Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
já teda taky nejsem chodící typ k lékaři jak se sebou tak s dětma, ale…
Co se týče kašle jsem nervozní a pokud se nelepší, tak mažu, chci aby je poslechla…říkáš, že začal kašlat v pondělí, tak bych asi vyčkala do pátku a pokud to nebude lepší zašla s ním k dr. ![]()
Pokud kašle od pondělka, tak nejdřív v pátek, a to ještě jen v případě, že bych neviděla žádné zlepšení.
Kašel nezmizí ze dne na den, vždycky to tak ten týden chce. Pokud nemá další příznaky, netahala bych ho mezi další bacily.
Jen mimochodem, nevím, jestli mu kromě toho Prospanu dáváš něco jiného… ale pokud kašle v noci, chtělo by to spíše Stoptussin nebo něco podobného. Prospan leda tak přes den, na uvolnění hlenů…
Příspěvek upraven 07.11.12 v 08:40
Tak nad tim samym ted premyslim ja.Maly zacal v pondeli kaslat a o vikendu mel rymu, tu ma uz lepsi. Davam mu Stoptusin.Tak si taky pockam co napisi ostatni
Já tomu dávám tak minimálně 3 dny. Pokud se přes mou léčbu kašel nelepší nebo je horší, tak bych šla, aby mu to nesedlo třeba na průdušky.
Nám na kašel zabírá čaj s ovsa s medem a citronem a Stodal sirup+hedelix. Do tří dnů je většinou kašel pryč.
Navíc pokud pokašlává jen večer a nejsou to nějaké šílené záchvaty kašle, tak to ti doktorka na to stejně nic nedá než nějaký volně prodejný sirup nebo kapky.
My jsme s kaslem taky bojovali, k doktorce jsme sli, kdyz se to nelepsilo a v noci kaslala fakt dost, ale uz nevim jak dlouho to bylo…nastesti se u nas objednava a prakticky neceka, malokdy tam potkame nejake chrchlajici dite.
kasle ale skoro vic jak mesic, ne v kuse, nekdy je to lepsi. Ma to ale v krku a ne na pruduskach. Nic uz s tim nedelam, jen zvlhcuju vzduch a snazim se ji davat a vetsi polstar, ale stejne vetsinou sklouzne. Zabral i prieznic, asi jak to bylo mokry.
jinak je dobre maslo nebo sadlo na prsa, na vatu a na to nahratou plinu.
Máme to úplně stejně jako vy, akorát nám to začalo už v pátek a v po jsem teda musela k dr. pro paragraf a malou si poslechla, zkontrolovala uši a krk a já jsme klidnější. dávám Prospan a včera večer jsem poprvé dala šťávu z cibule s cukrem a pak v noci vůbec nezakašlala. tak nevím, jestli je to tím…
taky mažu tymiánovým krémem
@suik píše:
My jsme s kaslem taky bojovali, k doktorce jsme sli, kdyz se to nelepsilo a v noci kaslala fakt dost, ale uz nevim jak dlouho to bylo…nastesti se u nas objednava a prakticky neceka, malokdy tam potkame nejake chrchlajici dite.kasle ale skoro vic jak mesic, ne v kuse, nekdy je to lepsi. Ma to ale v krku a ne na pruduskach. Nic uz s tim nedelam, jen zvlhcuju vzduch a snazim se ji davat a vetsi polstar, ale stejne vetsinou sklouzne. Zabral i prieznic, asi jak to bylo mokry.
jinak je dobre maslo nebo sadlo na prsa, na vatu a na to nahratou plinu.
máme to podobně, tři tejdny v kuse se to s náma vleklo, ale teď o víkendu se to staršímu rozjelo tak, že mě to už dokopalo k té doktorce jít (do té doby to bylo tak, že kašlal, pak třeba den, dva dobrý a zase začal…)…V noci se chudák nevyspal… Ale bylo to tím, že mě nenapadlo, jak to léčit (přitom postup stejnej, jak vždycky, ale nějak mi to nedošlo…
)… Takže teď po cca dvou dnech už je v podstatě v pohodě… ![]()
Přes den má Mucosolvan a na noc mu dávám Fenistilový kapky… Prsa a záda mažu eukalyptovým olejem, snažím se ho držet v klidu (ale to šlo jen v pondělí, kdy mu bylo fakt zle, včera už ležet nevydržel…), zlhčuju vzduch a hodně větrám, aby nebylo doma přetopeno. Teda to je tříleťák, u mladšího doufám, že už se to takhle nerozjede, ale postup bude v případě, že jo, v podstatě stejnej jako u staršího…
Já co mám opravdu osvědčený je Echinacina od justu na lžičku a do toho kápnu jednu kapku tee trea oleje a tuk tuk zabere to vždycky…
@zichisek
prosím Tě jak děláš ten čaj z ovsa, to mě zaujalo.
Jinak mi chodíme s kašlem hned pokud, je nějak hnusný, jinak pokud se nelepší ani přes nasazanou medikaci tak po 3dnech. Dcera má dlouhodobé problémy s kašlem, teď momentálně celkem zaléčená od imunologa.
Většinou tedy stejně dostane nějakou kombinaci sirupů pokud to není na ATB a jak píše @BohunkaP, vše na odkašlávání podávat do 15hodin pak léky a prostředky na utlumení kašle, u dcery má efekt pouze fenistil, ale ten je na předpis.
Na odhlenění hodně pomáhá lotosový kořen - odvar, mám vyzkoušeno i na sobě a je to přírodní prosředek
nebo cibulový čaj. U sirupů moc efekt nevidím.
Já čekám 3 dny a pak jdu k lékaři, aby to nesedlo na průdušky a léčba se obešla bez antibiotik. I naše doktorka tvrdí, že lepší je přijít hned.Pak to trvá zbytečně dlouho a s ant.
@stazinka09 propláchneš pořádně oves (takový ten klasický co se dává třeba králíkům nebo koňům
)a dáš vařit. CCa hrnek ovsa na půl litru vody, pořádně povařit, čaj chytne takovou nahnědlou barvu. Odstavit z plotny a ještě tak 15 minut nechat louhovat pod pokličkou. Potom scedit. Dát med a citron a pít.
Nevím kde to babička vzala, pila jsem to na kašel už jako dítě a opravdu to zabírá. Dokonce mi to pomohlo i na zápal plic až se doktorka divila, chtěla mě poslat do nemocnice a naši ji ukecali, že to ještě 2 dny zkusí a fakt to pomáhá. Piju ho já i malá, když na nás jde kašel.
@zichisek
díky za tip a návod, určitě to vyzkouším, tohle jsem ještě neslyšela, zřejmě vaše rodinné stříbro
…
@zichisek ty bláho, to by mě nenapadlo, určitě vyzkouším, díky za tip ![]()
Tak moje děti rýmují a pokašlávají průběžně už od začátku září, ale u doktorky jsme s tím teda ještě nebyli… Neřeším to, včera jsme s malým byli akorát na roční prohlídce, tak doktorka viděla že je trošku nachlazený a akorát nám poradila stříkat do nosu mořskou vodu, něco na odkašlávání, takže vůbec nic nového, co bychom už dávno nevěděli. To samé by předepsala nejspíš i vám, a kvůli tomu mi tedy přijde zbytečné trmácet se k doktorce a kdo ví jak dlouho vysedávat v čekárně mezi dalšími pokašlávajícími… Abych se nakonec dozvěděla to co už dávno vím a dělám…
Kdyby byl ten kašel fakt intenzivní, obtěžující, dusivý, plus nějaká horečka, tak to bych ty 3 dny sečkala a pak bych k doktorce zašla, ale s běžným nachlazením, pokašláváním, rýmou, s tím tedy určitě nikam nechodím.
Ahoj, mám rok a půl starého chlapečka. O víkendu mu začla rýma, ta je teď už lepší, ale v pondělí začal kašlat. Přes den teda skoro nezakašle, jen v noci, ale nebudí ho to. Celou dobu je bez teplot. Od toho pondělka mu dávám Prospan. K lékaři se mi moc nechce, aby tam nechytil něco horšího, navíc se u naší Dr. skoro téměř vždy dost dlouho čeká. Tak si říkám, že ještě vyčkám… Kdy chodíte s kašlem k lékaři vy? Díky.