Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
přidám slovo do pranice…
já bych obyčejné mléko dávala jen doplňkově (při vaření, puding nebo kakao a pod. a před spaním bych dávala UM). TEdy kompromis. Klasické mléko nemá tolik výživových hodnot. UM jsou obohaceny mimo jiné i o jód, vitamín D nebo bifidus (Nestlé JUNIOR UM).
Pokud to dítko pije, tak se přikláním aspoň do 2let.
Andrea a Kubík
Holky diky za reagce a tobe Adys za strhujici odpoved ![]()
Tak ja koupila krabici bio mlika od horskych kravicek, co zerou jen travu. Stalo jako flaska vina. Trochu zkusim dat a uvivime…
Lesino, ja se ptala doktorky, proc mleko a ne UM a ona rikala, ze UM ma malo tuku. Ze prave jen plnotucne kravske obsahuje dostatek tuku a ten deti potrebuji. Jestli ho ty alternativni mleka maji malo, tak by to mohl byt problem, ze nepokryji energetickou potrebu ditete…
Jinak ja davam multivitaminy, tak v prisunu vitaminu by nemel byt problem…
Tak jsem si dala práci a našla v archivu www.porodnice.cz odpověď MUDr. Honzíka, proč nedávat dříve normální mléko a jak to ylo dřív a tak to sem překopíruji.
Vážený pane doktore, velice Vám děkuji za zodpovězení mého dotazu z minulého týdne (jednalo se o odmítání náhradní mléčné výživy mým synem). V návaznosti na Vaši odpověď dovoluji si ještě jeden dotaz - uvádíte stejně jako náš pediatr, že do 2 let je obyčejné mléko nevhodné. Před 12, resp. 9 lety, když byly dcery miminka, mi tehdější naše dětská lékařka říkala, že cca od 10měs. může být podáváno i obyčejné mléko - prý náhradní mléčná výživa je důležitá u nejmenších miminek, protože je sterilní a obsahuje vitamíny, což u větších miminek již nemá takový význam, neboť stejně už lezou a strkají vše co pusinky a
vitamíny získávají z již poměrně pestré stravy. Ještě si pamatuji, že paní doktorka říkala, že když mohou miminka v tom věku už baštit různé jiné mléčné výrobky, proč by nemohla pít normální mléko, což mi přišlo logické a dcerám jsem v pití obyčejného mléka nebránila. Teď mě to zpětně dost vystrašilo - vím, že je asi opravdu pozdě se ptát (dcerám je 9 a 12 roků), ale mohlo pití obyčejného mléka způsobit nějaký, třeba zatím skrytý, závažný zdravotní problém? Nebo je doporučována náhradní mléčná výživa spíše jako prevence trávicích obtíží u miminka a význam pro další roky není tak velký? Paní doktorka tehdy povolila obyčejné mléko i mladší dceři, která byla hodně nedonošené (porod ve 26.t.t.). Nikdy jsem v péči paní doktorky neshledala jiných nedostatků, naopak, byla velmi pečlivá, takže jsem její rady už nikde „neověřovala“, dcery prospívaly bez problémů, dodnes mají malou nemocnost, ale mám obavy, zda nemohlo dojít k poškození jejich zdraví, zda je nemám nechat třeba nějak vyšetřit…Omlouvám se za asi hloupý dotaz, ale jsem laik a neumím se v tom dost dobře zorientovat.
Moc Vám děkuji a zdravím,
Veronika
Dobrý den,
Vývoj připravy mléčných výrobků pokračuje a postupně se zdokonaluje. A není to jen to že se do umělé mléčné výživy přidávají stopové prvky a vitamíny a že se připravují sterilně, ale i to že je tam lepší zastoupení určitých typů mastných kyselin, které nejsou v kravském mléku a lépe podporující vývoj CNS, že je upraveno zastoupení určitého typu bílkovin a jejich celkové množství, do umělé výživy se přidávají vlákniny, oligosacharidy a probiotika, zlepšující bakteriální osídlení střeva, je tam menší množství solí (sodíku), což je prvek diskutovaný při zjišťování příčin hypertenze v dospělosti a navíc zbytečně zatěžuje ledviny atd…Prostě poskytuje dítku do 2 let lepší a vyváženou stravu. T.č se doporučuje dokonce do 36M věku.
Podáním kravského mléka třeba ročnímu dítěti rozhodně nevede k jeho ohrožení, vyrostli jsme na něm možná všichni, ale prostě máme lepší výrobky.
Kravské mléko obsahuje více bílkovin a proto před lety paní doktorka indikovala podání kravského mléko u dítěte které se narodilo předčasně, ale dnes máme nové umělé přípravky cílené a vyrobené jen pro nedonošené děti, které kombinují více bílkoviny s výše zmíněnými výhodami jiných umělých mlék.
Prostě jsme dál, ale to neznamená že staří prakticky postupovali špatně a že ohrožovali dítka, dělali to nejlepší s výběru který měli k dispozici.
Je to na http://www.porodnice.cz/node/37170
Takže normálním mlékem asi neublížíš, ale asi moc nepomůžeš, myslím, že je to jasně vysvětleno.
Co se týče ALERGIE, tam to je dost jedno, jestli dáváš standardní UM nebo normální mléko, v obojím je mléčná bílkovina
, v tomto si nepomůžeš. A nepomůžeš si ani podáváním HA mléka (částěčně zabraňuje vzniku alergie tuším do 7mi měsíců, déle ne, pak už je zažívací trakt dovyvinut a buď ta alergie vznikne nebo ne, ale odložením zavedení mléka bez částečné hydrolýzy už ničemu nepomůžeš.
A když váháš, tak prostě to kombinuj, proti hrnku mléka s chlebem k snídani zase tak moc námitek není. A večer dej třeba UM.
Ale já souhlasím s citovaným doktorem.
Nedá mi to a napíšu svoji zkušenost.
Nedávno na roční prohlídce se mě doktorka zeptala kolik malá vypije mléka. Tak jsem ji řekla jak to je, že UM nepije, nahrazujeme to tedy mléčnými zakysanými výrobky, pže ji nechci zatěžovat čistým kravským mlékem. Odpoděděla mi, že jakmile dítě dostává zakysané mléčné výrobky může dostat i mléko, protože střevo se musí naučit ho zpracovat. A čím dřív po zavedení zakysaných výrobků, tím líp. Pokud jde o alergii, tak ta se prostě objeví nebo ne. Vyrazila mi tím dech, ale dávám tedy bio mléko a malá jen mlaská. Pije ho tak dva hrníčky denně a žádný problém nemáme.
Asi hodně záleží na dítěti, na rodičích i na doktorech ![]()
Lasicka píše:
Adys - to mi teda přijde divný, že by mělo vadit, že v alternativních mlíkách není tolik tuku, jako v plnotučným kravským. V kravským mlíku tuk nese vápník, proto je v mlíku potřeba. Ale v alternativních?
alternativni ‚mleka‘ (sojove, ryzove, mandlove atd.) neobsahuji ty spravne tuky, ktere jsou dulezite pro vyvoj ditete, neobsahuji ani potrebne mnozstvi vapniku a proteinu, proto se nedoporucuji malym detem a kdyz uz jej deti piji, mely by mit zajisteny dostatek tech latek z jine stravy. predavam info z americkeho trhu, vzhledem k tomu, ze zakladatelka zije v USA. nevim, jake je slozeni v CR.
jen pro ilustraci priklad:
Kravske Mleko - kalorie 150/protein 8/uhlohydraty v gr. 11/tuk 8/vapnik 291
Rice Dream(ryzovy napoj) - kalorie 120/protein 1/uhlohydraty g. 30/tuk 2/vapnik 20
nizkotucne vyrobky se prece vseobecne doporucuji az tak od 3 let
. netvrdim, ze alternativni mleka jsou spatna, jen si myslim, ze se nehodi pro male deti
.
Andrimko .. nevim jak v CR, ale tady v USA se dela plnotucne mleko prave s pridanym vitaminem D
a s obsahem vitaminu A a B12 ![]()
nicmene podobnych diskuzi uz tady bylo spoustu. proste jsou a budou 2 tabory, jeden pro mleko a druhy proti
. co clovek, to nazor ![]()
Je ja pred tim chtela reagovat na Lasicku a napsala jsem Lesino. Pardon ![]()
Adys: díky za info. Ale přijde mi to relevantní jen pro období, kdy je dítě na mléku závislé. Pokud se jedná o dítě na pevné stravě a mléko je jen jednou součástí, nemyslím si, že by alternativní mléko mělo být problém. Krom toho kolem kravského mléka se točí diskuse na téma, jak je to vůbec s tím zpracováním vápníku v těle, když obsahuje i fosfor, který naopak vápník z těla vyplavuje. Krom toho nejde ani tak o množství přijatého vápníku jako spíš o schopnost jeho metabolizace. Podle nějakých průzkumů má česká populace vápníku hodně, ale jsou jedinci, kteří ho neumí zpracovat…
já myslím, že na to někdy jdeme moc vědecky.
Některé (kojené i nekojené) děti zkrátka UM odmítají a tak se jim dá kravské.
Sama jsem byla svědkem, jak kámošky (do 2 let kojená) dcera přišla ke stolečku, a když jsme se nekoukali, šlohla mojí dceři hrneček s UM, cucla si, zkřivila pusinka a řekla „fuuuuuuj“.
Zatímco kravské mléko normálně pije.
Asi bych to tak neřešila.
Je to prostě JEN MLÍKO. Já ho piju odjakživa (kravské) a nic mi není. Naopak, mám imunitu jak hrom. Vyrostla jsem na „totalitním“ Sunaru a na kravským mlíku.
Horší je to s dětma s alergií, ale nic jiného bych doopravdy neřešila.
pitrisek píše:
Pajuleno klidně kravské mléko.
Já mám dítě od 2 měsíců na UM a (bohužel) se nám do teď (4 roky!!!!) pořádně nepovedlo přejít na normální mléko.
Tak přesně tohle se snažím nějak zvládnout, ale nejde to. Kravské mléko syn odmítá a vyžaduje UM. Vzhledem k tomu, že ho denně vypije cca 500 ml, tak bych fakt už byla ráda, kdyby pil kravské ![]()
tak cecetko -
my jsme do minulého týdne dělali z kravského mléka vlastně jen krupicovou kaši, a na pití jsme měli pořád Nutrilon
(jsou nám 4, prachů za to hromada!!) -
ale teď jak dělají ten Nutrilon 4 v novém balení, v bledě modrém, tak nám připadalo, že byl jako víc navoněný (jako by voněl hodně vanilkou) - a tak jsme zkusili do tohoto přidat plnotučné (myslím Madeta, ale ono je to jedno) - a v tomto novým Nutrilonu to dcerunka nepoznala!
Takže teďka když vařim UM, dávam místo studený + horký vody : studený mlíko + horkou vodu, a do toho rozmícham pár odměrek jen jakoby na množství té vody..
Zaplatpánbůh.
Ale do minulého týdne jsme jeli stále jen na Nutrilonu. už šílim.
cecetka píše:pitrisek píše:Tak přesně tohle se snažím nějak zvládnout, ale nejde to. Kravské mléko syn odmítá a vyžaduje UM. Vzhledem k tomu, že ho denně vypije cca 500 ml, tak bych fakt už byla ráda, kdyby pil kravské
Pajuleno klidně kravské mléko.
Já mám dítě od 2 měsíců na UM a (bohužel) se nám do teď (4 roky!!!!) pořádně nepovedlo přejít na normální mléko.
no ja bych na UM prechazela postupne. nejdriv 90% UM spolu s 10% mlika, nechat to tak nekolik dnu a pak snizit pomer na 80/20 a tak se pomalu dostat na 100% mleka
.
Holky a ochutnali jste někdy ty UM? Vždyť je to dobré, mně fakt chutnají a ty s příchutěma jsou prý ještě lepší (nemám odzkoušeno), tak proč tak za každou cenu chcete dostat dítě na normální mléko. Na vaření, pečení, kaši apod. - proč ne, ale jinak proč nedopřát UM. Vždyť toho mléka přece nepijete tolik, aby vás to zruinovalo, většinou jde o jednu lahvi ráno, pak už přece jsou jogurty a nemléčná strava a večer kaše z normálního mléka. To by mělo mléčnou dávku pokrýt, nebo ne? Musí přece taky zůstat prostor na jinou, nemléčnou stravu.
Anonymni píše:
Holky a ochutnali jste někdy ty UM? Vždyť je to dobré, mně fakt chutnají a ty s příchutěma jsou prý ještě lepší (nemám odzkoušeno), tak proč tak za každou cenu chcete dostat dítě na normální mléko. Na vaření, pečení, kaši apod. - proč ne, ale jinak proč nedopřát UM. Vždyť toho mléka přece nepijete tolik, aby vás to zruinovalo, většinou jde o jednu lahvi ráno, pak už přece jsou jogurty a nemléčná strava a večer kaše z normálního mléka. To by mělo mléčnou dávku pokrýt, nebo ne? Musí přece taky zůstat prostor na jinou, nemléčnou stravu.
Jo holka, kdyby tomu tak bylo. Když Ti dítě ale stojí u kuchyňské linky a stále volá MLÍKO MLÍKO MLÍKO a to má na mysli UM, protože Ti normální mlíko vrátí s rázným MLÍKO tak mu ho prostě dáš. Ale začali jsme ho dělat jen 50% (poloviční dávka Sunaru). Zkoušela jsem mu i kravské mléko dochutit Sunarem, ale to mi taky vrátil.
Mmch … kaše malý nikdy nechtěl, jogurt si dá občas, Ostraváček, Pribináček nebo Kunínek si dá tak jednou týdně. Prostě nic moc
Nuť dítěti něco, co nechce.
Ahoj. Malymu varim z kravskeho kase od 10,5 mesicu, nikdy nebyl zadny problem, sni kolem 100ml. Vcera jsem mu dala poprve puding, snedl toho odpoledne ke svacin dost - z 300ml mleka. Celou noc se budi a prdi a krouti. Nejspis z toho…je to z mleka, nebo proste z toho, ze mel beco noveho?
Ahoj. Malymu varim z kravskeho kase od 10,5 mesicu, nikdy nebyl zadny problem, sni kolem 100ml. Vcera jsem mu dala poprve puding, snedl toho odpoledne ke svacin dost - z 300ml mleka. Celou noc se budi a prdi a krouti. Nejspis z toho…je to z mleka, nebo proste z toho, ze mel neco noveho?