Kdy s kašlem k lékaři?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
492
24.5.14 17:57

@evulkanov Já bych určitě na poslech zašla, ať máš jistotu. My byli dnes se synkem na pohotovosti, kašel začal ve čtvrtek, ale nebylo to tak hrozné a dnes v noci dostal teplotu kolem 38 a vyklubala se z toho angína. Prej to teď řádí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
27.11.14 08:29

HOlky, v pondelí jsme byli s malým (3r) u doktorky, měl fakt šílený kašel tak jsem chtela at ho poslechne, dostal Bromhexin, na noc ditustat a dithiaden, no je čtvrtek a nevidím vůbec zlepšení, říkala at kdyžtak přijdem ještě na poslech koncem týdne nebo začátkem dalšího, jestli to nemá na průduškách.. Šly byste už dnes? Syn pořád vykašlává, což jsem myslela že po 4 dnech už by neměl. Ale nechci tam naběhnout jak hysterka, prostě nevím za jak dlouho by se to mělo začít lepšit, moc kašel nemívá tak nemám zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15432
27.11.14 08:57

Já bych šla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
27.11.14 09:10

@marmelada78 kašel může být hooodně dlouhý.
např. já sama mám už měsíc postinfekční kašel :-)
to co dostal, po tom se kašel nezlepšuje nějak závratně rychle.
můžeš se zastavit v pátek na poslech, zdůvodnila bych to tím, že bude víkend, a jetsli se tam něco chystá, tak abyste nemuseli na pohotovost, prostě pro tvůj klid.. za hysterku tě mít nikdo nebude,

ale u kašle, který se „léčí“ bromhexinem, nečekej žádnou závratnou rychlost.. kašlat může stejně třeba 14 dní..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
27.11.14 10:45

@Alay88 můj manžel tvrdí, že kašel se nedá léčit.. ;) takový ten klasický, co chytí ve školce, než to samozřejmě přejde do nějakých bronchitid a tak.. a pak kašel postinfekční, trvá klidne 2-3 měsíce. s tím nejde dělat vůbec nic. (plicní dr. :-))

nejlepší je inhalace.. jednak je to přírodní, bez všech možných chemikálií, a jednak to fakt pomáhá. Je pravdou, že mám doma astmatika, takže to je trochu jiná liga. každý doma inhalátor nemá.. ale za 1800 se dají koupit dobré stroje (kompresorový - philips respironics, Sami ), provoz stojí lahev vincentky..
může to využít celá rodina, a uleví při rýmách, takových těch, co lezou do hlavy, kašli, u nás je to i o prevenci,.. je to příjemné,..

dřív jsme taky měli ledsjaký sirup na kašel, od levoprontu přes sinecosin, a tak.. nepomáhalo vůbec nic.. resp. kašel prostě trval týden až 14 dní vždycky,…

teď jen Kaloba (opět, přírodní, extrakt z pelargonie, a pomáhá odkašlat si), sinecod, aby se člověk vyspal (pokud je potřeba) a inhalace 4× denně. a řekla bych, že je to lepší, než s těmi všemi léky.. nos vystříkávat vincentkou nebo mořskou vodou..
na posílení imunity ještě imunoglukan ráno i večer.. pokud jsou zrovna ok, tak jen 1tb/7,5ml sirupu 1× denně.

se školkou je to běžné, bohužel.. další rok to bude lepší..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
27.11.14 13:41

@Nataša Kde se da takovy inhalator koupit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
27.11.14 15:24

@Black Cat http://www.zpeliska.cz/index.php?…
koukám, že cena ještě klesla.. :-)
přesně ten máme my.. je výborný, rychlý, a děti ho milují, vždycky políbí lachtana na čumáček a jdou na věc.. 5ml vincentky do nádobky.. a za 7-10 minut je hotovo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
27.11.14 16:14
@Nataša píše:
@Black Cat http://www.zpeliska.cz/index.php?…
koukám, že cena ještě klesla.. :-)
přesně ten máme my.. je výborný, rychlý, a děti ho milují, vždycky políbí lachtana na čumáček a jdou na věc.. 5ml vincentky do nádobky.. a za 7-10 minut je hotovo..

:think: žeby? já jsem asi vzivotě nic neinhalovala, to se jako nasadí na obličej ta maska a vdechuješ jo? blbej dotaz já vím, ale fakt s tím nemám zkušenost. A jak starý dítě to zvládne? Obávám se že bych toho našeho pakina asi nenamotivovala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.11.14 08:50

@marmelada78
jj, je to tak jednoduché. Naliješ vincentku do nádobky, zavřeš, nasadíš všechny díly - masku a hadici kompresoru, je to všechno v návodu.
masku dáš na obličej a normálně dýcháš.
zvládlo to i dvouleté dítě.
pustila jsem oblíbenou pohádku, sedla si s ním, on mně na klín, držela jsem masku.. zpočátku třeba jen kousek od obličeje, aby nic necítil, i to stačí, ten fuk je velký.. motivovala jsem ho, slibovala odměny,.. teď je největší lákadlo tablet - smějí mít tablet pouze když inhalují..

velkou motivací byl samotný tvar inhalátoru - lachtan. Kluci se do něj zamilovali, a když šli inhalovat a po akci směli lachtana políbit na čumáček :mrgreen: jak málo někdy stačí..

já v životě na kašle netrpěla, nejhorší kašel jsem chytila až od manžela a teď tenhle letos..mám ho max jednou do roka.. ale děti bohužel podědily vlohy po tatínkovi a kašel je naší hlavní chorobou.. zpočátku jsem totálně tápala, vůbec jsem nechápala, že takhle může někdo chrchlat.. Teď bych řekla - bohužel - jsem na kašel dost zvyklá a vím, že pokud to nedospěje ke klacidu (nebo jinému antb, u nás je to nejčastěji tohle), tak nic nezabírá tak nějak rychle..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2483
28.11.14 10:24

@Nataša - děkuji za Tvůj příspěvek - já sama se plácám s malou 4 roky, a jejím kašlem :zed: :pocitac: :pocitac: v dubnu první kašel, vždy vlhký, po měsíci dostala kortikoidy, nakonec vše ok. Alergologie, imunologie, spirometrie, vše ok. Pak srpen, září kašel cca 10 dní, kortikoidy nasazeny. v říjnu opět kašel, pak ze stěrů vyšel streptokok, přeléčen Ospenem na 10 dní, po ukončení ATB, opět kašel… zvracení hlenů, dle mudr. vše ok…,já pak jela do nemocnice, kde podle RTG snímku diagnóza bronchopneumonie - zápal plic, nasazen klacid, který právě bere již osmý den, ale nakoupila jsem inhalátor, tak jsem jí nechala inhalovat, a rýma, a kašel ok, ale samozřejmě ATB nasazeny podle rentgenu…
Doufám, že nám ten inhalátor pomůže. Alergolog do ní cpe Imunoflor /kortikoidy/ pořád, při kašli ventolin, pak nějaké tablety kortikoidy na cucání, při rýmě kapky kortikoidy, ale já jí nechci tolik kortikoidů dávat.. ještě, když mi řekli, že to bude astma, ale všechny výsledky jsou v pořádku.
Já se v tom plácám, ach jooo, ta bezmoc je šílená.
Pevně věřím v inhalaci vincentky…
Dotaz zní, jestli inhalovat vincentku, jen když má malá rýmu a kašel nebo i preventivně.. zatím mi na to nikdo neodpověděl. Jaký máš na to názor ty?
Já už plaším, jestli malá nemůže mít cystickou fibrózu, že je pořád tak zahleněná :pocitac: :zed: :pocitac: :zed: :pocitac: :zed: Zatím mi všichni lékaři řekli, že malá dle vzhledu nevypadá na cyst. fibrózu, ale jestli chci, testy jí udělají :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
28.11.14 17:15

@lucije28
inhalovali jsme zpočátku i preventivně. určitě pomůže.

můj malej prošel rtg srdce a plic, testem na CF, vyšetřením na reflux. imunotesty, alergotesty.
jediné, co mu vyšlo, bylo ECP asi 85.. při prvním vyšetření ještě nízká jedna část buněčné imunity, ale při dalším po roce už ne.. test na CF je prý standard při dif. dg dlouhodobého kašle dětí bez zjevné příčiny (infektu).

jetsli měla na rtg změny, bylo určitě dobré klacid dát.

jaké přesně léky bere?
můj má seretide a od té doby je to super..
ve 2 letech mu zkusmo dr. nasadila Luivac + Singulair a za 2 měsíce se ohromně zlepšil..(po rok trvajícím kašli..) Singulair jsme měli zkoušet vysazovat, na potřetí se nám to povedlo v dubnu tj po roce a půl, a po třech měsících zas kašel. Ten jsme po měsíci kašlání bez jiné příčiny během dvou! dnů zlikvidovali combairem (manžel mu dal svůj, snížil dávku..) a pak, když se v říjnu zas schylovalo, dal mu seretide a ejhle, je to dobré.. nemá žádné kortikoidy v tabletách, nic do nosu, jen seretide, který je prý nejlepší… je to kombinace něčeho jako je ventolin a kortikoidu, v hodně nízké dávce na vdech a funguje to..

Imunoflor teda neznám, fakt je to kortikoid?? znám imunor, a to je na úpravu imunity, je to snad z prasečí krve nebo co..
kortikoidy na cucání teda taky neznám??

co vím, tak těžký astmatici mají nějaké preparáty na téhle bázi, já znám osobně jen prednison, klasiku,

Jinak manžel si nemůže lokální kortikoid do nosu vynachválit, jelikož se mu po xletech vrátil čich :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2483
29.11.14 10:48

@Nataša - promiň, jsem to pomotala… Dýchá flutiform, to jsou kortikoidy, pak dostala imunor, ale dala jsem jí jednu dávku, ok, pak druhou, a třetí a vždy dostala po tom kašel a pak následně ATB :pocitac: takže čtvrtou dávku jí odmítám dát :lol:.. nevím, jestli to bylo náhodné nebo ne, ale já tomu prostě nevěřím :cert:
Včera jsme byli na kontrole v nemocnici, tak klacid výborně zabral, vše je v pořádku, zápal plic jsme podchytili v samém počátku, za to jsem byla velmi ráda, zvládli jsme to v pohodě doma, druhý den po nasazení ATB se její stav velmi zlepšil :hug:.. Udržet jí bez pohybu, nadlický úkon.. věčně poskakuje, běhá, no jen jí okřikuji.. ještě do zítra má ATB a konec :palec:.. Jen se děsím, aby zase nekašlala po dobrání léků.
Ty kortikody na cucání jsou castispir…
Zkusím požádat pak na alergologii ten seretide, uvidím :mrgreen: :mrgreen:
Už jsem úplně alergická na kašel :pocitac: :pocitac: :pocitac:
Podezření na reflux mají, ORL lékař jí strčil kamerku přes nos k žalůdku, ale prý se musí jít pak do nemocnice, kde 24 testují šťávy, aby se opravdu zjistilo, zda se o reflux jedná :roll:
Malá už má stres, když jí táhnu k nějakému lékaři, zrovna teď mi udělala scénu u zubaře, že neee, doktorka se mohla zbláznit a já taky :zed: :zed:
Snažím se sehnat veškeré informace a pak se ptát doktorky a dělat, že vím :) :) :) vííííííííc..
Teď, když měla žlutou rýmu, vyléčila jsem jí sterimarem s mědí a pak inhalacemi… žádný kortikoidy jsem jí nenasadila… :D
Děkuji za tvůj příspěvek :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
29.11.14 15:39

@lucije28
Imunor je ale na dlouhodobou léčbu, a jestli dostala něco po 3 dávkách, nemusí to s tím vůbec souviset, je to na podporu běžné reakce imunitního systému. Nám teda Luivac neskutečně pomohl (ten je na principu lyzátu RNA bakterií způsobujících respirační infekty.. tělo se vlastně stimuluje pomocí setkávání se s tím, co ho může napadnout..).ale opět nepomůže jedna dávka.. děti to berou už třetí sezonu, od září do března.. pak to má efekt.

Castispir je fajn… je to něco jako singulair, co měl malej.. není to kortikoid, ale montelukast, který působí proti leukotrienům (ty zužují dýchací cesty..) a vlastně pomáhají proti otoku.. trochu jiný princip.
Tahle kombinace (inhalační lék + montelukast) se dává těm, na které nezabírá dostatečně pouze inhalační léčba, nebo se dává samotný castispir pokud inhalační kortikoidy nejdou dát, v poslední době se dává jako první volba u malých dětí, i když prý by nemělo..?) Otázkou je, proč byl nasazený u vás?

Můj muž teda na astma bere combair a castispir (proto vím, co to je :-)) a od doby, co si ho přidal, a vyměnil symbicort za combair, nemůže si to vynachválit..
kortikoid do nosu má taky, a od té doby se mu vrátil ten čich :-)
ale on to astma fakt má..

ale určitě tím neléčíme rýmu.. jako klasickou infekční..

reflux je taková zvláštní záležitost.. i když podstoupíte tu pH metrii nemusí z toho reflux vůbec vyjít a ona ho přesto může mít, a dost velký, aby zlobil.. v podstatě u malých dětí se s tím nedá moc dělat stejně.. léky jsou, ale dětem se moc nedávají..
my dávali malýmu helicid 20, a bylo mu lépe, lépe jedl, když ho měl. plus další projevy - krkání, stížnost na bolení bříška po jídle, než si krkne, po pití kašel.. a tak.. asi bych na pH metrii nešla, bála bych se psychických následků pro tak malé dítě, aby se nebála dr. ještě víc, protože to stejně nic nezmění., itoprid jí v jejím věku asi nedají, (což je fakt lék..)
leda kdyby mi slíbili jinou léčbu, než helicidem, který se dá koupit.. Ještě se dá dětem dávat motilium, a pak je ještě gastrotus, ten je bez předpisu, ten můžeš zkusit…

kašlající děti, to je věda…bohužel, znám dost podobných případů… Někdy je v tom astma a reflux, někdy jen astma, ale někdy je to „jen“ reflux. a může nadělat úplně stejnou paseku. dítě se léčí na astma a ono žádné nemá, a potíže dělá ten reflux..je mi trochu divné, že spiro měla normální..?
a dělali jí třeba ECP? protože to je to jediné, co měl náš mladej vysoké.. :nevim: souvisí to prý s atopií, a taky může s „rozjetostí“ astmatu,
tehdy mu nevyšla žádná alergie, nic.. a kašel měl jako tuberák..
jinak seretide obsahuje ten flutikazon, co je ve flutiformu, a ještě salmeterol, což je na rozšíření průdušek, něco jako ventolin. proto je tak dobrý :-) 2 v 1 :-)

hlavně dobře, že zápal je zlikvidován, a držím palce, ať se zadaří dostat to, ať už je to cokoliv, pod kontrolu. :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
27.1.15 21:37

castispir vs. inhalační kortikoidy

Natašo, chápu to dobře, že u dětí by se měly preferovat inhalační kosrikoidy před castispirem? Odkud máte tyto informace? Syn (3.dítě) začal stonat přesně ve 3 měsících - obstrukční bronchitida = hospitalizace, další dvě následovaly ve 4 a 5 měsících. Po druhé atace na alergu obdržel Ventolin a Eccobec. Třetí byla nejhorší - kortikoidy do žíly. Při kontrole po propuštění alergoložka změnila Ecobec na Seretide (prý se skřípěním zubů). Pak už bez hospitalizace, ale za to asi 5 - 6 měsíců permanentně nemocný. Zkusili jsme lékaře, který dělá ambulantně takto malým dětem ph metrii - ten první ze všeho začal vysazovat inhalační léky (prý u tak malých dětí jde většina do žaludku) a nasadil Castispir. Po měsíci se podařilo Seretide vysadit, bal asi 1,5 - 2 měsíce dobrý. Pak přišel podzim - laryngitida - kortioidy =Rectodelt do zadečku a v nemocnici ještě Dexona do stehýnka, cca za 5 dní začal zase chrčet a kašlat. Dle alergologa díky kortikoidům - mohly nastartovat reflux (ph metrií nebyl prokázán, žaludek dráždivější, ale návratů šťáv nebylo tolik a tak dlouhých aby to byla dg. reflux). Mě se nezdá, že by dvě jednorázové dávky vyvolaly potíže po pěti dnech a dlouhodobě by přetvrávaly. Nicméně dostal Ortanol (=Helicid). Asi za tři týdny měl další laryngitidu, s tím že byl dušný i výdechově, za dva dny bronchitida - augmentin 14 dni, 4 dny po dobrání další bronchitida - Klacid 14 dní. Stále přetrvávalo chrčení, ale postupně cca do 1-2 týdnů přestalo a teď je tak dobrý jako ještě nikdy. Ještě do minulého týdne užíval Aerius, protože měl v létě spontálně perforovaný bubínek při otitidě a přetrvávaly špatné tlaky, tekutina v uších. Ortanol přestal užívat, protože nám došel a v lékárně ho neměli, chrčet přestal i bez něj, takže reflux v tom asi nebude. Mě se moc nelíbí, že užíval tolik léků, který obsahují spostu přídavných látek a osobně bych mu asi raději foukala inhalační kortikoidy než mu dávala Castispir, který obsahuje aspartam a škodlivé červené barvivo allura AC. Proto se ptám, co je lepší a míň škodlivé pro malé dítě (teď 1,5 roku). Je fakt, že dřív u inhalovnání sprayů děsně řval, ale teď, když jsme dávali Ventolin, to docela zvládal. 5. února jdeme na kontrolu + na testy na alergo a chtěla bych se zkusit domluvit na výměně Castispiru za „foukátka“. Jaký je váš názor? Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
999
27.1.15 21:59

Ahoj dotaz nebyl na me, ale mam taky chlapecka co trpi na spasticke a obstrukcni bronchitidy…ted mu budou 3 a kazdou sezonu podzimzima skoncil v nemocnici na i. v. kortikoidech, atb uz ani nepocitam…
Ale k veci, my mame super imunolozkualergolozku…maly nema prokazany zadny" problem" pouze takto ty jeho pruduzky reaguji na infekt a ptoste z toho pry vyroste…jasne porad se to muze zvrtnout do astmatu, ale zatim na to nic neukszuje…Takze nas maly je na Singulairu a Seretode, Seretide ma 2×1, kdyz je nemocny tak 2×2. Verim, ze tahle kombinace mz sedi, v akutni fazi jedte pridavame Ventolim a kdyz je nejhur tak jeste prednison…drzim palce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí