Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
dovolím si položit otázku. Sterilizujete odsávačku po každém použití?
Tedy přesněji co všechno sterilizujete:
Jde o to, že já potřebuji odsávat tak 3-5× denně (prsa se mi hodně nalévají a potřebuju malému před kojením z nich často ubrat a sem tam potřebuju odsát dávku komplet - ve škole atd.). Zatím jsem sterilizovala pokaždé po použití celou odsávačku (všechny části se kterými přijde do styku mlíko) normálně v hrnci ve varu cca 15 minut. Jenže se mi po těch pár dnech zdá, že to ta odsávačka nějak nedává (plast mi zmatněl a je na omak takový jiný). Jinak mám Medelu na ruční odsávání.
Díky za radu
uz jsem se tu na to take ptala, odpovedi byly vesmes takove, ze vetsina tech, co mi odpovedely, odsavacku pres den akorat proplachuji horkou vodou, a jednou denne sterilizuji …
ja osobne uz neporadim, protoze tesne pote, co jsem to zacala resit a holky mi tu poradily, se mi mliko upravilo tak, ze uz nemusim odsavat ![]()
Takže já též používala Medelu (Harmony). Přes den jsem proplachovala horkou vodou, příp. umývala houbičkou mycím přípravkem a pak pořádně vypláchla vodou. Jedenkrát denně jsem sterilizovala v hrnci - dala jsem do studené vody, přivést k varu, povařit stačí 5 minut. Tenkrát jsem telefonovala přímo k dovozci Medely a ten říkal, že 5 minut stačí.
Nesterilizuje se taková ta ruční páka a ten podstavec pod lahvičku. Jinak vše. Části samozřejmě časem zmatní.. Také jsem to tak měla
. Určitě také záleží na vodě.. Pokud máte tvrdou s kamenem, tak se hodně může tvořit takový bílý jakoby matný povlak. My máme také tvrdší a hlavně hodně železitou, tak mi části lehce zežloutly..
Snad jsem alespoň trochu poradila..
používala jsem MEDELU SWING (pozor, nejspíš vlivem sterilizace-klasické v hrnci- se mi u ní zkroutil prsní klobouček, a musela jsem si nechat poslat od MEDELY nový..parní sterilizace je asi bezpečnější..)
Teď už nesterilizuju skoro vůbec, ani lahvičky..samozřejmě ze začátku, když je mimi novorozeně..tak jsem sterilizovala často, ale postupem času jsem zjistila, že opravdu stačí umýt horkou vodou (když je mlíko mastné(myslím, co se týče UM a lahviček)- použiju šetrný saponát), a pak opláchnu ve studené (pro klid duše můžete oplachovat v kojenecké) vodě
Nyní sterilizuju hlavně všechny nové věci (lze i použít tablety MILTON,..rozpustí se ve vodě, a věci na 15 min. ponoří a je hotovo..stojí asi stovku)..
a dcerka je zdravá (ťuk, ťuk)..nadruhou stranu, u mimča staršího- např. po šestinedělí nemusí být na škodu budovat i nějakou imunitu;o)
Takže se s tím moc netrap - prsa-bradavky- také nejsou sterilní!!!
Já jsem měla odsávačku Avent a vždycky jsem ji umyla katáčem na láhve nebo houbičkou a Jarem, pořádně ji propláchla a popř. prolila horkou vodou! Večer jsem ji dala do parního sterlizátoru - ten si nemůžu vynachválit!!!!!
Jinak jsem do něho dávala, úplně všechno - flaštičky, víčka, dudlíky, cumlíky, takové ty obaly na cumlíky (krabičky na kočárek) odsávačku a i některé hračky - NEDÁVAT!!!!! kousátka a věci co se při vysokých teplotách deformují!!! - zničila jsem tak hrneček z DM
, ale jinak se mi naštěstí nepodařilo zničit vůbec nic!!!
Ahoj, já jsem měla Medelu elektrickou a malej z prsu vůbec nepil. Jen jsem odstříkávala a on pil z lahvičky. Po každém použití jsem promyla horkou vodou a ekologickým přípravkem na nádobí ecover a vyvařovala jsem jednou týdně. Dle návodu by se měla vyvařovat jednou denně, ale měla jsem pocit, že to tak stačí. Vyvařovala jsem v horké vodě a nic se mi naštěstí nezkroutilo ![]()
„sterilizovala“ jsem v mikrovlnce - ponořené v umělohmotné nádobě s vodou.
odsávačku jsem po použití ovšem nejprve proplachovala STUDENOU vodou- protože studenou vodou z nadoby mléko splachnu, zatíkco když ji rovnou od mléka začnu oplachovat horkou, tak mi udělá takový mastný film a musím na to vít nějaký mycí prostředek . Az po oplachnutí jsem ji tedy bud jeste oplachla horkou vodou a nebo dala do té mikrovlnky (1× za den, nebo za 2 dny)
har.
Ahoj, já „dostala“ odsavačku už v porodnici a musela se starat.. Takže umýváno v nemocniční teplé vodě, bez saponátu, bez ničeho. A sestřičky to netrápilo. Měla jsem ruční pístovou Medelu. A mladý přežil a je poměrně zdravé dítko. Resut
Ahojky,
jen k té parní sterilizaci - odsávačky Medela pro parní sterilizaci určené nejsou. Ptala jsem se na to přímo dovozce. Ten klobouček se časem opotřebí, protože je to nejvíce namáhaná část. Také jsem po nějaké době kupovala nový.
Mám taky parní sterilizátor a nemůžu si ho vynachválit. Bohužel ta odsávačky od Medely by tam neměla jít.
Avent odsávačky pro parní sterilizaci určené jsou. ![]()
Já tedy používala odsávačku Avent, sterilizovala jsem před každým použitím v parním sterilizátoru v mikrovlnce. Byla to záležitost zhruba 8 minut. Před sterilizací jsem umyla odsávačku v horké vodě s jarem. Protože nám teče z vodovodu tvrdá voda, do sterilizátoru jsem lila kupovanou kojeneckou.
ja jsem myla vodou a jarem a davala do sterilizatoru po kazdym kojeni je to otazka 8minut a bylo to… ze zacatku holka trochu trpela na bile povlacky v pusince, nevzpominam si jak se to jmenuje, dava se na to genciana..
jo a mela jsem avent i medelu, medela mi pekne zrasovala bradavky, avent mi prijde setrnejsi.. ale kazdemu vyhovuje neco jineho
V porodnici se na to ptala jedna ženská na šestinedělí a té řekli, že pokud je to mlíko od jedné matky, tak stačí proplachovat horkou vodou a sterilizovat třeba jen 1× denně. Ale mě zase na JIPu dost resolutně přikázali po každém použití. Ale tam byly nedonošené děti. Tak asi i záleží na dítěti. Jestli je zdravé a donošené nebo ne. I když já bych se prvních šest neděl bála i u zdavého a donošeného.
V hrnci jsem taky slyšela, že stačí 5 minut. Ale já si nemůžu vynachválit parní sterilizátor. A nebo hodně lidí má do mikrovlnky.
Asi jsem se nepřesně vyjádřila, chtěla jsem radu ohledně tohoto prvního komentáře diskuse /viz níže/… ráda bych si laktaci spíše upravila, než pořád odsávat…
„ja osobne uz neporadim, protoze tesne pote, co jsem to zacala resit a holky mi tu poradily, se mi mliko upravilo tak, ze uz nemusim odsavat“