda až po porodu…sledovali ho a pak jsme musel na kontrolní sono do fakultky…a má to už v pořádku ![]()
musí se to sledovat kvůli hromadění moči a případnému zánětu - takže jsem musela malýmu měřit teplotu a kdyby měl zvýšenou, musela bych vzít moč na rozbor…ale většinou se to samo spraví ![]()
Taky jsme to měli, teda měli jsme to napsané ve zprávě z kontroly kyčlí v 1. měsíci po porodu, tuším,že to bylo taky něco kolem 7mm, na kontrole ve 3 měsících už bylo vše v pořádku. Určitě to bude i váš případ, jen se to musí pohlídat, no… ![]()
tak co to znamena uz tu holky rekli. nic to neni v takovemto pripade , vetsinou se to pak brzo po narozeni upravi. Synovi to diagnostikovali ve 32tt a mel to pak porad, ze uz je to OK nam rekli na kontrole ve 3 mesicich. tak zadny strach ![]()
holky, mě doktor řekl,že má mimísek jedu ledvinu větší, neřekl pánvičku … že to za týden zkontroluje, byla jsem v šoku a na nic se ho nezeptala, co si o tom mám myslet, neslyšeli jste o tom?
Moc všem děkuju za podporu, snad bude mimísek v pořádku! Jsou to šoky, z každé kontroly něco ![]()
Ahoj Dornicko, našemu malému to taky diagnostikovali okolo 31. týdne. Ta dilatace byla okolo 5 mm na obou stranách a teď jsem byla na kontrolním UTZ po třech týdnech a dilatace je minimální. Doktor říkal, že je to u kluků častější a že se to ještě zkontroluje po porodu. Takže bych to teď neřešila, ikdyž vím, že to nejde.
Děkuju moc Pimpi, tak ať jsou naši kloučci zdraví jako boučci ![]()
Ahoj Dornicko, uklidním Tě. Mám dceru- 13 let. Máme diagnostikovanou dilataci dutého systému levé ledviny. Diagnostika byla v porodnici po porodu. Dcerku jsme hlídali, kdyby měla teploty, aby nešlo o zánět(jak psaly holky výše). Chodili jsme na kontroly každé 3 mešíce, pak po půl roce, pak po roce a od 7 let chodíme „když si vzpomeneme“ tak po třech letech, jen mrknout, zda se nález nehorší. Nikdy neměla žádné problémy, záněty ap… Dělala gymnastiku, aerobik a hraje basketbal. Nijak jí to neomezuje ani neohrožuje na životě. Doktor mi jednou vysvětlil, že pod kontrolou zůstává takové dítko, že by mohlo dojít k většímu rozšíření, případně nějaké překážce v odtoku moči a pak by mohlo dojít k poškození ledviny. Když je tahle odchylka u dítka v péči, tak se hlídá a případně se může zasáhnout, aby dítě nepřišlo o ledvinu. Také mi vysvětlil, že dříve se toto nekontrolovalo a proto dnes jsou spousty lidí, kterým funguje jen jedna ledvina a přijde se na to, až jsou s tou fungující nějaké problémy, že ta druhá je nefunkční…(to jen na vysvětlenou, člověk může žít poze s jednou ledvinou). Ale nemůžu souhlasit s holkama, že se „to spraví“. V Brně na dětské klinice, kde jsme podstoupili některá preventivní vyšetření(zda není zůžen močovod nebo překážka, která by způsobila městnání moči a tím rozšíření dut.systému, protože to se ultrazvukem nezjistí, na to je potřeba kontrastní látka, která přesně vyznačí průtok ledvinami a močovody) mi bylo vysvětleno primařem( ke kterému dodnes chodíme), že "zlepšit se to nemůže, jde o rozšíření, které je nevratné- může se pouze zhoršit(zvětšovat), a nebo zůstat stejné. Proto buď ráda, že to u miminka zjistili a může být pod kontrolou, a ty v klidu, že kdyby něco, je dost času na řešení… Ale chápu Tě, že jsi vystrašená..nebudu popisovat mé pocity, když mě propouštěli z nemocnice a doktorka na půl pusy řekla, že dítě má špatnou ledvinu, máme přijít na kontrlolu a víc mi řekne doktor v nefrologické poradně
Tehdy jsem myslela, že se zhroutím. Dnes když se podívám zpětně, lituji, že jsem té doktorce tehdy jednu nepraštila
takle vylekat novopečenou maminku(a kdoví kolik jich bylo přede mnou a po mě)…
přeji zdravíčko pro miminko a Tobě pohodový a rychlý porod.
![]()
Máš pravdu Birmi, hlavně, že se na to přišlo včas a budou mi malýho hlídat, kdyby nedejbože něco. Jsem ráda, že je tvá dcera v pořádku! A děkuju
MIlé dámy, moc díky za töto téma a za povzbudívé příspěvky. Zvlášť díky brimě za perfektní popis.
Také nám diagnostikovali dilataci KPS už v porodnici a dnes jsme byli na první kontrole. Je fakt, že můj manžel žije s chronickým zánětem a nějak ho to neohrožuje - snad je to tím, že je pod kontrolou
Takže mi bylo jasné, odkud to má Sváťa a že se s tím dá žít. Ale přeci jen jsem se chtěla dovědět, co asi nás může čekat.
Díky ještě jednou, Od V8s to vím ![]()
Ahoj holky,tak mě to řekli cca ve 20tt a že se to bude zlepšovat dneska jsem byla na UZ a jedna ledvina se zlepšila a u druhý má z původních 5mm 18,6mm
,tak nevím co si o tom mám myslet jsem 26tt
ahoj všem, děvčata je mi 45 let!a až letos na jaře jsem měla poprvé v životě zánět močových cest který přešel do zánětu ledvin a má pečlivá paní doktorka mne proto ihned poslala na urologii do nemocnice kde mne posléze čekalo několik vyšetření a čeká mne ještě dynam.scintigrafie ledvin. Má dg je kongen.stenosa pyeloureterálního přechodu vlevo a dnešní výsledek ze sona: vlevo lehká dilatace KPS ledviny, lithiáza se neprokazuje.. Uvedla jsem svůj věk záměrně, abych maminky uklidnila, že s touto dg se dá žít naprosto normální život bez omezení. Do 45 let jsem kromě častějšího močení (ale možná je to i proto, že hodně piju) neměla žádné problémy a na moji dg se přišlo vlastně úplnou náhodou. Co můžu doporučit je všeobecné a známo hodně pít a snažit se neprochladnou ![]()
Ahoj holky, můj malý Tomášek má taky dilataci ledvin, nemusí zatím na operaci, ale jezdíme do Motola na vyšetření…tak jsem založila téma vrozené vady miminek a posílám odkaz, tak kdyby se některá z vás chtěla přidat ![]()
Ahoj holky, dnes jsem byla na screeningu III. trimestru a doktorce se trochu nezdály ledviny, respektive „ledvinové pánvičky“ (prý je to v normě a u kluků častější, ale chce mě ještě znovu vidět na UZ za tři týdny). Ve zprávě mám napsáno: KPS vlevo 7,5mm, vpravo 7,2mm. Jsem 31+1tt.
Prosím, co to vlastně znamená? Děkuju moc!