Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Přivezli jsme si domů staršího křečka. Pořídili jsme mi vysokou klec s kolečkem, domeckem i prolézačkami. Měl vodí v pitku a směs krmení pro křečky. Byl umístěn ve vnitr, sice na podlaze ale měl pod kleci kobereček. Spodek byl z pilin. Nicméně spával nad kleci v plastové bání. Po 3 měsících umřel. Při Itálie jsme to věku. Poté jsme si pořídili samičku (dvouměsíční) do stejných podmínek. ( Klec byla samozřejmě vymítá), a po 2 měsících umřela. Cítím se hrozně, zda není něco špatně u nás. Nebyla v průvanu i když na zemi, ve stále teplotě +-21 stupňů. Podestýlka se měnila 1 za14 dní ( i když poté byla mneba po 3 týdnech). Voda se vždy doplnila, když už v pitku nebyla. Já nevím, asi se na chov tohoto zvířátka nehodime ![]()
Krecci nepotrebuji ani tak vysokou, jako dlouhou a sirokou klec. V pousti behaji po zemi. Vodu bych menila casteji nez, az kdyz dojde, ale jinak jste mozna meli akorat smulu
Odkud jste krecka meli? Mne se nejvic osvedcilo si brat krecka z chovatelske stanice, s prukazem puvodu. Byvaji vymazleni a celkem dlouho ziji.
V té báni má podestýlku? Náš spí pořád v takovým chlupatým domečku a to i když je doma teplo. My měníme každý týden podestýlku, jinak tam má pak moc bobků 😄 A pití co 3 dny, má velký pítko a čekat než to vypije, tak tam má vodu starou i tři týdny.
Může to být i náhoda, obzvlášť pokud byl křeček ze zverimexu. Každopádně chci vyvrátit pár mýtů. Křečka vůbec není vhodné chovat v kleci - na západě už křečky v klecích nikdo nechová. Nejlepší pro křečka je akvárium. Křeček totiž potřebuje vysokou vrstvu podestýlky, protože jeho přirozenost je norovat. Toho v kleci nelze dosáhnout. Ideální je 30 cm podestýlky, při nejhorším alespoň 20 cm. V kleci je křeček ve stresu a hlodá mříže. Taky je potřeba velké plné kolečko - pro syráka alespoň 30 cm. Velikost akvárka bych volila minimálně 120×50×50 cm. Mně se křečci v takovýchto podmínkách dožívají vždy dlouho.
Měl co hryzat? křečci taky potřebují brousit zuby ne..? směs pro křečky, tvrdý chleba, jablko a mrkev by měli stačit. Samozřejmě denně čerstvá voda. Ale měnit podestýlku 1× za 14 dní mi přijde málo, hobliny jsou lepší, piliny jsou hodně jemné a prašné..
@Zwetta Ne, prosím, nikdo se tímto neřiďte a něco si o křečcích přečtěte
chleba určitě křečkovi nepatří. Ovoce taky jen velmi omezeně. Naopak podestýlku není potřeba měnit tak často, pokud je jí hodně. Časté čištění klece je pro křečka zbytečný stres. Provádí se pouze spot cleaning míst, kde křeček vykonává potřebu.
To mi úplně rve srdce, když vidím, že jsme tu sto let za opicemi a o křečcích většina lidí nic neví ![]()
Dcera 10 chova krecky ve velkych plastových krabicich, ma tam vrstvu hoblin. Menime jednou za 3 tydny at nemaji stres. Mame je od kamaradky, ze zverimexu bych se bala ze budou nemocni.
@Plavuše píše: Více
omlouvám se madam, zas takovou hrůzu jsem, myslím, nevyplodila. Pečivo budiž, beru, v našem SVČ běžně dávají a zvířata jsou ok..
Ale chápu, že pečivo celkově není pro zvířata nic extra, spíš naopak