Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takže sis převedla nějakou dovolenou z 18 do 19? Tam jsi nic nevybírala, fajn. Byla na mateřské, RD. Ale 3 roky měla letos v dubnu ne? Ti ty roky nějak nesedí. A za 2023 ti žádná dovolená ještě nevznikla. Během RD se dovolená nekrátí.
@Cenarius Jssm blbec, musím přepsat ty roky, díky za upozornění, jsem si říkala, že mi to nějak nesedí. 🙈 Mi už mekkne mozek doma. 😅
Já tam nastoupila v lednu 2018, v tom roce jsem dovolenou nečerpala, protože je to gastro a vždy se směny přizpůsobily tomu, jak člověk volno potřeboval/chtěl. Takže dovolená za 2018. Rok 2019 jsem normálně chodila do práce, ale od září 2019 do února 2020 jsem byla na neschopence. Od února 2020 do září 2020 jsem měla mateřskou, pak šla na rodicak.
S tou dovolenou za 2023 mluvím do budoucna, teď rozhodně ještě žádnou žádost posílat nehodlám, o těhotenství ještě ani neví.
Napiš, že žádas o čerpání řádné dovolené od (kdy ti konci mateřská) zbytek ať si spočítá mzdovka.
Dovolena se nekrati podle RD, podle odpracovane doby ti proste vznikne zakonny narok, zapocitava se do toho i MD (jako odprac.doba), pokud jsi ji necerpala mezi prvni MD a RD, tak ji muzes cerpat pote, zamestnavatel ti ji nemuze zrusit nebo pokratit, cerpat ji muzes po RD, zada se pisemne, presna data by ti mohla poradit mzdovka podle presneho nastupu na MD, ukoncene RD atd, to ti takhle tezko poradime.
Ahoj, chci se zeptat, jak je to s krácením dovolené po rodičovské dovolené? Někdo tvrdí, že se krátí, někdo zas, že ne.
Jde mi o to, že od února 2020 jsem byla na MD s první dcerou, od září na RD. Dovolenou mezi MD a RD jsem nečerpala, protože jsem byla blbá, řešila to jen přes SMS a ne oficiálně černé na bílém, čehož zaměstnavatel využil. RD mám normálně do 3 let dcery, takže do dubna 2023.
Teď čekáme druhé, na MD budu nastupovat v půlce března 2023. Vím, že i za mateřskou je nárok na nějakou dovolenou.
Jak je to ale tedy s tou dovolenou? Chtěla bych jí čerpat (teď už oficiálně černé na bílém, ikdyz je to gastro, kde se vše dobře obchází 🙄) po MD, ale krátí se teda ta řádná dovolená a dovolená za MD z prvního těhotenství nebo ne?
A jak to sepsat do žádosti? Že žádám po uplynutí MD od toho a toho datumu o čerpání řádné dovolené za rok 2019, o čerpání dovolené, která mi vznikla za mateřskou dovolenou v roce 2019 a o čerpání dovolené, která mi vznikla za mateřskou dovolenou v roce 2023?
Plus jsem tam pracovala od ledna 2018 a v tom roce jsem dovolenou nečerpala, protože jde o gastro a tam se směny přizpůsobovaly nám podle toho, jak jsme volno chtěli. Rok 2018 jsem odchodila celý (krom pár dní na neschopence kvůli angíně), rok 2019 jsem chodila do září a od září do nástupu na mateřskou v únoru 2020 jsem byla na nemocenské.
Děkuji. 🙏
Příspěvek upraven 25.10.22 v 14:44