Králíček má tvrdé břicho

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
13.2.25 19:54

kralicek ma tvrde bricho

Dobry vecer, mam od zari kralicka a dneska jsem si vsimla, ze ma docela tvrde brisko, ale na prohmat neni jako kamen, ale spis jako kdyz mate hodne nafoukle bricho - tezko stlacitelne, ale furt to jde. Moc se nehybe, je to spis linejsi kralicek, ale kdyz byla mensi utikala hodne, az prehnane ji a az nedavno jsem nasla zpusob jakym se k tomu jidlu proste nedostane, ale jinak si vzdy zpusob najde. Pije normalne a kaka taky. Casto ale utika pred zvedanim, vzdy pozna, kdyz ji chci zvednout a jen hladit, ale na zvedani je hrozne nachylna. Nikdy jsem na ni nespatrila zadny naznak bolesti ani niceho, jen dnes to brisko. Taky ma hodne chlupu, takze mozna je ji, ale nikdy nejde vycesat uplne vse. Vsude na internetu pisou at co nejrychleji vyhledat veterinare, ale mamka rikala, ze bych mela prvni zkusit davat jen seno a vodu a uvidim, tak se ptam vas, co mam podle vas prosim delat. Predem moc dekuji❤️

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1249
13.2.25 20:27

Na veterinu přinejmenším zavolej a zeptej se. králík nesmí přestat žrát, to je velký problém, to hlídej. a tvrdé břicho asi v pořádku nebude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5224
13.2.25 20:43

Kralik musi mit porad k dispozici seno - to ma? A zere ho? Ze nemaji kralici zvedani radi, je docela caste, takze ji proste nezvedej, pokud to neni nutne a lehni/sedni si k ni na zem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2213
13.2.25 20:45

Já bych šla na veterinu. Je kastrovaná? Jestli ne, může tam být nádor, cysta na vaječníku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.25 20:46
@Okta píše: Více

kastrovana neni, uprimne jsme nad tim ani nepremysleli, v tom je chyba na nasi strane.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.2.25 20:48
@Afrikana píše: Více

Ano, seno ji, z leta mame vlastni a pres zimu ted kupujeme

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.2.25 20:49
@navy blue píše: Více

Dobre dekuji moc

• Citovat
  • Upravit
1239
13.2.25 20:53

Jak je králinda stará? Ještě jsi nezmínila, jestli jí. Psala jsi jen o pití a stolici. Je apatická? Mé králici se kdyby ucpala střeva, byla dokonce několik dnů hospitalizovaná. Ale tenkrát šlo na první pohled vidět, že jí něco je. Apatičnost obrovská.

Jinak co se zhoubných nádorů týče, to je spíš u starších králic, proto jsem se ptala na věk. Tu svou jsem nechávala kolem 5. roku kastrovat, začala už mít nějaké potíže - myslím zvětšenou dělohu měla na utz. Což se pak mohlo brzy zvrtnout v rakovinu. Držím pěsti, klidně napiš, jak jste dopadly. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.25 21:24
@Catalinn píše: Více

Zminovala jsem, ale jak pisu bez carek a hacku, tak to mozna nebylo dobre videt. Psala jsem, ze az prehnane ji, proto jsem si myslela, ze proste jen pribrala a snazila se zabranit tomu, aby furt tak jedla. Vzdy dostane tolik, kolik by mela, ale pak dela bordel, ze chce dalsi nebo si najde zpusob jakym jidlo ziskat. minule jsem ji nachytala, jak si sama otevrela dozu s krmenim a zrala primo odtamtud, protoze byla spatne zavrena😂 ted ji davam na mnohem vyssi misto. Mam jit od zari, takze pocitam, ze tak pul roku, mozna kolem 7 mesicu. Jak jsem zjistila, ze ma tvrdsi brisko, tak jsem si i zacala vsimat, ze hrozne divne sedi. Je zhrbena, jak kdyz mate menstruacni krece a chcete, si vymacknout z tela vsechny organy. Apaticka mi prave neprisla, az opet dneska, kdykoliv jsem na ni zavolala ve stylu “mysko, pojd sem ke mne” tak bud nereagovala, coz vetsinou dela nebo pribehla, ale pomalu. Kdyz ale byla zase v kleci, tak pribehla hned. A dekuju moc, urcite napisu☺️

• Citovat
  • Upravit
758
13.2.25 21:28

Vysvetli mi prosim co znamena ze prehnane ji a ze se vzdycky k jidlu dostane?

Seno musi mit k dispozici 24/7 takze kdyby se s nim futrovala porad je to ok, granule davkuju a jsou z dosahu kralika. A to ze mam kralikovou ktera je pri kazde prilezitosti schopna cihat u kuchyne a cekat co dostane a kdyby mohla tak zboucha pytel granuli na posezeni

Příspěvek upraven 13.02.25 v 21:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
13.2.25 21:30

Určitě pro jistotu veterina. Nemusí to být nic závažného ale může jít o hodiny. Králíček musí jíst neustále, hlavně seno.
Rozhodně se zaměřte na veterinu se specializací na hlodavce. Mrkněte kde je nejblíže vás, dá se najít v pohodě na internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
13.2.25 21:31

@Filipina veterina pro hlodavce je ji k nicemu kdyz kralik neni hlodavec.

Pravdepodobne je nadmuta
Může být způsobeno zeleným krmením, které bylo zapařené, mokré nebo moc studené. Některé rostliny, jako např. kapusta, salát či jetel mohou ve větším množství rovněž způsobit nadýmání.
Prevence: předcházet výše uvedeným příčinám.
Břicho králíka je nadmuté jako u zácpy, jen je způsobeno plyny. Nadmutí způsobuje dýchací potíže, takže králík si často lehá.
Léčba: odstranit krmení a vyhledat veterináře. Nadmutí může být pro králíkův život nebezpečné. Při kokcidioze se může vyskytnout nadmutí, proto je dobré ověřit zda se nejedná o tuto nemoc, případně hned podat sulfadimidin či jiné kokcidiostatikum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.25 22:24
@Berunkas píše: Více

U klece ma vyrobenou malou komodu, ktera je ve vysce jeji klece. Vevnitr ma vsechny veci, ktere nepouzivam kazdy den a nahore mam vzdy seno a krabicku s krmenim. Driv jsem tam mivala primo baleni a staci nedavat chvili pozor a ona tam doskoci. Neni to tak tezky, kralici jsou bystry. Ted mam krmeni jinde a je tam jen seno, ale vzdy staci se nedivat a uz jede. Prijde mi, ze krmeni ma rozhodne radsi nez seno, protoze kolikrat i s tim senem dela bordel, ze chce jidlo a vzdy poznate, jestli chce ven nebo chce jen krmeni. Nevim, prijde mi, ze furt delam neco spatne

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.2.25 22:27
@Berunkas píše: Více

Mamka ji casto prinasi z prace nevyuzitou zeleninu, tak nevim, jestli ji to treba dela to. Vetsinou jsem jeste ve skole, takze nevim v jakym stavu ji tu zeleninu dava, ale zeptam se. Dekuju.

• Citovat
  • Upravit
758
13.2.25 22:34

Granule a dobrotky maji vzdycky radsi nez seno ale kdyz nic jineho neni tak zbude to seno, ja davam 2× denne 15 g granuli a jestli ma holka hlad at si da seno, ma tu polozene 3 pytle a jo, nejvetsi zabava je ty pytle vyhrabavat a vrtat se v nich, manzel narve seno zpatky do pytle a do pul hodky muze znovu protoze je vsude. O kralici bystrosti a vycuranosti bych mohla napsat knizku, kraliky chovam pres 15 let, treba tahle posledni princezna me chodi rano budit ze by uz jako chtela granule a kdyz nereaguju tak prudi tak dlouho dokud opravdu nevstanu. Klidne mi napis soukromou zpravu a muzem se o chovu pobavit abys nemela pocit ze porad delas neco spatne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný