Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebujeme nechat vykastrovat naši 14 letou čivavu. Za život měla 2× štěnata, takže jsme nekastrovali v mládí, byla doteď zdravá, ale asi měsíc zpátky začala hárat a pořád krvácí. Veterinář řekl, že nádor a nebo zánět dělohy to naštěstí není, ale že tam něco zlobí a tak bude lepší kastrace. Jenže já se o ní bojím. Přeci jenom, je jí skoro 15 let a už je to takový starý pejsek. Prý ledviny a ostatní orgány ok, takže prý by operaci zvládnout měla, ale že risk to je vždy prý. Říkala jsem, ať udělá před operací veškeré vyšetření srdce a tak, jenže mamka, ktera tam s ní byla, tak řekla, že nějak nic o tom neříkal a asi nic neudělal, jen prostě naplánoval operaci na zítra.
Jenže já tomu veterináři nevěřím upřímně a nelíbí se mi, že prakticky neudělal žádné vyšetření ohledně srdce apod. a prostě si naplánoval operaci. Navíc jsem se ptala na typ narkózy a zda bude monitorována během operace a sestřička nás odbyla jako “pan doktor ví, co dělá…” - jenže půl roku zpátky, když měl čivavě čistit zubní kámen a musel ji trochu omámit a uspat, tak se 2-3 dny poté nedokázala probudit a mysleli jsme, že je už po ní, jak silnou dávku ji dal, takže se mi to vůbec nelíbí a přemýšlím, že bych změnila veterináře.
Každopádně máte někdo zkušenosti s narkózou u tak starého pejska? ![]()
Znám případ, kdy narkózu nepřežil dvouletý zdravý pes, to člověk nikdy neví jak to zvíře zareaguje
, já nechala operovat fenu v 11 letech a dala to dobře a byla to celkem rozsáhlá operace. Byl to tedy větší pes (30 kilo), dožila se 16 let. Ale veterináři jsem věřila, staral se nám vždy o všechny zvířata
Určitě bych nechala udělat vyšetření. Plus dobrého veterináře.
Ale trápit se tím krvácením fenka nesmí, to musíte vyřešit.
Nez jde zvire, a kor starsi do narkozy, ma se udelat predoperacni vysetreni a rozbor krve. A samozrejme pouzit inhalacni narkozu, ktera je setrnejsi. A zvire vam ma dat probuzene. Podle popisu tento veterinar teda moc duvery nevzbuzuje a sla bych jinam.
@KáťaKašpi právě, vím, že riziko to je, proto se toho tak bojím - právě veterinář je jiný, než jsme vždy chodili, protože ta naše původní ukončila praxi dva roky zpátky - takže jsme minulý rok šli poprvé k tomuto a no, jako nemám z něj dobrý pocit ![]()
@Kipa22 jako já taky ne a bojím se, ale jinak to asi nepůjde, ona fakt krvácí/hárá a je z toho chudák úplně hotová už ![]()
@jita555 jo jo, to určitě vyřešit chceme, jako právě ve mně vůbec ten veterinář nevzbuzuje moc důvěru, protože nějaké vyšetření a tak, to vůbec neřeší - jako jsem teď na pracovní cestě na týden a chtěla jsem to řešit až se vrátím, dneska volá mamka, že zítra jde naše čivava na operaci, že dneska tam byli a že MS prý zítra volno, tak ji vezme…ale když jsem právě se prala na tu narkózu a tak, tak vubec nic neříkal dle mamky dneska a prý je to risk, ale pry řekl něco jako “no tak co”…
@Afrikana přesně tak, mně to vůbec nepřijde správné jak postupuje nebo jak to řeší a jak i komunikuje, jako úplně mě vytočilo, když mi mamka dneska volala a popisovala, jak s ni mluvil a jak mluvil o naši čivavě, že proste “je to risk velky, ale no tak co…” - mamku přemlouvám, ať ještě vydrží a že najdeme jiného veterináře, protože se mi to nezdá
Je asi dobré najít větší kliniku, ti mají přístroje a je to skoro jako lidská nemocnice. U nás nějaké jsou, nevím, jak to máte daleko vy ![]()
Možná kdybyste napsali město, někdo by poradil.
Mám kočku možná i větší než ta čivava a taky ještěo něco starší. Loni byla uspaná kvůli odstranění zubního kamene, vypadalo to, že přijde o zuby, ale veterinářka to dokázala zachránit. Ptala jsem se jí, jak to vidí s uspáváním takhle starých zvířat, tak prý strach z toho nemá, používá kvalitní anestezii a samozřejmě předem dělá rozbor krve a předoperační vyšetření. Ale že takhle stará zvířata uspává celkem často.
Pokud máš o veterináři pochyby, tak jdi prostě k jinému. Já té naší plně důvěřuji.
Mě doktor taky říkal, že ta inhalační narkóza by měla být ok, ale že je to risk, jak tu je psáno výše, někdy to nedá ani mladej pes.
Já bych se šla poradit ještě jinam, a nenechala bych jí operovat, pokud by to nebylo úplně nezbytně nutný. Třeba to půjde vyřešit i jinak (nevím jak).
Dobré znamení je, že orgánové hodnoty jsou v pořádku. Poslech srdce byl asi taky v pořádku. Ultrazvuk srdce by určitě nebyl na škodu. Jestli mu nevěříš, tak běž na velkou kliniku, mají lepší monitorovací přístroje, víc personálu a v případě problémů snáze zasáhnou. Operovat se musí, nemůžeš ji nechat krvácet, to dlouhodobě nedá.
Nicméně jste si to měli rozmyslet dřív, doktor si na to vyhradil několik hodin a když mu ráno řekneš, že ne, tak bude pěkně nakrknutej. Ještě by po tobě mohl žádat náhradu ušlého zisku.
Hledej jinou veterinu, z popisu tohle zní fakt blbě
Ví vůbec co jí je nebo navrhnul kastraci aniž by věděl co je za problém. Po zákroku kde by se pes z banálního zákroku dostávala takovou dobu bych se bála jak se dostane z velkého zákroku ![]()
Proč k tomu veterináři chodíte, když nemá vaši důvěru? Je ti jasný, že ta fena potřebuje akutní lékařský zásah, že? Vet udělá veškerá předoperační vyšetření zítra před operací. Hlavně dodržte hladovku a nedávejte jí pít dle instrukcí.
Chudák veterinář. Tady se radí jít jinam a přitom vet postupuje jak nejlíp může.