Krácení dovolené
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Těžko tady počítat, když nevime veškeré info a přesná data. Pokud jsi měla smlouvu na dobu neurčitou a dala jsi výpověď, jak jsi mohla skončit 23.6.? Od letoška už se dovo nekrátí z důvodu nemoci, ale právě se počítá podle odpracovaných hodin. Takže už v zákoně ani není těch 100 dnů. Proto je důležité znát přesný počet odpracovaných hodin a týdenní pracovní dobu. Pokud se ti výpočet nezdá, měla ti ho mzdovka zdůvodnit. Ptala ses? A že ti dovo propadla do záchoda je taky mimo. Vem to z hlediska zaměstnavatele- ty jsi mu za 3 a půl měsíce nevydelala ani korunu, platil ti 14 dnů nemoci, musel za tebe sehnat zástup, držet ti místo a ještě by ti měl proplacet 10 dnů dovo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 skončila jsem protože jsem sehnala jinou práci, tak jsem skoncila normalne 23.6. Odpracovanych hodin mam pres 300 a týdenní fond je 38,75 mluvila jsem s mzdovkou a rekla ze podminka na uplatnění deviti dnu by bylo oddelat 4 tydny v kuse a 4nasobek tydenniho fondu, vic mi nerekla, a to jsem splnila právě tak jsem to chtěla vysvetlit a rekla mi že tak nemocenska krátí ale jak nebo co mi nechtěla říct
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pozlátko píše:
@j.a.n.i1 aha děkuji, ale je to mazec po tolika letech a ani nedostanu tu dovolenou a propada vlastně do „zachoda“
A za co bys tu dovolenou jako měla dostat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pozlátko možná by nebylo špatné si ten zákoník práce aspoň projít.
- Pokud dáš výpověď běží dvouměsíční výpovědní lhůta od následujícího měsíce a končí vždy k poslednímu. Takže prostě nejde končit 23.6. Jedině pokud by jsi končila dohodou k 23.6.
- pokud nepracuješ u zaměstnavatele celý rok, pak máš nárok na poměrnou část dovolené v případě, že u něj pracuješ alespoň 4 týdny. Toto jsi splnila, takže máš nárok na poměrnou část dovo. Ale to neznamená že se dovo krátí.
- Poměrná část dovo - na výpočet je prostě postup, který vychází z přesných čísel. Takže těžko se počítá z čísla „přes 300 hodin“.
4)Ty ses mzdovky neptala, jak došla na těch 7,75? Jen jste řešili, proč nemáš těch 9 dnů?
Nenapsala jsi ani jestli máte 4 týdny dovo nebo 5 týdnů (předpokládám 4) a ani jsi Jani neodpověděla, jestli jsi už nějakou dovo nečerpala. Podle info jsi pracovala od 2.1 - 14.1. a pak 3.5.-23.6. tak mi to vychází mnohem více než 300h.
Pokud budu vycházet z těch 300h, pak máš odpracován 7násobek týdenní prac. doby.
Výpočet: 38,75:52×4 týdny = 2,98 2,98× 7=21 hodin.
Některé mzdovky tomu prostě nerozumí a spoléhají na program. Budeš si to s ní muset vyjasnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 děkuji, dovolenou jsem nevybirala žádnou, skoncila jsem dohodou, a nase paní mzdova je trosku mimo v některých vecech, běžně lidem pocitala špatně mzdy, dostali méně, a pak další mzdu jim to dala do hrubeho takže to meli dvakrát zdanene to se mi taky nikdy třeba nelibilo, no nic, pani mzdova mi řekla jen to co jsem uz psala že se mi to kratilo a hotovo, ale už to nebudu řešit, nestojí mi to za to, a ano vychazi to něco pres 300 hodin ted z hlavy nevim přesně. Ja jsem se v novele docetla neco jesteo te nemocenske ze ookud je vice jak 100 dni tak se pocita jinak nez pod 100 dni, no nic už na to dlabu ale děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pozlátko jak chceš. Já dělám asi 20 mezd měsíčně, ale pokud se mě někdo zeptá na nějakou nejasnost, jsem schopná ji vysvětlit do koruny. Samozřejmě chyba se stát může, i když to vypadá, že vše spočítá program, někdo to do něj musí zadat. Měli jste si na mzdovku stěžovat, jde přece jen o peníze. To o těch 100 zameškaných dnech právě bylo před novelou. Teď už to tam není. Dovo lze krátit jen u neomluvených hodin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Tak jak se to vezme… ano, napsané to tam není, ale zároveň je tam psané, že jako odpracovaných se počítá max 20 týdnů těch vyjmenovaných neodpracovaných dob, takže reálně pokud bude někdo na nemocenské více jak 100 pracovních dnů, tak se mu ta dovolená taky „zkrátí“. Jasně, není to krácení, on ten nárok nevznikne, ale z pohledu toho zaměstnance je to stejný, prostě nebude mít celé 4/5 týdny, ale méně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 to je vlastně pravda. Ta reakce byla spíš na to, že je v novele těch 100 zameškaných dnů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 děkuji takže když mám omluvene hodiny nemocenskou tak by se kratit dovokena neměla? Ja se v tom ztracim uplne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pozlátko co nechapes na informaci, ze když nemas odpracovanych 12 tydnu, tak se ti z nemocenske jako odpracovany, nepocita ani den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Já se s dovolením vetřu s dotazem, mzdová účetní pokrátila dovolenou těm, co měli OČR s tím, že se nově nezapočítává do odpracované doby. Samozřejmě zaměstnanci brblali, že to nikde neslyšeli, mzdová si za tím stojí, je to tak?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pozlátko chápeš to špatně. Znovu: dovolená se od 1.1.2021 krátí pouze v případě neomluvené absence. To nemáš. Takže se ti dovo nekrátí. Druhá věc je, na kolik hodin máš podle odpracovaných hodin nárok. Nemáš odpracováno dost hodin, aby se ti do odpracované doby počítala ta nemocenská, jen skutečně odpracované hodiny. Výpočet máš nahoře.
To, co napsala @j.a.n.i1 se týká případu, kdy by se ti ta nemocenská ZAPOČÍTÁVALA. Ale to není tvůj případ, tak to nemusíš řešit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 A jak je to s tím OČR, z toho nejsem moudrá, vím že dříve se nepočítalo, pak po nějaké novele počítalo a teď se změnou nějak neumím zařadit, do které kolonky patří.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mojara dovolená se krátí pouze v případě neomluvené absence. Pokud má zaměstnanec OČR, pak mu ji nemůže krátit. Druhá věc je, zda OČR započítává do odpracované doby nebo ne. Pokud zaměstnanec odpracoval více než dvanáctinásobek týdenní prac. doby, pak se započítává i OČR, pokud je OČR na dítě do 10let. Teoreticky pokud byl zaměstnavatel doma s dítětem od začátku roku až do 17.5.(či kdy to ty děti ofiko šli). A chtěl dovo např. v polovině července, pak mu to nemuselo vyjít. I když vezmu nějaké ty prázdniny, tak podle mě je ta odpracovaná doba krátká na to, aby se započetla ta OČR jako odpracovaná. Takže se počítá jen podle odpracované doby. Ale po odpracování těch 12 týdnů by měla naběhnout. Aspoň tak to chápu. Ono je v tom pořád ještě dost chaos a vzhledem k tomu, že nemohly probíhat ani školení, tak dost mzdovek to ještě ani nečetlo. Problém byl v tom, že se OČR poskytovalo i na starší děti, ale z hlediska dovo lze pouze na ty do 10let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit