Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, můj starší syn má zase opačný problém, má předkožku moc dlouhou, v 6 letech byl na operaci s penisem, měl krátkou uzdičku, takže při operaci pupeč. kýly mu jí proťali…trpěl na záněty…
Dodnes mu jde ale předkožka těžce stáhnout, stáhne jí, ale žalud má úplně přiškrcený a předkožka se mu při stahování nazpět sroluje dovnitř a syn jí musí pak vytáhnout…je mu skoro 10 let.
Ale řešit to operativně již nechci.
@lajovka aha, tak to malej to ma tak z 1/5 obnazeny, opravdu malo. Ale udivilo me, jak to vsichni resi…no, mam pozorovat penisei erekci, coz se mi jeste nepovedlo - proste zda ho bude mit rovne nebo ohnuty
Pokud ohnuty, musel by na operaci
@Muzz píše:
To už by vážně chtělo řešit, nečekejte s tím do puberty, pak je případná operace daleko horší!
A co by mu s tím provedli? Zkrátili předkožku? Obřízku? To ne ![]()
@lajovka píše:
@Eva 13 a proc jsi tak striktne proti obrizce??
já proti ní nejsem, ale nechci rozhodovat za syna, ať si sám, až bude starší o tom rozhodne.
Kdyby měl větší problémy, určitě bych to řešila ![]()
@Eva 13 píše:
já proti ní nejsem, ale nechci rozhodovat za syna, ať si sám, až bude starší o tom rozhodne.
Kdyby měl větší problémy, určitě bych to řešila
jasne, rozumim…
@Muzz to ze neco slysim poprve neznamena, ze to neexistuje. Klidne vyfotim zpravu
Nicmene problem s mocovou trubici zadny nema. Kontroloval detsky urolog v Krci.
@Muzz píše:
Určité informace, co s tím lékaři dělají, to máte. A současně „víte“, že to dělají „špatně“. Lékaři u nás nemají tendenci obřezávat, kde to není nutné. Zpravidla zkouší jiná řešení. Mazání kortikoidní mastí, např. Existují i plastiky, kdy se nic neodřezává. Pak tu jsou částečné obřízky a až nakonec kompletní obřízka. Jakékoli chirurgické řešení je nejlépe provést co nejdřív, nečekejte ani na pubertu, ani na synovu plnoletost. Ale i konzervativní řešení je lepší provést co nejdříve.
Nechápu tu nedůvěru ke standardním lékařským postupům, zvl. pokud člověk nemá sám lepší řešení. S angínou nejlépe nebrat antibiotika, při infarktu taky nevěřit obvyklé léčbě (což je dnes angioplastika), když bude mít dítě kýlu, tak taky budete čekat, ať se rozhodne po dosažení plnoletosti?
Nakonec i dítěti jde zákrok jako obřízka vysvětlit a chlapec s ním může klidně sám souhlasit. Jestli je skutečně nutná, tak přece není problém navržený postup konzultovat i na jiném pracovišti.
Tak tuto tvou radu Evě13 považuju za zcela špatnou. Průměrný věk, kdy se uvolní fyziologické zúžení je až 10,4 roků. Je mnoho případů, kdy se uvolní až v 17 letech. Také je omyl, že se to u nás většinou řeší konzervativně. I na tomto fóru je mnoho příspěvků mamin, kdy doktoři jejich děti zcela zbytečně obřezali. Kdyby musel na operaci až v 17 tak bude vědět co chce. Mimoto je i dost případů, kdy to nešlo do puberty vůbec stáhnout, ale pak nejen že se předkožka sama uvolnila ale dokonce se zkrátila na tolik, že žalud zůstal dotyčným natrvalo obnažený. Masarykův slovník naučný toto dokonce omylem popisuje jako normu. Jediné, co je nutné je dávat u kluka pozor, aby si nezpůsobil parafimózu. S kortikoidními mastmi je lepší začít až na počátku puberty, když mu začne růst, ale napřed je lepší zkoušet roztahovací strečink ve vaně s teplou vodou. Mám na stránkách k tomu popis v rubrice PRO KLUKY ve článku PROBLÉM ZVANÝ FIMÓZA. Možná by bylo lepší, kdyby se jeho matka s tím článkem seznámila. Adresu na stránky mám ve svém podpisu. Už jsem četl o případu, kdy 5 doktorů řeklo, že jediné řešení je obřízka, což matka nechtěla a teprve u 6.doktorky se ukázalo, že by ta obřízka byla zcela zbytečná.
Jinak ve všem ostatním s tebou souhlasím, jenom vůbec ne s touto tvou radou. Tony
@gin 124 píše:
Tak tuto tvou radu Evě13 považuju za zcela špatnou. Průměrný věk, kdy se uvolní fyziologické zúžení je až 10,4 roků. Je mnoho případů, kdy se uvolní až v 17 letech. Také je omyl, že se to u nás většinou řeší konzervativně. I na tomto fóru je mnoho příspěvků mamin, kdy doktoři jejich děti zcela zbytečně obřezali. Kdyby musel na operaci až v 17 tak bude vědět co chce. Mimoto je i dost případů, kdy to nešlo do puberty vůbec stáhnout, ale pak nejen že se předkožka sama uvolnila ale dokonce se zkrátila na tolik, že žalud zůstal dotyčným natrvalo obnažený. Masarykův slovník naučný toto dokonce omylem popisuje jako normu. Jediné, co je nutné je dávat u kluka pozor, aby si nezpůsobil parafimózu. S kortikoidními mastmi je lepší začít až na počátku puberty, když mu začne růst, ale napřed je lepší zkoušet roztahovací strečink ve vaně s teplou vodou. Mám na stránkách k tomu popis v rubrice PRO KLUKY ve článku PROBLÉM ZVANÝ FIMÓZA. Možná by bylo lepší, kdyby se jeho matka s tím článkem seznámila. Adresu na stránky mám ve svém podpisu. Už jsem četl o případu, kdy 5 doktorů řeklo, že jediné řešení je obřízka, což matka nechtěla a teprve u 6.doktorky se ukázalo, že by ta obřízka byla zcela zbytečná.Jinak ve všem ostatním s tebou souhlasím, jenom vůbec ne s touto tvou radou. Tony
@gin 124 díky, já to zatím nechám na přírodě, uvidíme co dál…kdyby byli potíže, záněty atd. budu to dál řešit ![]()
@lajovka píše:
Hledam timto maminky, jejichz chlapci maji stejnou anomalii jako ten muj..
Uz delsi dobu jsem si vsimala, ze adamkovo pindik vypada jak po obrizce, coz ohledne hygieny super zalezitost, ale preci jen me to trochu vrtalo…na 2lete prohlidce jsem cekala jestli na to mudra upozorni, a taky ze jo…
pry je to kratka predkozka, ktera by se, v pripade ze by jako dospely chtel, chirurgicky upravila…
je tu prosim nektera z vas, ktera to same resila-i treba chirurgicky?
Staré téma, tak jsem původní příspěvek smazal, neměl moc smysl.
@lajovka píše:
Hledam timto maminky, jejichz chlapci maji stejnou anomalii jako ten muj..
Uz delsi dobu jsem si vsimala, ze adamkovo pindik vypada jak po obrizce, coz ohledne hygieny super zalezitost, ale preci jen me to trochu vrtalo…na 2lete prohlidce jsem cekala jestli na to mudra upozorni, a taky ze jo…
pry je to kratka predkozka, ktera by se, v pripade ze by jako dospely chtel, chirurgicky upravila…
je tu prosim nektera z vas, ktera to same resila-i treba chirurgicky?
Dostala jsem sem odkaz, u syna to mám podobně, jemu je ovšem 15. Koukám, že toto je starší téma, takže Vaše synovi už nebudou 2, ale 12. Já o tom v životě neslyšela, jsem s klukem sama, dávno bez partnera, ten to měl normálně. Nebo se to podařilo u Vaše syna mezitím nějak vyléčit, třeba operací? Dle naší pediatry to je v pořádku, mně to přijde divný.