Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, potrebuji se s vama poradit, jelikoz jsem naprosto zmatena. Ze vsech stran se na nas vali mnoho informaci, casto hodne protikladnych a clovek nevi, co si vybrat… A ted k veci. Zijeme s rodinkou v U.S.A. a hodne veci ohledne deti se tu dela jinak. Drobka stale kojim, ale chystam se odstavit, no a vcera jsme byli na rocni prohlidce, tak jsem se s doktorkou chtela poradit, kterou UM bych mohla nahradit mlecko a ona mi rekla, ze UM at nepouzivam a zacneme malemu davat plnotucne mleko, Tak to jsem vykulila oci a zeptala se, ze jestli by opravdu nebylo lepsi UM, ze v Cechach se detem dava az do tri let a az potom mleko a ona rekla, ze ne, ze v U.S.A. se maminkam normalne doporucuje v roce opustit kojeni a UM a nahradit ho mlekem. A ja ted nevim, co delat. S UM nemam zadne zkusenosti a ani nevim, ktere se tu daji sehnat a na mleko se mi synek zda moc maly. Odstavit chci a vlastne i musim (telo si to zada). Doktorka to oduvodnila tim, ze materske a umele mleko je malo kaloricke a deti po jednom roce potrebuji vice energie a to jim lepe doda normalni mleko. Je tu mozno k sehnani mleko bez laktozy, ale jen do dvou procent, takze zase malo tucne. Zkusim pohledat plnotucne, ale i tak doktorka rikala, ze mleko bez laktozy je zbytecne, ze malemu laktoza neuskodi, ale zda se mi to jako zbytecne zatezovani jeho organismu. Tak bych vam byla moc vdecna za vase nazory, protoze opravdu tapu a pro maleho chci, jako kazda mama, jenom to nejlepsi. Moc vam, holky, dekuji… Uzivejte si svatky!!!
![]()
Ahoj,
tak nevím, myslím, že do tří let rozhodně nedává UM každý. Já dávám kravské asi od roku a něco - ideálně čerstvé (ne UHT z krabice, nebo jak se tomu říká, prostě to trvanlivé - třeba takový zmetky v USA ani nemáte).
Co jsem vyčetla, ta bílkovina je v UM i v kravském stejná - co se týče rizika alergie. UM je obohaceno hlavně o minerály a vitamíny - v tom je ten rozdíl. A to je celkově o pestré stravě.
náš pediatr taky doporučuje kravské mléko od roku. taky bych doporučovala nějaké ve skleněné lahvi (nebo třeba máte možnost získat čerstvé), ne v krabici.
Pajuleno klidně kravské mléko.
Já mám dítě od 2 měsíců na UM a (bohužel) se nám do teď (4 roky!!!!) pořádně nepovedlo přejít na normální mléko.
Moje kamarádka má obě děti kojené (plně do 6 měsíců a pak s příkrmem), a od roka oběma dětem dávala plnotučné kravské mléko, přesně jak Ti poradila doktorka.
Děti normálně prospívají a nic se jim neděje, trávení v pořádku, žádné alergie.
Holky, tak jsem zbytecne plasila. Ted jsem alespon jistejsi. Diky moc…
Já holkám začala přidávak klasické mléko od roku ke kojení, aby si zvykly na jeho chuť. S koncem kojení v roce a třičvrtě nebyl díky tomu žádný problém
L.
Já bych ročnímu dítěti kravský mlíko nedala. Ale já jsem obecně proti mlíku zaujatá ![]()
Lasicko, proto to sem pisu. Ja jsem vubec zastancem zdrave vyzivy a chtela bych maleho krmit co nejlepe, ale kdyz to slysis od doktorky. A komu jinemu by mel clovek verit? Ale tady to vseobecne berou tak nejak liberalne. Neni tu problem soupnout rocnimu diteti hranolky a slaninu…
Tak my nedáváme žádný mlíko, protože Eliška odmítá jak UM tak kravský… s doktorkou jsem se radila, co dělat a ona mi řekla, že se nedá nic dělat a že do ní musim teda dostat alespoň dost jogurtů
Adys nebo Zanet, holky americke, jestli sem chodite, jak jste to mely vy? Taky davate mleko od roku? A jakou znacu?
Pajulena: my máme po mlíku ekzémy + neustálá rýma několik měsíců v roce, takže jsme přešli na mlíka rýžová a ovesná. Malej je pije bez problémů, přecházela jsem na ně postupně.
Ahoj,
já myslím, že záleží, jak se na mléčné výrobky syn „tváří“ doteď - jestli nemá problémy s alergiemi (nebo nemá nějakou mléčnou alergii jeho otec nebo ty), asi bych to kravské zkusila. Nebo, pokud se ti to nezdá a malý na to přistoupí, zkus dávat zákys nebo jogurtové mléko, to trávení zatěžuje míň. Do vaření jsem v roce kravské klidně dávala, to zakysané malá pila taky, teď v jejích 20 měsících jsem odstavila a dávám kravské, UM stejně dcera nechce a nechtěla, ani když jsem ho na ní zkoušela někdy po tom roce (ani se nedivím, ani kočka to nechtěla pít, je to hnus
). A je možné, že by tvůj syn stejně umělé nechtěl, spousta kojených dětí ho odmítá.
Pajulena píše:
Adys nebo Zanet, holky americke, jestli sem chodite, jak jste to mely vy? Taky davate mleko od roku? A jakou znacu?
… tak jestli muzu, tak odpovim za obe
, protoze Zanet je moje kamaradka a vim, jaky je jeji postoj
.. rekla by ti, ze ona mleko ne-e ![]()
a ja .. zase naopak
. prijde mi zbytecne davat diteti UM do 2 nebo 3 let nebo i dele … je vseobecne znamo, ze v CR je velmi silna lobby vyrobcu UM a jsou v tom strasny prachy, tak proc by se doktori proti tomu branili, ze? ![]()
taky si myslim, ze pokud se ma nejaka alergie objevit (ted to myslim obecne), je to dane dispozicne a je jedno, jestli dite dostane to ci ono v roce nebo ve 3
, spis naopak, nedavno jsem cetla zajimavy clanek o tom, ze cim drive se deti vystavi pripadnym alergenum, tim vetsi sanci maji na to, aby na ne alergicke nebyly
.
pro zajimavost, napr. 1. syn byl na UM asi do 1.5 roku (ale ne kvuli alergiim) a pak pil normalni mliko .. v 5 letech mu nasli alergii na buraky, pyl, jablka, broskve
. .. 2. syn je jeste ted v 15m kojeny, i kdyz k tomu pije i normalni mliko
. UM nechce, mne taky nechutnalo, kdyz jsem ochutnala, tak mu ho nutit nebudu.
takze pokud uz jsi neco zkusila (napr. pri vareni a reakce nebyla) ja bych postupne presla na normalni mliko
, popr. davala vic jogurtu, syru, zakysanych vyrobku, kdyz malemu nechces dat vylozene mliko.
na druhou stranu bych se ale vyvarovala prave tech ryzovych, mandlovych apod. ‚mlek‘, ktere prave nemaji dostatek tuku jako mleko plnotucne.
myslim, ze je to vylozene napsano na tech krabicich, ze nejsou vhodne pro deti do 3 let
.
proste ja radeji utratim penize misto za UM za organicke mleko, ovoce, zeleninu nebo ryby
. asi tak to vidim ja
. no a je z toho roman ![]()
Adys - to mi teda přijde divný, že by mělo vadit, že v alternativních mlíkách není tolik tuku, jako v plnotučným kravským. V kravským mlíku tuk nese vápník, proto je v mlíku potřeba. Ale v alternativních?
Já teda zatím zastávám názor normální mléko pokud možno ještě nedávat, rozhodně tak do dvou let. Rozhodně si myslím, že UM je lepší, než mléko, které prodávají v krabicích i čerstvé. To určitě neprochází takovými kontrolami.
Toť můj názor