Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Líbí se vám Klementýna?
Docela jo. Jen bych ho nedala, pac se mi nelibi formy osloveni…Klemca? Klemy? Tyna…ne.
@SlečnaDahlia píše:
Ale vždyť to se píše v příspěvku, na který reaguješ: dítěti nekomplikuje život jeho jméno, komplikují mu život lidé, kteří jsou schopni se mu kvůli němu posmívat. A takoví lidé vyrůstají z dětí, které tomu posmívání svým vlastním příkladem naučili někteří „moudří“ dospěláci. Takže neučme děti posmívat se a nebude nikdo, kdo by jim kvůli jménu komplikoval život.Samozřejmě, že můžeš vyjádřit názor. Ovšem jako učitelka bys měla vědět, že názor se dá projevovat různě a že mezi „osobně se mi to jméno nelíbí“ a „to je ale strašné jméno, nechápu, jak tak někdo může pojmenovat své dítě“ je zatraceně velký rozdíl. A taky argument „nejsme ve škole“ v téhle situaci je podobný, jako když některé dítko reaguje na výtku ohledně formy zpráv na Messengeru formulkou: „Nejsem ve škole, tak nemusím psát správně.“
Tak s tou první částí tvého příspěvku nesouhlasím. Vyrůstala jsem zhruba v těch 80-tých letech, takže mezi jmény Lenka, Jana, Markéta, Jitka, Kamila, Martina apod. Normální klasická česká jména. V té době nebyla mezi dětmi žádná podle tebe zvláštní jména, tudíž jsme ani nebyli vychováváni našimi rodiči, že někdo má divné jméno. A přesto se mně zvláštní jména, která se hlavně nehodí k českým příjmením nelíbí a o rodičích si myslím, že dítěti zbytečně zkomplikovali život hloupým jménem. Je to prostě jen názor každého člověka na určitou věc.
@Wani píše:
Taky znám malou Lolu s typicky českým příjmenímNejdřív jsem myslela, že je to přezdívka.
Já si nejdřív myslela, že je to vtip a ono ejhle, není, ale proti gustu ![]()
U nás taky chvíli trvalo než si rodina zvyklá že chceme dát Jáchyma a přitom je to podle mě normální jméno ![]()
Ono se i v těch 80tých letech našla jména „jiná“. Do třídy s náma chodila Senta a kamarádka byla Ria a taková Meda taky není zrovna běžná ![]()
@MisaHanuska píše:
Ono se i v těch 80tých letech našla jména „jiná“. Do třídy s náma chodila Senta a kamarádka byla Ria a taková Meda taky není zrovna běžná
Presne. U nas na ulici bydlely dvojcata Albina a Regina a na tabor se mnou jezdivala Leontyna. Ja jim teda vsem ty jmena zavidela ![]()
@Anonymní píše:
Líbí se vám Klementýna?
Kamarádka chce Klementýnu. Asi bych měla problém, jak ji oslovovat. Jako malá by byla Klementýnka, ale později? Týna?
Ja nevim ale dnes uz i deti umi byt docela zle kdyz se jim nelibi nejake jmeno, dcera ma ve tride Esmeraldu a holcina sve jmeno nema rada, synek ma ve skolce Violku a taky uz prisel s tim ze se ji smejou ja volila vzdy jmeno k prijmeni a aby se nam libilo a deti zatim nelituji
@Anonymní píše:
No nevím, moje dítě kamarádí s Fabiem, Nikolettou, Borisem, Reném, Xenií. Zdá se mi, že těch netradičních jmen je víc než standartních. Moje dítě má také netradiční jméno, nikdo se mu nesměje a on ho má moc rád.